Advarer mot evakueringsmasker

Gå til hovedinnhold

Advarer mot evakueringsmasker

Brann er noe de fleste er engstelige for, og det kommer stadig vekk nye produkter som skal redde liv. Men ikke alle er anbefalt å bruke.

VÆR FORSIKTIG: Nå i disse tider reklameres det for evakueringsmasker som du selv kan kjøpe som sikkerhet mot brann hjemme, men DSB anbefaler folk å holde seg til det vanlige brannsikringsutstyret.

Det er heldigvis få av oss som opplever brann hjemme eller på arbeidsplassen i løpet av livet, men det er viktig å være forberedt hvis uhellet skulle være ute.

Brannslange, brannslokningsapparat, røykvarsler og brannteppe er noe de fleste av oss har hjemme, men nå er det også kommet til nye produkter som evakueringsmasker.

Selv om det faktisk er røykforgiftning og ikke flammene selv som tar flest liv i forbindelse med brann, anbefaler likevel ikke DSB folk om å bruke maskene.

- Falsk trygghet

Lars Haugrud, senioringeniør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, anbefaler ikke folk å kjøpe slike evakueringsmasker.

Forklaringen på hvorfor de ikke mener dette er en god investering er enkel.

– Masken er ikke robust nok, og da mener jeg ikke materielt sett. Det krever jo en viss kunnskap og trening for å kunne sette masken på seg slik at den virker som forutsatt, og dersom man ikke gjør dette riktig og samtidig prøver å gå gjennom røyk kan situasjonen bli livsfarlig, sier Haugrud.

Han sier at det i en slik situasjon sannsynligvis ville vært bedre å bli på rommet enn å bevege seg ut i røyken. 

– Men det vil selvfølgelig være situasjoner der du er så truet av røyk og ild at en slik maske kunne vært redningen, men det forutsetter altså regelmessig trening og vedlikehold av maskene. Så det er rett og slett for mange usikkerheter og forutsetninger forbundet med korrekt bruk til at vi som myndighet ikke ønsker å anbefale dette. 

Haugrud sier at det er en fare for at masker som dette derfor kan bli en falsk trygghet, og på den måten kan folk sette seg i farlige situasjoner som de kanskje ikke hadde utsatt seg for hvis de ikke hadde evakueringsmasken.

Røykvarsler og slokkeutstyr

Det er krav til røykvarslere og manuelt slokkeutstyr i alle boliger i Norge. 

– Vi anbefaler pulver og skumslokker, eller vannslange. Det aller viktigste utstyret er likevel røykvarslerne. Du bør ha flere, og de bør være seriekoblet, sier Haugrud.

Dette vil kunne gi deg og din familie nok tid til å evakuere før det oppstår farlige situasjoner som du ikke kommer ut av. 

– Komfyrvakt og brannteppe på kjøkkenet anbefales også, og komfyrvakt er nå et krav i alle elektriske anlegg som installeres etter 2010.

Han forteller at hver tiende dødsbrann bokstavelig talt tilberedes på komfyren.

Sjekk utstyret

Like viktig som å skaffe seg skikkelig og godkjent utstyr, er det å passe på at det fungerer som det skal med jevne mellomrom.

– Alle håndslokkere som omsettes i Norge skal være godkjent av Veritas eller Nemko. Når det gjelder røykvarslere skal disse være merket med EN-NS 14604. Røykvarsleren tester du med testknappen en gang i måneden, og batteriet skal byttes 1. desember hvert år.

Det finnes en egen standard for vedlikehold av brannslokningsapparat, og den krever at du som boligeier inspiserer apparatet fire ganger hvert år.

Da bør du sjekke om trykkmåleren står på det grønne feltet, snu pulverapparatet på hodet for å høre/føle at pulveret er løst, sjekke at sikringspinnen er intakt og at datoen for kontroll og service ikke er utgått.

I tillegg skal apparatet til kontroll hvert femte år og til service hvert tiende år. 

Mange glemmer også av de dagligdagse brannfellene som laderen til mobiltelefonen, og setter gjerne på oppvaskmaskin, tørketrommel og vaskemaskin før de drar på jobb eller legger seg. Dette er ikke anbefalt.

– Vi anbefaler ikke å bruke slikt utstyr om natten eller når det ikke er folk til stede. Natten er selvfølgelig en tid på døgnet hvor de som bor der er veldig sårbare, avslutter Haugrud.

Greit å vite:

* Eier av bolig skal sørge for at boligen er utstyrt med minst en sertifisert røykvarsler, plassert slik at den høres tydelig på alle soverommene når dører er lukket.

* Eier skal også sørge for at boligen er utstyrt med minst ett av følgende slokkeutstyr:

     a. pulverapparat på minimum 6 kg med ABC-pulver

     b. skum-/vannapparat på minimum 9 liter

     c. skum-/vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A

     d. formfast brannslange med innvendig diameter på minimum 10 mm

     e. annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet

* Slokkeutstyret skal kunne benyttes i alle rom.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer