Forsikring: Ta bilder av verdiene dine og legg dem på en nettsky

Gå til hovedinnhold

Forsikring: Ta bilder av verdiene dine og legg dem på en nettsky

Mobiltelefonen har blitt et redskap de fleste av oss aldri er foruten. Ta en tur rundt i huset og ta bilder av verdiene dine, så har du en billedoversikt i tilfelle tyveri eller brann.

Ta et raskt inventar med mobilen og last opp bildene på en nettsky Foto: If

If Boligundersøkelse viser at bare hver femte respondent har tatt bilder av eiendelene sine. Med en mobiltelefon utstyrt med et kamera og tilgang til en nettsky, så forenkler du måten du får oversikt over inventaret ditt på.

Fra «Selfies» til «Tingfies»

«Tingfie», som i «ting», er begrepet som forsikringsselskapet If har lansert om bilder og video tatt av innbo og andre eiendeler i en bolig.

I fjor fikk norske hjem som ble rammet av brann, skader for over 1,6 milliarder kroner, viser statistikk fra Finans Norge. Selskapet forteller på sine sider at det i utgangspunktet ikke påkrevd med kvittering eller garantibevis for gjenstander for å få erstatning, men man bør i så stor grad som mulig kunne beskrive hva som er stjålet eller ødelagt. Derfor vil foto- eller videodokumentasjon være til god hjelp, og du vil slippe hodebryet.

Ting og tang

If oppfordrer alle til å ta «tingfier».

- I et norsk hjem er det nå så mange gjenstander at det nesten er umulig å klare å huske alt. Etter en brann må våre skadeeksperter ofte bidra med sin erfaring om alt hva som finnes i norske boliger for at oversikten skal bli så fullstendig som mulig. Bilder eller video gjør det raskt og enkelt å lage lister i etterkant, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

Så godt som alle nordmenn har mobiltelefon med kamera som både kan ta bilder og video. Sjekk abonnementet ditt for å se om du også har adgang til gratis lagring i en nettsky via e-post-kontoen eller mobilabonnementet ditt.

- Bruk ett kvarter i løpet av sommeren på å sveipe over boligen med mobilkameraet. Ta bilder eller lag en kort video. I løpet av ti til femten minutter klarer du å filme alt du eier i rom, kott, hyller, skuffer og skap, som du deretter lagrer på nettskyen.

Har du spesielt verdifulle gjenstander kan det være greit å ta et bilde av kvitteringen eller en eventuell verdivurdering hvis du for eksempel har kunst, samlinger av LP-plater, tegneserier, frimerker og mynter.

Slik tar du «tingfier»

Lag en liten plan for hvordan du systematisk skal bevege deg gjennom huset for å få med deg alt.

Kvaliteten på bildene eller videoen behøver ikke å være så stor. Det viktigste er at det er enkelt å se gjenstandene du avbilder eller filmer.

Hvis du filmer, kan det være smart å åpne skuffer og skap på forhånd, og gjerne løfte ut ting for å vise dem fram.

Ta oversiktsbilder og nærbilder. Ved bruk av kameraet fra flere vinkler i rommene vil du få med alt.

Hvis du har kameraer og hjemmeelektronikk med serienumre, bør du ta nærbilder av disse numrene. Det gjør det enklere for politiet ved eventuelle beslag av tyvegods.

I sommerhalvåret vil dagslyset gjøre det enkelt å ta bilder og video med naturlig lys i mange rom. I kott og skap klarer de fleste mobilkameraer i dag å filme i akseptabel kvalitet, selv om det er ganske mørkt. Trenger du ekstra lys, så slå på lommelykten på mobilen.

Ting med affeksjonsverdi er det umulig å erstatte med penger. Legg gjerne litt ekstra flid i å dokumentere disse. Skulle det brenne, er det en liten trøst at du i alle fall har tatt vare på bildeminner om gjenstandene.

Last opp bilder eller video til nettskyen. Mange har nettlagring inkludert i mobilabonnementet sitt, men finnes også mange gratistjenester som tilbyr lagring. Ved å velge ett av de store selskapene som Gmail (Google), Onedrive (Microsoft) eller Dropbox, så vet du at du har en stabil tjeneste som også finnes der om noen år.

Det kan i tillegg være lurt å lagre alle andre bilder og videoer i nettskyen også, hvis det skulle skje noe med datautstyret ditt. Vurder også å skanne viktige dokumenter som vitnemål og kontrakter for lagring. Da kan du enkelt laste ned sikkerhetskopiene.
kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler