Kan du bli kvitt myggen?

Gå til hovedinnhold

Kan du bli kvitt myggen?

Hvis du trodde at 2017 var et spesielt ille myggår tar du feil. Året i år er ikke unikt og du kan bare glemme å bli kvitt den.

- Det er rett og slett feil å proklamere 2017 som noe spesielt myggår. Det er ikke mer mygg i år enn det pleier å være. Det er alltid mye mygg så konklusjonen er at hvert år er myggår, sier avdelingsdirektør for skadedyr Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet (FHI).

Steder som Finnmark, Femundsmarka og områdene rundt Lillehammer melder om forholdsvis lite mygg ifølge Ottesen.

- Dette kan skyldes at våren har vært kald og at klekkingen er kommet senere i gang. Vi kan derfor ikke på noen måte konkludere med at dette året er spesielt i forhold til noen andre.

De siste ukene har vi hørt om beboerne i Lillestrøm og rundt Nordre-Øyern som har vært ekstra plaget av mygg. Ifølge Ottesen er det lokale værforhold som spiller oss et puss.

- Det er sånn at folk opplever myggen som mer pågående nå fordi været har tillatt myggen å sverme rundt. Når luften er stillestående og det er lummert trives myggen godt. Når været ikke tillater det står den mer i ro og vi er ikke plaget.

Men det kan oppstå situasjoner som gjør at det kommer mer mygg enn normalt. Spesielt når det har vært flom.

- Flommyggen som trives langs de store vassdragene komme i flere generasjoner i løpet av et år dersom det er flom og temperaturene tillater det. Vi har ennå ikke sett særlig mye flom i 2017, og derfor har det heller ikke vært mye mygg på disse normalt utsatte stedene.

Føler du deg plaget og du håper du kan bli kvitt myggen kjemper du dessverre en håpløs kamp.

- Det er lite du kan gjøre for å hindre mygg i området ditt. Det beste du kan gjøre er å beskytte deg mot den. Myggmaskiner, som mange har troen på, hjelper i realiteten veldig lite, sier Ottesen.

Slik beskytter du deg

Et myggstikk er en allergisk reaksjon på stoffer i myggens spytt. Stoffene hindrer at blodet koagulerer når myggen suger opp blodet gjennom den tynne snabelen. Den kraftigste reaksjonen på stikk får du i begynnelsen av sesongen. Når motstandskraften vår blir bedre i takt med at vi får flere stikk plages vi mindre.

- Det beste og mest innlysende du kan gjøre er å ha på deg klær og ikke eksponere åpen hud og er det ekstra ille bør man også vurdere å kjøpe slike nettinghatter som beskytter ansiktet. Myggmidler fungerer også og man kan også tenne opp bål dersom man er ute i naturen. Dette liker ikke myggen. Selv er jeg ikke så glad i myggspiraler som avgir røyk. Giftstoffer tas opp mye lettere gjennom lungene enn gjennom huden. Det er noe jeg alltid har vært opptatt av å gi som et råd, sier Ottesen.

-  Hva med de populære myggmaskinene?

-  Jeg har fått med meg at folk synes disse hjelper, men det overrasker meg litt ettersom man bare skraper toppen av isfjellet i forhold til antall mygg i et område når man fanger mygg i disse maskinene. Men hvis folk  har en følelse av at de hjelper må man bare bruke de, selv om jeg tillater meg å være skeptisk, sier Ottesen.

Mennesker, som er attraktive for myggen, utsondrer en betydelig mindre mengde duftsignaler enn hva de ikke-attraktive menneskene gjør. Dette kan forklare hvorfor enkelte blir stukket av mygg mens andre slipper unna.

- Vi har 39 arter mygg som suger blod i Norge, men mennesker er slett ikke hovedkilden til blod for myggen. De forskjellige typene stikker forskjellige dyr, og noen mygg er til og med spesialisert på å suge blod fra amfibier. Man tror for eksempel at det er den store forekomsten av rein som har gjort at det har blitt så mye mygg i Finnmark og i Femundsmarka. Da er tilgangen på mat enorm for myggen, sier Ottesen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler