Slik måker du taket riktig

Gå til hovedinnhold

Slik måker du taket riktig

Ligger det rundt en meter snø på taket bør du komme deg opp og fjerne snøen. Men - gjør du det feil, er det nesten bedre å la være.

Månedsnedbøren var i Norge i januar 2018 var på 115 prosent av det som er normalen. En god del stasjoner på Østlandet og Sørlandet fikk 200-300 prosent av normalen.

- På Bjørnholt i Nordmarka har vi ikke sett slike snømengder siden vinteren 1988. Det er ingen tvil om at dette er et godt snøår. Det er en del lokale variasjoner, så på Blinderen trenger vi ikke lete lenger tilbake enn til 2006 for å finne disse mengdene forteller, meteorologikonsulent Jan-Inge Hanse på Meteorologisk Institutt.

Mange stasjoner i Trøndelag, Nordland og Troms fikk 20-50 prosent av den normale nedbøren.

- Rundt omkring betyr jo det at mange barn faktisk har den beste vinteren de har opplevd, forteller Hansen.

Men de store snømengdene byr ikke bare på lek og moro. Store snømengder er også en enorm påkjenning for bygninger. Merker du at det skjer endringer i huset når det er mye snø på taket, bør du komme deg opp og få av snøen.

- Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det fort være et varsel om for høy belastning på taket. Med mye snø på taket kan du også høre knirk og smell i konstruksjonen. Det er neppe forbundet med fare, men er tegn på store belastninger på taket, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Måk riktig

Bor du i hus fra omkring 1980 og nyere har du ganske mye å gå på i forhold til snømengde. Det er hus som er eldre enn dette som er i faresonen og som bør måkes dersom det begynner å bli en meter snø på taket.

- Mange er nok litt for tidlig ute og måker, men generelt er det jo bedre å måke for tidlig enn for sent. Når det først har samlet seg mye snø, er det viktig å måke jenvt. Å måke ferdig én takflate før du går over mønet og måker neste flate, gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en større og jevnere fordelt belastning. Da er det nesten bedre å la være å måke, forklarer Bøhlerengen.

Når det kommer mye snø i kombinasjon med vind vil snøen ofte fokke seg på taket. Da blir belastningen skjev. Da har spesielt eldre bygninger som hus og hytter med svak konstruksjon lett for å gi etter. Ser det slik ut bør du komme deg opp på taket og få ned deler av snøen.

- Nå er det heldigvis sjelden at bygninger kollapser på grunn av snø, og gjør de det er det gjerne andre ting enn selve snøen som er årsaken. Det kan være at det er dårlig drenering av smeltevann som gjør at blir liggende store islag, eller det kan være forandringer i bærekonstruksjonen som gjør at bygget ikke tåler presset, forteller Bøhlerengen.

Ikke bli for ivrig

Når du måker bør du også tenke deg om hvordan du behandler underlaget. Det er veldig dumt å ødelegge taket ved å måke for dypt.

- La det gjerne være igjen et lag med snø på takflaten, da unngår du å skade taktekningen. Det gjør ingenting at det ligger igjen et lite lag på toppen som beskyttelse.

En annen klassisk tabbe er å kaste snøen fra taket rett ned uten å tenke over hvor den treffer.

En terrasse har sannsynligvis like mye snø på seg som taket. Når du måker taksnøen ned på terrassen dobler du mengden snø samtidig som du får et voldsomt trykk når snøen lander. Det er oftere at terrasser kollapser enn bygninger, avsltter Bøhlerengen. dek@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler