Stopp gnagerne

Gå til hovedinnhold

Stopp gnagerne

Mye kan gjøres for å forebygge at mus og rotter kommer seg inn i hjemmet ditt.

 

Når nettene blir lange trekker både mus og rotter inn. De trenger ikke mer enn en centimeters åpning for å presse seg inn. Vel inne spiser de alt og formerer seg raskt. Når skaden først har skjedd og dyrene yngler, mangler det sjelden vilje til å hive skadedyrene ut av huset. Men mye kan gjøres for å forebygge at mus og rotter kommer seg inn i hjemmet ditt.

1. Tett sprekkene

Biolog og forsker Arnulf Soleng hos Nasjonalt folkehelseinstitutts avdeling for skadedyrkontroll, mener det viktigste er å tette alle åpninger hvor dyrene kan komme inn. Rotter trenger bare 12 millimeter for å gli inn, mens mus klarer seg med halvparten. Typiske steder er mellom husets bekledning og grunnmuren, ventiler uten netting og glipper der rør og ledninger går inn i huset. Utstyr deg med lommelykt og kikk oppunder kledningen etter sprekker.

Mange materialer gnager dyrene seg gjennom, så åpningene må sikres med materialer som holder stand. Biologen anbefaler metallnetting, metallplater eller betong med netting inni. Skadedyrfirmaet Rentokil Initial anbefaler å tette med stålull eller hønsenetting, og så dekke over med en tettemasse eller gips.

Skum gnager dyrene seg gjennom, men de profesjonelle skadedyrbekjemperne selger egne tettepastaer som legges ut med sprøytepistol. Rentokils versjon er laget av silikon med skumgummibiter inni, som dyrene misliker å gnage på.

2. Fjern stigene 

Både mus og rotter har klør som gjør dem til dyktige klatrere. I prinsippet kan de komme seg så høyt de vil, fordi vegger ofte har små ujevnheter som fungerer som stigetrinn. Selv innsiden av kloakkrør kan klatres i.

- Det er lite sannsynlig at de skal klatre flere etasjer opp på utsiden av et hus. Men at de kan komme seg høyt opp på husveggen og klatre inn gjennom ventilen, det vet vi. Hvis musene til stadighet bruker grunnmuren til å komme seg opp, kan man pusse over muren eller feste glatte plater på den, råder biolog Soleng.

3. Skalk lukene

Gå over ventiler og andre luftekanaler. Sjekk at nettingen er hel og uskadet. Skift eventuelt ut til en ny finmasket, armert utgave. Fest den godt på innsiden. Men husk at kjelleren trenger lufting, så ikke steng luftelukene helt!

4. Glem ikke garasjen 

Garasjer er et yndet oppholdssted, og det er ofte enkelt å komme seg inn dit. Sprekker i grunnmuren må tettes, og dør- og vindusåpningene kontrolleres like grundig her som på resten av huset. 

5. Trim buskaset

Klatreplanter og andre busker langs husveggen er fine stiger for gnagerne. Blomsterbed tett inntil huset skjuler rotter og mus når de vandrer langsetter husveggen. Rydd derfor opp langs grunnmuren og tomten for øvrig. Klipp gresset kort, fjern rusk og rask.

6. Fjern fruktfatet

Jo færre matkilder, jo mindre attraktivt. Bruk lukkede kompostbinger, fjern nedfallsfrukt. Ha tette lokk på avfallsdunkene og hold det ryddig rundt dem. Fjern julenek og ikke legg ut solsikkefrø og brødsmuler til fuglene. Ikke sett søppel på trappen.

7. Sjekk røråpningene

Sjekk inn- og utgangen for vannrør og avløpsrør til huset. Inne i boliger er det ofte halvåpne hull for røroverganger mellom rom og etasjer, slik at dyrene kan følge rørsystemet og komme til i kjøkken eller vaskekjeller, og videre rundt i huset. Tett igjen. Sjekk at alle sluk har rister som sitter fast, slik at dyr ikke kan komme seg inn fra kloakknettet. 

8. La husdyrene spe på kosten

Å holde hund eller katt, kan være effektivt for å holde gnagerbestanden i sjakk, men vil sjelden kunne løse problemet.

9. Det gjelder naboen også

Selv om rottene i teorien kan klatre og komme seg inn i leiligheter høyt opp i blokker, er eneboligene mer utsatt. Problemet er at det er vanskelig å bli kvitt rotter som bor i huset ditt, om de har en fristende restaurant i naboens frukthage og på fuglebrettet deres. Er det et gnagerproblem i nabolaget, kan det derfor være lurt å oppfordre til felles innsats blant naboene for å gjøre strøket mindre fristende.

Biolog Soleng trøster imidlertid med at det ikke er slik at det alltid er huseierens egen skyld, om boligen får gnagerbesøk.

- Det er umulig å sikre seg 100 prosent, uansett hva du gjør, trøster han. Og skulle inntrengerne lykkes, kan bestanden enkelt reduseres med mange feller og systematisert tålmodighet.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer