ASKESTØVSUGER: Lettvint og sikkert

Gå til hovedinnhold

ASKESTØVSUGER: Lettvint og sikkert

Er du av dem som bruker støvsugeren til å kvitte deg med aske i peisen? Stopp med det. Med en gang.

Løsningen kan virke lettvin, men å kvitte seg med asken i peisen med din vanlige støvsuger kan både være farlig for luften, for sikkerheten og selve maskinen.

- Til å støvsuge aske skal man naturligvis bruke en askestøvsuger. Det finnes nå mange slike på markedet, av forskjellig kvalitet, som er beregnet for nettopp aske i peisen. Vi fører også askestøvsugere, sier servicesjef Geir Olsen i Foma.

Vanlige støvsugere har ikke filtre som er konstruert eller dimensjonert for aske og sot. I beste fall vil asken tette til filtre og støvposer. Er du riktig uheldig vil støvsugeren male asken til et fint pudder som den så blåser ut igjen i rommet. I tillegg mister du også sannsynligvis garantien fra leverandøren dersom du bruker støvsugeren til å håndtere asken.

- Motorene tåler asken i de fleste tilfeller, men filtrene blir tette. Da mister maskinen sugekraften, men først og fremst er det jo et sikkerhetsproblem hvis man suger opp varm glør. Luftstrømmene inne i maskinen kan gjøre at glørne blusser opp og da har du potensielt en brannfare i støvsugeren, sier Olsen.

Brukes med omhu

Selv om askesugeren er beregnet for å suge aske bør du vokte deg for å suge opp glør. Peisen bør alltid ha brent ut, og hvilt seg kald før man suger, selv med en askesuger.

- En askesuger er utstyrt med flere filtere som tar for seg de fine askepartiklene og soten som oppstår, slik at de ikke blåses ut i rommet. Suger man opp varme glør vil det svi hull i disse og filtrene vil miste sin effekt, sier markedssjef Lars Nyhaugen i Kärcher.

Askesugeren er allikevel sikrerer dersom du skulle få med deg glør inn i sugeren ettersom de er laget av brannsikkert materiale og ikke har innerpose som fanger opp støv.

Undervurderer askefaren

Norges brannvernforening er opptatt av askehåndtering, spesielt nå som den store fyringssesongen er i gang. Brannvernforeningen er bekymret for at folk undervurderer levetiden til glør.

- Aske fra et peisbål eller en grill kan inneholde varme glør i mange timer etter at bålet eller grillen tilsynelatende er slokket. Det skal ofte bare et lite vindpust til for å skape nytt liv og varme i glør som ligger skjult i en askehaug. Feil håndtering av aske kan da starte brann i for eksempel søppelkasser og støvsugere, advarer informasjonssjef Sturle Hagen i Norges brannvernforening.

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal varm aske og sot samt annet brannfarlig avfall legges i solid beholder av stål eller annet flammefast materiale plassert i god avstand fra brennbare materialer, for eksempel på gårdsplass, eller tømmes på sted hvor det ikke kan volde brannfare. Brann i støvsugere og søppelkasser som følge av aske forekommer med jevne mellomrom.

- Uaktsom håndtering av aske er helt klart et potensielt problem, selv om vi ikke hører slike tilfeller altfor ofte. Det viktigste er at folk ikke undervurderer hvor lenge glør kan leve og at man er nøye med å bruke riktig utstyr for håndtering av asken, sier Hagen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer