Alarm er viktig

Gå til hovedinnhold

Alarm er viktig

Røykvarsler er påbudt i alle hus, men påbudet krever kun én. Kan vi være sikre på at dette er godt nok?

Røykvarsleren er det viktigste livreddende brannverntiltaket i hjem og på hytte.

- Vi vet at så mange som 500 000 nordmenn bor i et hjem uten fungerende røykvarsler. Det holder ikke bare å ha en røykvarsler, den må fungere også, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening. Han mener norske bolig- og hytteeiere er alarmerende dårlig sikret.

Birte Kulberg er ikke i tvil om at hun føler seg tryggere hjemme når hun har brannalarm koblet opp mot det elektriske anlegget og som kommuniserer med en alarmstasjon.

- Etter at vi fikk Ulrik ble vi ganske bevisste på at vi ville ha et slikt system med kombinert innbrudds- og brannalarm. For meg som jobber i Securitas er det nesten uhørt å ikke ha det, sier Kulberg.

- For oss er det brann som er den store skrekken. Innbrudd er selvsagt trasig og ubehagelig, men de mulige konsekvensene ved en brann er så uhyggelige at vi ikke tar sjansen på å stole på konvensjonelle røykvarslere. Jeg liker spesielt godt at systemet er seriekoblet og at vi må slå av alle varslerne i huset manuelt, forklarer hun.

I en ny undersøkelse gjennomført for Tryg Forsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Norsk brannvernforening oppgir åtte prosent av hytteeierne at de ikke har røykvarsler i hytta. Ytterligere 29 prosent har ikke byttet røykvarslerbatteriet i løpet av det siste året. Dermed kan 150 000 hytter stå uten fungerende røykvarsler.

Et brannvarslingssystem er først og fremst til for å varsle og vekke deg hvis du sover. Men hva skjer dersom du ikke er hjemme? Hvem hører alarmen da? Kanskje du har husdyr hjemme som ikke kan komme seg ut?

- Den viktigste jobben med å redde ditt og andres liv gjør du selvsagt selv, men et alarmselskap kan redusere varslingstiden til utrykningspersonell fremfor å ha en enkel røykvarsler, sier prosjektleder Anders Nyhus i Securitas Direct.

 

En varsler holder ikke

- Det er ikke påbudt med mer enn en røykvarsler i huset etter norsk lov. Det mener vi ikke holder dersom man ønsker reell sikkerhet i boligen. Vi mener man bør ha røykvarsler i hvert eneste rom, og minimum en i hver etasje. I tillegg anbefaler vi både seriekobling på følerne og også tilknytning til alarmsentral. Flere røykvarslere koster litt mer penger, men når man har sett og vet hvor ødeleggende brann i hus kan være, er ikke dette noe man kan sette en prislapp på. Det er ikke bare materielle skader som oppstår, men man må også vokte liv, sier skadesenterleder for bygningstakst Inge Gudmund Aas i If-skadeforsikring.

- Når man vet at det tar tre til syv minutter fra det oppstår åpen flamme til det blir full overtenning er det i mine øyne uansvarlig å ikke være utstyrt med flere røykvarslere i et hus. En seriekobling gjør at alle alarmene i huset går dersom den ene føleren oppdager noe, sier han.

 

Mange fordeler

Det er mange fortrinn ved slike alarmsystemer. Røykdetektorene kobles automatisk sammen med hverandre og danner en effektiv alarmkjede. Hvis en detektor registrerer røyk, sier den omgående fra til øvrige detektorer i andre rom, og alle varsler samtidig. Detektorene varsler både med talemelding og signal, og alle i hjemmet får raskt greie på hvor røykutviklingen finner sted. Systemet sender også SMS til deg, dersom du ikke skulle være hjemme i huset når ulykken er ute.

- Dette gjør også systemene ideelle å ha på hytter, som kanskje ligger langt unna steder hvor det oppholder seg mye folk. Får du beskjed på sms kan du selv varsle brannvesenet i Trysil om brannen, mens du befinner deg i Oslo, sier Nyhus.

I tillegg til røykvarsler har de nye systemene flere finesser. Røykdetektorer kan kobles sammen med fotodetektorer. Når en røykdetektor registrerer røyk, aktiverer den fotodetektoren som tar bilder som sendes til alarmstasjonen. Med bildeverifisering av alarmårsaken kan operatøren raskt treffe korrekt tiltak, hvilket gir en viktig tidsgevinst når hvert sekund er dyrebart.

- Det kan være vanskelig å se brannrøyk på ett enkelt bilde. Derfor sendes alltid en kort bildeserie som skaper en filmsekvens slik at alarmoperatøren lettere skal kunne se forandringer i bildene. Verifisert brannalarm formidles til brannvesenet, sier han.

Kulberg er på sin side opptatt av at hun hele tiden kan følge alarmsystemet via nett og via telefonen.

- At det er enkelt å gjøre forandringer på innstillinger og muligheter for å kjøre tester på anlegget er viktig. Via hjemmesidene har jeg full kontroll over alarmanlegget til en hver tid, forklarer hun.

 

Ingen sovepute 

Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norges brannvernforening er ikke uventet positiv til forbedret brannsikkerhet. Men retter også en bekymring mot å tro at man har sikret seg vekk fra brann.

- Uansett hvor store og gode systemer man har for brannvarsling har man ingen systemer for å unngå brann. På et halvt århundre er tiden for overtenning halvvert og vi må ikke tro at et slikt system kommer oss til unnsetning, sier han.

- Et slikt system øker i aller høyeste grad sikkerhetsnivået hjemme, men det er du som må komme deg ut av huset ditt, for du kan ikke forvente at et vekterselskap eller brannvesenet skal komme deg til unnsetning, men du øker sjansene dine betraktelig med slike systemer, sier han

 

Flere veier til Rom

I dag er det ikke bare en røykvarsler som kan oppdage fare i et rom.

- Teknologien har nå kommet så langt at vi ikke lenger baserer oss kun på røykvarslere. I vårt system har vi en alarmsirene med innebygd varmedetektor som varsler automatisk ved raske varmeforandringer, dersom temperaturen overstiger 65 grader, eller hvis temperaturen stiger med mer enn 18 grader på under 170 sekunder. Det gjør at sirenen kan fungere som ekstra brannvarsler i brannsikringen din og kan plasseres på steder der en røykdetektor ikke bør sitte, som for eksempel på kjøkkenet, sier Nyhus.

Dermed har man flere muligheter for å oppdage brann enn bare selve røykvarsleren.

- Dette tror jeg er svært viktig. Selv om vi er relativt gode på forebygging av brann er vi ikke gode når brannen først er i gang. Slike systemer er vi i forsikringsbransjen veldig for, sier Aas i If-sadeforsikring. dek@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler