Edderkoppen hjelper deg i huset

Gå til hovedinnhold

Edderkoppen hjelper deg i huset

Henter du støvsugeren når du treffer på kjellerens åttebente krypdyr? Det er det ingen grunn til. Huset har godt av noen spindelvende leieboere.

Edderkopper spiser nemlig de aller fleste andre insekter, men gnager ikke på treverk eller annet bygningsmateriale. Dermed er de ikke bare harmløse for boligen, men til direkte nytte, omtrent som en kjellerens vaktmester. Sølvkre og maur er blant skadedyrene som står på menyen. Fluer er også yndet mat for Petter Edderkopp.
— Vil du holde skadeyrene unna, er edderkoppen en venn, sier edderkoppekspert og zoolog Petter Jordan til Hus & Bolig. Han legger til at noen edderkopper ironisk nok også holder andre edderkopper unna. Rakkerne spiser nemlig også hverandre.

Våre vanligste edderkopper

Stor husedderkopp, brun husedderkopp, kjelleredderkopp og ulveedderkopp er blant de vanligste artene man finner i norske hjem. Den store husedderkoppen er en av Norges største edderkopparter. Hannene kan måle opptil ti centimeter fra forbeinspiss til bakbeinspiss. Husedderkoppene er nattaktive og kommer gjerne inn i huset om høsten, da hannene leter høyt og lavt etter hunner. Kjelleredderkoppene trives i mørke og fuktige omgivelser, og spinner klassiske, hjulformede spinn, gjerne festet i taket, til bjelker og i hjørner. Ulveedderkoppene er dagaktive, og trives best utendørs. De løper fort og kommer derfor lett inn gjennom vinduer og dører.

Vevkjerringer

Vevkjerring, som også kalles langbein eller stankelbein er ikke en edderkoppart. Til forskjell fra edderkoppen spinner den ikke nett, men heller ikke dette insektet er skadelig i huset.

Edderkoppfobi

Til tross for nytteverdien ønsker mange å holde huset fritt for edderkopper. Mange grøsser på ryggen av dem – andre blir stive, bleke og svette av skrekk. Når skrekken blir så overveldende at den hemmer normal livsførsel, har den glidd over til å bli en fobi.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer