Slik kan du sikre hytta mot mus

Gå til hovedinnhold

Slik kan du sikre hytta mot mus

Lite er så nedslående som å komme på hytta og finne ut at små gnagere har hatt fest i senga, matskapet, på kjeller eller loft.

Mus kommer inn gjennom bittesmå åpninger. Det beste forebyggende tiltaket for å slippe at mus trekker inn i hytta på høsten er derfor ikke så veldig hokus-pokus: Trikset er å tette alle åpninger. Små åpninger og glipper i konstruksjonen er langt vanligere enn i boliger, som gjerne vil være utbedret i en annen takt enn en hytte. Likevel kan være litt av en jobb å lete etter musens vei inn.  

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Ned på kne

Det er imidlertid slik at mus svært ofte kommer inn under kledningen og finner en åpning på 6 millimeter eller mer der den får klemt seg inn. For å finne slike åpninger må du rett og slett ned på kne og sjekke oppunder kledningen nederst.

- Ofte kan det være vanskelig å se. Sprekken trenger ikke være større enn 6 millimeter. Selv om man utstyrer seg med lommelykt og speil er det ikke sikkert at kledningen er laget slik at man kan se etter sprekker på denne måten. Da må man rett og slett kjenne med fingrene oppunder kanten på nedsiden av kledningen der den går ned mot muren, og kjenne etter om man kommer borti sprekker og åpninger, sier Erik Thomas Gjølme, som er produktsjef i Anticimex.

 

Tett langs hele

Musebørster.Musebørster finnes i litt ulik utforming, men med samme prinsipp, hos mange forhandlere.Finner man ikke hullene, men vet at de er der et sted, kan det være en løsning å tette langs hele nedsiden av kledningen med musebørste som selges metervis. Da er du ikke avhengig av å vite akkurat hvor hullene er, og du unngår også at musene selv finner frem til eventuelt nye hull som du har oversett. Det er også mulig å tette med skum eller skru på netting, men for de aller fleste vil en lang musebørste være det enkleste å bruke. Den kan dyttes inn mellom mur og kledning, og man trenger ikke annet verktøy enn en avbitertang for å tilpasse lengden. Musebørster finnes blant annet i byggvarehandler, jernvareforretninger og hos forhandlere av skadedyrsutstyr.

 

Vannrør og vedstabler

To andre problemområder som gjelder spesielt for hytter er hull og gliper langs rør til vann og avløp.

- Mange hytter har løsninger der vannrør ligger i terrenget, og der rørgjennomføringene kan være gjort litt enkelt. Er det ikke tettet skikkelig rundt rørene kommer musene seg lett inn i åpninger i disse overgangene, sier Gjølme. Også her kan man bruke musebørste, eller man kan tette med mer permanente materialer.

- Og så anbefaler vi ikke å ha vedstabelen stående inntil veggen ute. Da mister man lett oversikt over hva som foregår mellom veden og veggen. Musene får rett og slett et flott gjemmested til å holde på med sitt, sier Gjølme.

 

På matjakt

Når mus trekker inn i hytter og hus er det først og fremst på jakt etter mat.

- Men er det ikke slik at de er ekstra ivrige på å komme seg inn på høsten når det begynner å bli kaldt ute?

- Jo, for så vidt, men mus kan komme inn når som helst, ikke bare i den kalde sesongen. Mest er de på jakt etter mat, sier Gjølme, som legger til at mange hytter blir stående tomme over lengre perioder om høsten, enn om sommeren, og at det dermed kan virke som om det er den mest aktive tiden for mus som vil inn.

At gnagerne er på jakt etter mat betyr imidlertid ikke at det bare er å sikre matskapet. Mus kan gnage på en hel masse ting for å smake og kjenne etter om det er spiselig. Og dersom de kommer over materiale de kan bruke til å bygge rede, for eksempel en deilig madrass, vil de sjelden la sjansen gå fra seg til å utforske dette.

Klappfeller

Har du først har fått inn mus, bør du ikke feie opp muselorten! Dersom du vil gjøre kort prosess med dyrene, anbefaler Gjølme vanlige klappfeller. Både fordi de er effektive og fordi de er mindre farlige for barn og andre dyr enn gift. Giftbruk er dessuten strengt regulert. Men det er også fordi du da vet hvor du har de døde musene. Det er nemlig én ting som kanskje er enda mer nedslående enn å komme på hytta og finne ut at små gnagere har hatt fest – og det er å oppdage at de har spist gift, for så å kjenne lukten av at de har trukket seg tilbake til et sted inne i veggen og dødd der. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer