Julelys: Pynt trygt

Gå til hovedinnhold

Julelys: Pynt trygt

Butikkene renner over av lyslenker i alle former og farger til både inne- og utebruk. Men hvor trygt er det egentlig å pynte huset som kom det rett ut av en amerikansk julefilm?

Hus pyntet med julelys

- Så lenge du bruker produktene slik de er ment, og ikke tjuvkobler og finner på «smarte» løsninger selv, er det svært liten brannfare forbundet med å pynte huset med CE-merkede lyslenker fra norske forhandlere, sier Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.

Tor Erik Skaar, Brannvernforeningen. Tor Erik Skaar, Brannvernforeningen. Han forklarer at selv om det er mer lyslenker og lyspynt tilgjengelig enn noen gang før, er også produktene stort sett tryggere enn tidligere.

- Det aller meste av det som selges i dag er LED, som trekker mindre energi enn tidligere varianter. Generelt sett er det slik at produkter som trekker mindre strøm er forbundet med lavere risiko for brann, sier Skaar.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Riktig bruk

Han legger til at forutsetningen for at produktene skal være trygge, er at de brukes slik de skal – og at de er merket og godkjent for norske forhold.

- Å handle lysprodukter til jul direkte fra Kina over internett vil jeg ikke anbefale. Man skal heller ikke koble sammen produkter som ikke er ment for hverandre, for eksempel skjøte sammen lyslenker som ikke er av samme type eller ment til sammenkobling. Menn i førtiårene som tror de kan fikse og koble både det ene og det andre av elektrisk utstyr, men som ikke vet hva de holder på med, utgjør en risiko for brann, sier Skaar.

Husk også at lyslenker og annen belysning til utebruk skal være godkjent for dette. 

Skjøteledninger

Mange julelys fører for de fleste av oss til at vi må frem med mange skjøteledninger. Skjøteledninger i seg selv er ikke nødvendigvis brannfarlig, men som en tommelfingerregel bør bruken av skjøteledninger holdes på et minimum. Årlig registreres det et tjuetalls husbranner i Norge som følge av uvettig bruk av skjøteledninger.

- En ting som er viktig å tenke på når man bruker skjøteledninger, er å sørge for at det som trekker mest strøm sitter i veggkontakten, mens det som trekker minst, er det som går i skjøtekontakten. Altså: Sett LED-lyslenka i skjøtekontakten, og behold vifteovnen i vegguttaket, sier produktutvikler Simon André Olsen i Gjensidige forsikring, som legger til at han har sett eksempler på at motsatt kobling ikke har gått så bra.

Elsikkerhetsportalen anbefaler at apparater som trekker over 1 000 Watt aldri kobles til skjøteledning.

Skadet utstyr

Olsen i Gjensidige forklarer at de fleste skademeldinger de får inn som har utgangspunkt i elektrisk julebelysning er ulykker som følge av at man har brukt utstyr med skader.

Han anbefaler derfor alle som tar frem gammelt utstyr å ta en sjekk av at alt fortsatt er i orden, og at man kvitter seg med det utstyret som blir skadet i bruk.

- Hjemme hadde vi for eksempel en elektrisk lysestake som datt i gulvet og siden begynte å blinke uregelmessig. Da var det på tide å få levert den på et avfallsmottak.

De fleste ulykker som skjer med den type belysning er på grunn av at utstyret har fått skader – ledninger som er klemt i dører eller vinduer er for eksempel nokså klassisk, sier Olsen, som legger til at de innimellom også oppdager rene produktfeil. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer