Stopp vannet fra mobilen

Gå til hovedinnhold

Stopp vannet fra mobilen

Vannskader er den vanligste skadetypen i norske hjem. Det finnes flere vannstoppesystemer som kan begrense skadene betraktelig. De man kan styre fra mobilen øker raskt i popularitet.

Da Byggteknisk forskrift ble oppdatert i 2010, kjent som TEK 10, ble det et krav at rom uten sluk, men med mulighet for tapping av vann, skal være utstyrt med automatisk vannstopper. Det betyr i praksis at alle nyere boliger har vannstoppere på kjøkkenet. Men i boliger bygget før TEK 10, og på kjøkken som ikke har vært pusset opp på en stund, er det sannsynligvis langt mellom vannstopperne.

- Mange vet fortsatt ikke riktig hva vannstoppere er, og trenger å bli oppdatert på det. Eller det er først når de får lekkasje at de kommer på at de burde hatt det. Men da er det jo litt sent. Det sier salgssjef i Watercontrol, Lasse Hovde.

 

Stenger vannet

En vannstopper fungerer kort forklart slik at en sensor merker om det er vann på avveie, og dersom det er det, stenger den vannet i røret slik at skaden begrenses. En enkel vannstopper i kjøkkenbenken kan bestå av en ledning som legges i bunnen av skapet under vasken, og en avstengningsventil. Dersom det kommer vannsøl på ledningen, kommuniserer den med stoppeventilen slik at den stenger vanntilførselen. Mer avanserte systemer har trådløse sensorer som typisk plasseres slik at de kan fange opp lekkasje andre utsatte områder, som ved oppvaskmaskinen, kaffemaskinen og vanntilkoblede kjøleskap.

 

Vannstopp-app

Grohe vannstopperEn smart sensor kjenner om den blir våt og varsler deg på mobilen.Men denne enkle typen vannstoppere har utfordrere, og markedet for telefonstyrte og mer teknisk avanserte løsninger er i vekst. Grohe lanserte nylig et vannstoppesystem du kan overvåke gjennom en app på mobilen. Systemet består av sensorer som plasseres på gulvet, som overvåker romtemperatur og fuktnivå og oppdager vannlekkasjer, pluss en smart vannkontrollør som installeres i sentralvannrøret av en profesjonell installatør. Den smarte vannkontrolløren avdekker frostrisiko eller sprekker i rørsystemet og skrur automatisk av vanntilgangen. En mikrolekkasjetest utføres en gang i døgnet for å avdekke selv den minste lekkasje i kaldtvannsrøret. Dersom det oppstår problemer får du straks et varsel på mobilen, og du kan administrere tiltak fra den.

- Med GROHE Sense kan man overvåke vannsituasjonen hjemme også når man er borte, og senke risikoen for vannlekkasje betraktelig, sier Heidi Lie, markedssjef i GROHE Norge.

 

Overvåker hytta

Også Watercontrol tilbyr vannstoppesystem med app. Interessen for dette produktet er økende, forteller salgssjef Lasse Hovde.

- Vi ser at dette området øker mer og mer. Appen er tilknyttet et system der du kan ha opptil hundre navngitte sensorer. Når appen varsler, vet du nøyaktig hvor lekkasjen er, og du kan stoppe vannet fra hvor som helst i verden gjennom appen, sier Hovde.

Dersom du frykter at hundre sensorer blir litt i overkant å følge med på, er det ingen grunn til bekymring. I et normalt bolighus er det vanligere å ha fra to og opptil ti-tolv sensorer.  

Hovde forteller at spesielt mange ønsker app-løsningen på hytta.

- Det betyr at dersom du har reist fra hytta og glemt å skru av vannet, slipper du å dra tilbake i ens ærend. Det er bare et trykk på mobilen, så er vannet av, sier Hovde.

 

Kutter strømmen

En annen, noe enklere variant er vannstopper med display, som også viser hvor i huset lekkasjen er. Dette er også blant de mest populære løsningene akkurat nå.

- Og så har vi en Powerstop som er spesielt egnet til oppvaskmaskinen. Den kutter både strømmen og vannet til maskinen dersom noe er galt, opplyser Hovde.

Ønsker du et vannstoppesystem i boligen ligger prisen, med installasjon fra rørlegger, fra omtrent 3 000 kroner og oppover. Det finnes langt billigere og enklere systemer på markedet, også, som du kan få kjøpt for noen hundrelapper. Disse kan være bedre enn ingenting, men dersom du for eksempel ønsker reduksjon i forsikringspremien, noe de fleste forsikringsselskap tilbyr dersom man har vannstoppeanlegg i boligen, bør du være sikker på at utstyret monteres riktig og at det er FG-godkjent. Det beste er å kontakte ditt forsikringsselskap i forkant og spørre hva slags systemer de anbefaler og premierer.

 

Koblet til alarmen

Den største leverandøren på det nordiske markedet er Waterguard, som selger nesten tre av fire lekkasjesystemer i Norden. Disse har foreløpig ikke løsninger som kan kobles til mobilen. Til gjengjeld har de vannstoppere som snakker med enkelte alarmsystemer.

- Når du forlater huset og setter på alarmen kuttes også vannet. Da trenger du ikke bekymre deg for lekkasjer mens du er på ferie, sier salgs- og markedskonsulent Knut Anders Gulliksen i Waterguard.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler