Lyn: Tipsene som sparer TV-en og PC-en din for skader

Gå til hovedinnhold

Lyn: Tipsene som sparer TV-en og PC-en din for skader

Alt som har kretskort i seg – rutere, modemer til kabel-tv, pc-er og tv-er er svært utsatt for skade ved lyn- og tordenvær.

Det er altså all grunn til å – dersom du er hjemme når uværet setter inn – gå rundt og trekke ut kontaktene til alt du har av finelektronikk. Dette gamle trikset fungerer fortsatt som bare det dersom du vil beskytte eiendelene dine.

- Det er ikke særlig morsomt å få slått ut harddisken med alt du har av fotografier fra de siste ti årene, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Meld deg inn i Huseierne nå og få gratis juridisk, byggteknisk og økonomisk rådgivning!

Finelektronikk, frysere og komfyrer

Juni, juli og august er månedene for lynskader – 70 prosent av alle skadene forsikringsselskapene får innrapportert er fra disse månedene.

- Det vi ser er at finelektronikken er den som i størst grad skades. Rutere, modemer til kabel-tv, enkelte typer radioer, TV, PC. Alt som har kretskort i seg er veldig utsatt, sier Clementz.

I løpet av de siste ti årene er det utbetalt ca. 2 milliarder kroner i erstatning etter lynnedslag her i landet. Det ble innmeldt 2600 skader på bygninger og innbo etter lynnedslag i 2018 ifølge Finans Norge. I fjor ble det registrert ca. 200 000 lyn over Norge ifølge Meteorologisk institutt.

- Også frysere, komfyrer, komfyrvakter, varmtvannsberedere, varmekabler med termostat, brønnpumper og lignende kan lett bli ødelagt av lynet. Hver sommer har vi en del utbetalinger for å erstatte ødelagt innhold i frysere som ble tatt av lynet, sier Clementz.

Lynnedslag langt unna

Det er ikke slik at det nødvendigvis må slå ned i huset ditt for at elektronikken skal få lynskader. Det er svært sjelden at lynet slår ned i bolighus.

- For noen år siden husker jeg det var et kulelyn som kom inn i et hus, det lagde rett og slett hull i veggen. Men sånt skjer ytterst sjeldent, sier Clementz.

Det er imidlertid slik at boligen din eller elektronikken i den kan få skader selv om det slår ned langt unna. Et direkte lynnedslag kan føre til en spenningsøkning flere kilometer unna nedslaget. Blir det overspenning i nettet, kan elektronikk ta skade, utstyr kan kortslutte eller få jordfeil. I verste fall kan det føre til brann, men det er langt vanligere at utstyret bare blir ødelagt.

Spesielt sårbart

Norge har et strømnett som er spesielt sårbart for lynnedslag, opplyser Nelfo i en pressemelding. Nelfo er en landsforening i NHO som representerer elektro, it, ekom, automatisering, systemintegrasjon og heis. «Utfordringen er at vi bruker relativt mye luftlinjer, og Norge har en stor utstrekning på høyspentnettet. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene går i lange luftstrekk», skriver foreningen i meldingen.

Lynvern

Vil du sikre deg, er det beste å få installert lynvern. Det finnes ulike nivåer av disse: Overspenningsvern er en type grovvern du kan få installert i sikringsboksen. I nyere boliger, og når det elektriske anlegget oppgraderes betydelig, er det påkrevet å ha overspenningsvern, men trolig finnes det i dag flere hundre tusen boliger i Norge uten overspenningsvern og jordfeilbrytere. En av tre boligeiere vet ikke om de har installert vern mot lynnedslag.

Finvern kan du selv kjøpe på Clas Ohlson og lignende butikker og sette i stikkontaktene hjemme.

- Enkelt forklart kan vi si at «grovvernet» fjerner energien i overspenningen, og at «finvernet» fjerner spenningstopper. Det vil si at elektronisk utstyr i huset kan bli ødelagt av overspenninger, selv om det er montert et overspenningsvern i sikringsskapet. Det må i tillegg settes inn et «finvern» som beskytter utstyret som er plugget i stikkontakter og tilkoblet andre steder i huset. Det aller meste av forbrukerelektronikk og hvitevarer vil kunne ta skade av en overspenning. Det er fordi produkter i dag er avanserte og inneholder langt mer elektronikk enn tidligere, opplyser Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, teknisk direktør i Nelfo.

Det er imidlertid en utberedt misforståelse at man bare kan kjøpe finvern i en dupeditt-butikk, plugge det i kontaktene, og så har man sikret seg.

- Finvern virker ikke uten grovvern! Dette er en typisk misforståelse – folk tror de har sikret seg fordi de har satt noen dingser i stikkontaktene, men så mangler de grovvernet. Da er det hele rimelig bortkastet, sier Clementz.

Forsikringsutbetaling

Forsikringsselskapene krever ikke at du skal installere lynvern i en eldre bolig hvor det ikke er påkrevet etter forskriftene. Men de oppfordrer sterkt til det, og det kan være en lur investering, siden forsikringsselskapene gjør fradrag for alder når de skal utbetale erstatning for skadde ting.

- Vi trekker fra på alder på gjenstanden. Jo eldre den er, jo mer trekker vi ifra, det er det samme i alle forsikringsselskaper, sier Clementz.

Er det en eldre gjenstand som blir skadet, risikerer du altså å sitte igjen med størsteparten av regningen selv, til tross for at du har det du skal av forsikringer.

Lynskader kan gå på både innbo- og husforsikringen, alt ettersom hva som blir ødelagt, men uansett gjøres det aldersfradrag. raa@huseierne.no

Ta forholdsregler ved tordenvær

•          Søk ly innendørs hvis mulig.

•          Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.

•          Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.

•          Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt.

•          Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.

•          Unngå å oppholde deg i småbåt.

•          Dersom du bader, bør du snarest mulig komme deg på land.

•          Unngå fjell- og bakketopper, samt åpne sletter.

•          Hold deg unna høye enslige trær.

•          Unngå bruk av paraply i åpent landskap utendørs.

Kilde: Norsk brannvernforening

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer