Skjeggkre - derfor blir de tusenvis

Gå til hovedinnhold

Skjeggkre - derfor blir de tusenvis

Oppdager du skjeggkre bør du starte bekjempingen med en gang. Da unngår du at de formerer seg i hopetall, for veksten kan være eksplosjonsartet.

Fordi skjeggkre har ganske lang livssyklus før de blir kjønnsmodne kan du ha kreene i boligen en god stund før de virkelig begynner å formere seg. Først finner du de på ett sted, men når de blir flere begynner de å vandre rundt i boligen på jakt etter mat og gode steder de kan legge egg.

Oppdatert - Ny dom: Våren 2021 har det kommet en ny dom om skjeggkre. Du kan lese om den her: Skjeggkre - slik kan du bekjempe dem med gift 

- Skjeggkreene trenger ikke fukt når de når kjønnsmoden alder. Derfor vandrer de rundt i boligen. Det er bare egg og nymfer som trenger dette. Voksne individer kan derfor lett bevege seg rundt i et hus, gjennom utette lister, gjennom rørledninger og rørgjennomføringer, sier Stein Norstein i Anticimex.

Kjønnsmoden alder for skjeggkre er mellom 18 måneder og tre år. Det betyr at det kan ta lang tid før individene begynner å legge egg. Når de først når kjønnsmoden alder kan de legge rundt 50 egg i året. Skjeggkre som er mindre enn 10 mm  har ennå ikke oppnådd kjønnsmoden alder. Skjeggkreet legger altså i snitt ett egg i uken. Det betyr at de etter tre år vil få en eksplosiv økning.

- Et skjeggkre legger 50 egg i året. I løpet av tre år vil du ha 150 skjeggkre, de fleste små.  Når noen av disse disse blir voksne det fjerde året og begynner å legge egg blir dette 25 egg fjerde året, 50 egg femte året, 75 egg det sjette året, deretter 1250 egg det sjuende året. Slik eksploderer antallet. Derfor kommer vi til boliger som har mange tusen kre dersom kreene har levd i 5-6 år og har gode forhold for nymfer.

Nymfer vil ha det fuktig

Et voksent skjeggkre spiser støv og kan finnes overalt i boligen. Men for å formere seg trenger skjeggkreet ideelle forhold. Egg og nymfer trives kun under fuktige forhold.

- Nymfene er små og lyse. De synes ikke så godt. Når de er kjønnsmodne er de mørke og mye større. Da vil man også merke dem. Det vi nå mener å vite er at små nymfer trenger minimum 55 prosent luftfuktighet for å trives. Altså er det få steder i boligen kreet kan legge egg, sier Norstein.

Sokkelleiligheter, kjellere og baderom er steder hvor egg og nymfer kan ha det godt. Ifølge Norstein kan også dette være bra når det kommer til bekjemping.

- Har du en bolig som i det store og det hele er tørr vil man kunne lokalisere områdene som er gode for egglegging. Dette vil være verdifullt for å kunne bekjempe disse kreene, sier han.

Lett å forveksle

Nettopp fordi de trenger fuktige forhold for å formere seg er det lett å forveksle skjeggkreet med sølvkre. Mange er ikke klar over at dyret som kravler rundt på baderomsgulvet kanskje er et skjeggkre i stedet for sølvkre.

- Mange lever nok med tanken om at fordi man bare har sett kreet på badet så er det sølvkre, og så slår man seg til ro med det. Det er uklokt, fordi det er større sjanse for at du har skjeggkre enn sølvkre, da forekomsten av skjeggkre i norske hjem er mye høyere enn sølvkre, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jensen i Mycoteam.

Skjeggkreet er større enn sin slektning, i tillegg til at det mørkere. Men det er vanskelig å forstå at en nymfre er et skjeggkre.

Her finner du en guide over hvordan du best kan se forskjell på skjeggkre og sølvkre.

Forvirring rundt alvorlighetsgrad

Gjennom flere erstatningssaker og mye medieomtale har skjeggkre den siste tiden skapt stor bekymring blant norske boligeiere. I flere tilfeller har konflikter rundt kjøp og salg endt med store erstatninger. Men hvor ille er egentlig dette lille dyret?

- Selve skjeggkreet er ikke ille. Det gjør veldig lite skade og det er nattaktivt, slik at du egentlig ikke ser det så mye. Så lenge bestanden er lav vil du sjelden merke noe særlig til det annet enn når du slår på lyset om morgenen og de piler av gårde på gulvet, sier Stein Norstein i Anticimex.

Norstein er overrasket over krisemaksimeringen rundt skjeggkre. Han har flere ganger forsøkt å dempe panikken ved å fortelle at skjeggkre ikke er et alvorlig problem. I Sverige er dette ikke sett på som et problem. Norstein mener man helt har glemt hva et skadedyr faktisk er.

- Skjeggkre er ikke farlige og det er viktig å huske på at de formerer seg sakte. Med litt innsats er det dessuten mulig å holde bestanden på et lavt nivå. Når jeg møter folk privat og vi kommer i prat om skadedyr er det nesten kun skjeggkre det går i. Ingen spør lenger om mus, maur eller veggedyr, sier Norstein.

Har du oppdaget skjeggkre i huset ditt er det heller ikke sikkert at de kommer til å invadere deg fullstendig.

- I en vanlig bolig er ikke oppvekstsvilkårene for skjeggkre så veldig gode, selv om de kan klare seg fint. Det skal gode vilkår til for at man skal se en eksplosjon, som det har vært skrevet om i media. Men i de fleste hus vil det nok ikke være så veldig vanskelig å holde bestanden nede, og antakelig vil vi etter hvert finne metoder hvor vi klarer å bli kvitt dem, sier Norstein.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer