Ultralyd mot mus - virker det?

Gå til hovedinnhold

Ultralyd mot mus - virker det?

Lydrepellenter, som skal jage vekk mus med lydsignaler, selger som varmt hvetebrød.

I FELLA: Mus vil vi ikke ha i hus.

— Siden begynnelsen av nittitallet har jeg solgt over 150 000 slike produkter. Det sier seg selv at de fungerer godt, ellers ville jeg vel gått konk for lengst, sier Torben Pedersen, daglig leder i Torben Pedersen Marketing og nettbutikken Gardex. Pedersen har i en årrekke drevet med salg av produkter mot rotter, mus, insekter og andre skadedyr, og er ikke i tvil om at lydrepellenter er et effektivt middel mot gnagere.

— Mennesker hører lyder opp til ca. 20 000 hertz, mens mus og rotter hører opp til 60 000. Ultralydapparatene utnytter frekvensområdet mellom 20 000 og 60 000. Vi mennesker hører ingenting, men for gnagerne kjennes lyden fra disse apparatene ubehagelig, omtrent som en politi- eller brannbilsirene er for oss. Da søker de seg unna, sier Pedersen.

Humbug?

Å bli kvitt mus uten å behøve å kverke dem i feller, høres forlokkende ut. Men det er nok alt for godt til å være sant, mener skadedyrbransjen.

— Slike apparater er nøye testet ut, og konklusjonen er klar: de virker ikke, sier Kenneth Ervik, daglig leder i Tønsberg Skadedyrkontroll. Han mener man like gjerne kan sette inn en radio i rommet der skadedyrene herjer og se om de lar seg skremme.

— Effekten er omtrent den samme. Til å begynne med skygger dyrene unna på grunn av de nye lydene, men de er som oss, de venner seg til slikt. Etter et døgn er det ingen forskjell, sier Ervik.

Danske studier

Heller ikke Folkehelseinstituttet er særlig begeistret for lydrepellenter. Men noen egen undersøkelse på om slike apparater virker, har instituttet ikke foretatt.

— Det danske Skadedyrlaboratoriet har gjort studier som viser at lydrepellenter ikke har noen effekt, derfor har vi ikke sett noe poeng ved å gjøre lignende studier selv. Vi sier oss enige i laboratoriets uttalelser om at lydapparater ikke har noen virkning verken på rotter, mus eller andre skadedyr, sier seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll.

Han legger til at dette er en logisk konklusjon, siden mus og rotter lever fint med mye lyd og støy rundt seg til daglig.

Tiltrekkes av mat

Det kan imidlertid settes spørsmålstegn ved metodene Danmarks Skadedyrlaboratorie har brukt i sine tester. Hadde musene reelle tilbaketrekningsmuligheter? Var det andre ting som lokket dem så mye at de likevel holdt ut støyen?

Sikkert er det uansett at mus og rotter tiltrekkes av mat, og at den gode, gamle fella fortsatt er effektiv. Men ikke nødvendigvis med ost i. Forsøk med peanøttsmør, tipser Soleng i Folkehelseinstituttet.

— Peanøttsmør holder seg mykt og dufter godt, og det er vanskelig å stjele. Ellers kan også leverpostei, baconbiter og sjokolade fungere godt. Hvis det er tørt og musene søker vann vil fruktbiter utgjøre god åte, sier Soleng. Han legger til at også papirstrimler kan lokke til seg gnagere som er på utkikk etter materiale til reir.

Men det beste er naturligvis å slippe å få dyrene i hus i første omgang. Vil du unngå de små gnagerne gjelder det å skalke alle luker – også de aller minste. En seksmillimeters sprekk er nemlig alt en mus trenger for å komme seg vekk fra vinterkulda og inn i hus- eller hyttevarmen.

raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer