Brun pelsbille: Kan gjøre stor skade på skinn og ull

Gå til hovedinnhold

Brun pelsbille: Kan gjøre stor skade på skinn og ull

Brun pelsbille – som også kalles majorstubille fordi den først var vanlig på Majorstuen i Oslo – har nå spredd seg til tettbygde strøk over store deler av landet.

På varme sommerdager flyr billene lett fra leilighet til leilighet gjennom åpne vinder – noe som kan forklare den raske spredningen.

Brun pelsbille er et av de insektene Norsk Folkehelseinstitutt får flest henvendelser om for tiden. Fortsatt er billen mest vanlig i Oslo fra Frogner via Majorstuen til Bislett og St.Hanshaugen, men den dukker opp stadig flere steder i Norge – særlig der hvor det er tett bebyggelse. Pelsbillene lever blant annet av hybelkaniner, hud, hår og matrester de finner på gulvet, men kan også gjøre stor skade på skinnklær og ull.Slik ser den brune pelsbillen ut. Illustrasjon: FHI.

- Det er nok mange som ikke er klar over at de har dette skadedyret. Når vi får inn limfeller for å analysere skjeggkrebestander, er det svært ofte at vi også oppdager brun pelsbille, sier fagsjef Johan Mattson i Mycoteam.

Han mener det bare er i Finnmark de ikke har registrert forekomst av billene. Det er absolutt flest tilfeller av brun pelsbille i byer og tettsteder på Østlandet, men den begynner også å bli vanlig der det ikke er så tett bebyggelse sier fagsjefen.

De voksne billene er svært flyvedyktige. På varme sommerdager kan de lett komme inn hvis vinduene står åpne. Men det er ingen grunn til å la være å lufte, mener Mattson. farlige er de ikke!

Gnager hull

Det er larvene som gnager hull! Oppdager du små hull i skinn eller ulltøy som ikke skyldes slitasje eller mekanisk skade, kan det være møll eller altså brun pelsbille som er årsaken.

Larven til brun pelsbille.

- Ofte tror man at klærne er blitt ødelagt i vaskemaskinen, men det kan like gjerne være insekter som har forårsaket  skaden. Hvis klærne dine er angrepet av klesmøll, vil du også ofte finne ekskrementer fra larvene rundt hullene. Det kan også ligge igjen larverør. Slike spor finner du ikke etter brun pelsbille, forklarer Mattson.

Både klesmøll og brun pelsbille foretrekker urene ullplagg, for eksempel svett treningstøy eller flekkete klær. Det er derfor ikke særlig lurt å legge plagg som ikke er rene inn i klesskapet og så glemme dem bort.

- Skinn og pels er også utsatt for angrep fra brun pelsbille – særlig ugarvet skinn. Også utstoppede dyr er larvemat, forteller Mattson. Dette er særlig et problem i museumssamlinger.

Hva kan du gjøre?

- Du kan gjerne banne høyt hvis du oppdager brun pelsbille, men det hjelper dessverre lite, sier Johan Mattson. Han anbefaler imidlertid ikke gift.

Normalt renhold er viktig. Støvsug grundig – også under kjøleskap og komfyr hvis du kommer til. Der kan dyrene like seg godt. Støvsuging er bedre enn vask. Selv om brun pelsbille lever av hudrester og matsmuler er det ikke nødvendig å støvsuge to ganger om dagen. Husk imidlertid å tømme eller fryse støvsugerposen også så ikke den blir nytt oppholdssted for larvene.

Insektene liker seg også i sprekker i gulvet, under lister og dørterskler. Langs lister og dørterskler kan man fuge eller bruke helt vanlig frysetape, råder Mattson. Da vil de ikke komme ut når de er ferdig klekket. Men du må i så fall la tapen sitte lenge. Det kan ta fra seks måneder til ett år før larvene blir biller.

Når billene er ferdig klekket, flyr de mot lyset. Derfor er det ikke uvanlig å finne døde biller i vinduskarmen eller på gulvet i nærheten.

Ulltøy bør vaskes før det legges bort. Det er også viktig å beskytte bunaden og dyre ullgensere i tette poser, mener Johan Mattson. Mistenker du at det kan være larver i klærne, bør de legges i fryseboksen noen døgn. Da vil de dø.  Pakk plaggene i tette plastkasser om nødvendig.

- Det viktigste er faktisk å følge med, sier fagsjefen i Mycoteam. Sjekk tøyet innimellom, og rist det godt. ngs@huseierne.no

Fakta om brun pelsbille

Bille som stammer fra Afrika. Den dukket opp i Moskva i 1961, i Göteborg i 1962 og i Norge i 1983. Fra 1997 har den vært å finne over hele Oslo. I dag har den spredd seg til store deler av landet.

Larvene er ca. 8 mm lange når de er fullt utviklet. Formen er litt gulrotaktig og dyrene har en lang haledusk. Fargen er gulbrun. Selve billen er mellom 2,5 og 4 mm lang og litt rund i formen. Forkroppen er svart og bakkroppen er brun. Billene er svært flyvedyktige.

Forholdene innendørs i Europa ligner deres opprinnelige klima, hvor det er varmt og tørt. Næring består i hovedsak av matsmuler, hud og hår.

Brun pelsbille kan gjøre stor skade på pels og skinn, samt på tekstiler av ull. Larvene gnager små huller i tøyet. Disse hullene får oppflisete og uregelmessige kanter.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Mer fra Huseierne

Se alle artikler