Seniorer: Sikrere bolig, bedre liv

Gå til hovedinnhold

Seniorer: Sikrere bolig, bedre liv

I anledning den internasjonale dagen for eldre 1. oktober, har vi samlet en rekke nyttige artikler for deg som vil bo hjemme så lenge du kan.

Det er mye vi selv kan gjøre for å bevare egen helse når vi blir eldre, ofte har det en sammenheng med hvordan vi bor. Enkle tilpasninger behøver ikke være omfattende, og det skal ofte ikke så mye til for at man kan bo hjemme livet ut. Likevel er det en overveldende andel eldre mellom 50 og 71 år som ikke har lyst til å endre på ting, viser en undersøkelse. Årlig blir 90 000 fallulykker behandlet ved norske sykehus. Selvsagt angår ikke alle disse fallulykkene kun eldre mennesker, og alle ulykkene skjer ikke i hjemmet, men konsekvensene for de eldre er naturlig nok større. Gjengangerne i fallulykkene er fallfeller som ledninger, tepper, dårlig belysning, bratte, smale trapper uten gelender og glatte badegulv.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

1. Sørg for godt nok lys

Å ha godt nok lys i hjemmet, fører både til større trivsel og til mer sikkerhet. Ser du ikke den ledningen som uheldigvis ligger i veien når du reiser deg opp for å gjøre et ærend, kan det fort bli et uønsket sykehusbesøk.

2. De smarte baderomsløsningene

Å klare seg på egenhånd på badet er noe av det som kan bli vanskeligere med alderen. Badekarkanten blir en barriere, toalettet blir plutselig for lavt, vasken utilgjengelig med rullestol og så videre. Men alt dette finnes det gode løsninger for - ikke bare på institusjoner, men også til privatboliger.

3. Unngå brannfare

Det kan være så fort gjort å glemme kasserollen på komfyren mens man sitter i stuen, eller forlate stearinlyset på stuen mens man lager mat. Brannhyppigheten for de over 70 år er 4,6 ganger større enn for befolkningen for øvrig, og dødsbrannfrekvensen for gruppen over 70 år er opp mot seks til tolv ganger så høy som for øvrige aldersgrupper. Kanskje bør du vurdere å få installert en komfyrvakt som nå er blitt et krav i nye boliger? Har du sjekket røykvarslerne i det siste? Husk at ingenting redder flere liv enn røykvarsleren ved brann.

4. Hjemme best

De fleste av oss vil gjerne bo hjemme så lenge vi kan. Les gjennom sjekklisten i denne artikkelen, og se om det er noe du ikke har tenkt over at du enkelt kunne ha fått til. Kanskje skulle du rett og slett vurdere å bytte bolig? Et hus med flere etasjer og stor hage kan bli vanskelig å holde styr på etter hvert som årene går, og mange eldre velger å flytte i leilighet for å gjøre hverdagen litt enklere. Har du tenkt på at du kan velge en alternativ boform? Gamle Mork Husmorskole i Eidsvoll er blitt et hjem for 100 spreke og sosiale seniorer som nyter dagene i flotte, nyrenoverte leiligheter og i bofelleskapets fellesarealer med spaavdeling, treningsrom og et godt utvalg aktiviteter. 

5. Forbered deg

Demens kan ramme brått og uventet, og kanskje har du ikke tenkt over hvordan du vil at livet ditt skal organiseres den dagen du selv ikke er i stand til å ta avgjørelser. Rådet fra generalsekretæren i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen er at vi alle bør skrive en fremtidsfullmakt. Ordningen med fremtidsfullmakt som kom på plass i 2013 gjør at du selv bestemmer, mens du ennå er frisk og rask, hva som skal skje den dagen du eller din ektefelle er svekket. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer