Redder inventaret etter brann

Gå til hovedinnhold

Redder inventaret etter brann

Selv om brann kan være ødeleggende er det ikke sikkert alle eiendeler er tapt. Spesialister kan redde gjenstander du ønsker å beholde.

I juli 2011 slo lynet ned i huset til Per Hillestad og Anne Marie Fredheim i Asker. Lynnedslaget førte til at andre etasje ble totalskadet og huset måtte fraflyttes. I dag bor de i en utleieleilighet i Asker i påvente av at brannsaneringen i huset skal bli ferdig.

- Det var et sjokk å høre at huset hadde stått i brann. Ingen var hjemme da det skjedde og det var bra, for den ene sengen var totalt utbrent. Vi var veldig redde for at alt av bilder og personlige eiendeler var tapt for alltid, sier Fredheim.

- Vi er utrolig glade for at man kan redde mer enn hva vi trodde på forhånd, sier hun.

 

Reparerer eiendeler

-  Når det handler om skadebegrensning etter brannskader er dette litt ekstra komplisert, fordi det ofte også innebærer vannskader som følge av slukningsarbeid.

Selv om de fleste kunder forventer at tepper og møbeltrekk som er blitt skadet av brann eller oversvømmelse må skiftes ut, kan man anvende et utvalg av teknikker til å fjerne alle spor etter vann- og røykskader, og tilbakeføre ting til samme stand som før skaden oppsto, sier administrende direktør i Coor Service Managment AnnaCarin Grandin, som gjør skadesanneringen i Fredheim og Hillestads bolig.

Denne tjenesten redder verdier som ofte har affeksjonsverdi. Dette gir også betydelige kostnadsbesparelser ved å redusere behovet for utskiftning og derved spare miljøet.

- Vi samarbeider med en rekke forsikringsselskaper og ofte blir vi kontaktet såpass raskt at vi er på stedet allerede før brannen er slukket. Fordelen ved at vi er så tidlig på plass er at vi allerede når brannen er slukket kan begynne å pumpe vann ut av boligen. Vannskader som oppstår ved slukking er svært skadelige og jo fortere man får vannet ut, jo bedre er det for saneringsprosessen, sier Grandin.

 

Sparer mye penger 

Skadebegrensning er en vinn-vinn situasjon for både de ulykksalige og forsikringsselskapene. For deg som skadelidende er alt av personlige eiendeler man kan redde en bonus, men for forsikringsselskapene handler det også om å spare store beløp.

- Restaureringskostnaden for tekniske produkter er i området mellom 5 til 30 prosent av prisen på nytt utstyr. Denne betydelige økonomiske fordelen blir enda større når du tar i betraktning den administrative byrden som er involvert i å fremskaffe erstatningsutstyr samt kostnadene forbundet med driftsavbrudd under en lang periode med unyttbar tid, sier teknisk sjef Sindre Ulvestad i Polygon, som også driver med skadesanering.

- Vi har en rekke spesialteknikker og kan dermed tilby en fullstendig restaureringstjeneste. Dette gjelder for eksempel vask og rensing av tøy, rensing og spesialbehandling av tepper, møbler, restaurering av møbler, flytting og lagring, rensing av elektronikk og datautstyr, luktbehandling, sier Ulvestad.

 Så lenge datautstyret ikke har smeltet er det mye man kan redde fra harddisker og liknende.

- Alle snakker om hvor vanskelig det er å slette ting fra en harddisk. Det er det mange som er veldig glade for når de sender oss utstyr hvor vi skal gjenopprette harddisken. Vann og brann er stort sett ikke noe problem, så lenge det elektroniske utstyret ikke er smeltet. Så til syvende og sist er det temperaturen det kommer an på, forklarer han.

Å restaurere heller enn å skifte ut er ikke bare kostnadsbesparende, men minimerer feilvurdering av verdier og reduserer administrasjonskostnader generelt.

- For lett og middels skadede artikler oppnår vi en restaureringsgrad på over 90 prosent gjennom bruk av de aller siste teknologiske rehabiliteringsmetoder, sier Ulvestad.

 

Ikke alt kan reddes 

- Vi føler vi er blitt tatt godt vare på. Firmaet som gjør skadesanneringen hos oss er meget fleksible og vi har hele tiden en god dialog med de om løsninger. Hele etasjen må pusses opp på nytt samt litt arbeider på etasjene under, sier hun.

De har fått beskjed om at de kan flytte inn igjen i desember. Da har det arbeidene tatt fem måneder og mye er blitt reddet, men ikke alt.

- Jeg er veldig spent på om arvedukene mine kan tas vare på. Noen familiebilder er gått tapt, men her er mye reddet. I tillegg er jeg trist på Per sine vegne. Han er musiker og har mistet plansjetter, plakater og plater i forbindelse med Spellemannspriser og andre priser. Selve Spellemannsprisen er uskadet, men alt det andre rundt det har gått tapt. Dette hang på veggen hvor arnestedet var, sier hun.

 Samtidig ser Fredheim frem i mot å komme tilbake i nyoppusset hus.

- Ja, det er tragisk med slike ting som skjer. Lynet slo ned 24. juli i år. Den helgen skjedde det så mye annet i Norge at vi fikk virkelig satt ting i perspektiv. Vi mistet ingen mennesker, bare materielle ting og det gikk alt i alt ganske bra. I tillegg kan vi se fram i mot å flytte inn i et nærmest nyoppusset hus, avslutter Fredheim. dek@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler