6 tips for en brannsikker sommer

Gå til hovedinnhold

6 tips for en brannsikker sommer

Når vi hviler i sommerferien kan det være lett å bli sløv og glemme sikkerheten. Her er noen gode sikkerhetstips til deg som vil hvile med god samvittighet.

Sommeren er tiden for å slappe av og nyte at man kanskje ikke trenger løfte en finger. Har du tatt forholdsregler kan du hvile uten å bekymre deg over noe som helst.

- Uansett om du ferierer i Norge eller skal reise til utlandet er det viktig å tenke på brannsikkerheten. I mange land er det mindre krav til blant annet bygningsmaterialer, interiør, brannalarmanlegg, rømningsveier og opplæring av ansatte, og sikkerhetskulturen kan være enn annen enn vi er vant til, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Derfor har Brannvernforeningen satt opp seks enkle tips som skal gjøre at Ola og Kari Nordmann kan slippe å bekymre seg.

1) Trygg og sikker grilling

Grillen går på høygir i sommermånedene, enten man sverger til gass, kull eller elektrisk grill. Bruker du gassgrill, er det viktig å passe på at slanger og koblinger holder tett. Gasslangen bør byttes hvert andre eller tredje år.

- Plasser gassbeholderen med litt avstand til selve grillen, slik at fett ikke kan dryppe ned på den. Når det gjelder kullgrill, må man passe på at den plasseres stødig og med god avstand til brennbart materiale. Vent noen dager før du kaster aske fra grillen i søppelet, råder Søtorp.

2) Dropp engangsgrillen

Den utgjør et søppelproblem, den er en brannfare og ikke er det lett å grille god mat på den. Engangsgrillen bør høre fortiden til, mener Brannvernforeningen.

- Vi mener engangsgrillen har utspilt sin rolle og anbefaler å droppe den. Prioriter å grille på tilrettelagte plasser med en grill som kan gjenbrukes, som både gir bedre mat, men ikke minst er tryggere i bruk og ikke forsøpler naturen, sier Søtorp.

3) Ikke gå fra komfyren

Nær halvparten av brannutrykningene skyldes branner og branntilløp som starter på komfyren. Årsakene er ofte svært åpenbare, enten det er glemte gryter, overopphetet matolje eller svartsvidd pizza i ovnen.

- Løsningen er å holde seg våken, til stede og edru mens man kokkelerer. Stå ved komfyren så lenge platene står på fullt, og sett på tidsuret på mobiltelefonen så snart du demper varmen og venter på at maten skal bli klar. En komfyrvakt er en god investering selv om du er ikke er av den glemsomme typen. Komfyrvakten varsler og bryter strømmen til komfyren hvis varmen blir for sterk.

4) Lad trygt

Mye av det vi omgir oss med av elektriske innretninger går på batteri, og må lades i tide og utide. Tilfeller av ladebranner og batterieksplosjoner viser at det er verdt å være på vakt, selv om det ikke skjer veldig ofte.

- Batterier som er utsatt for skade eller fukt har vist seg å være ekstra utsatt. Sørg for at lading skjer på steder uten mye brennbart rundt, i et rom der det finnes røykvarsler, sier Søtorp.

Unngå lading mens du sover. Pass på at ladere og transformatorer ikke tildekkes av klær, dyner og annet som hindrer god lufttilførsel.

5) Tenk på overspenningsvern før lynet kommer

- Vi bruker vesentlig mindre strøm om sommeren enn om vinteren, men like fullt oppstår det el-branner som følge av slitasje, skader eller feil på komponenter. Feilmontering er også et problem.

Søtorp råder alle til å holde øye med sikringsskap, ledninger, kontakter og brytere. Oppdager du uvanlig varmgang, svimerker eller unormal svilukt, kontakt en godkjent installatør for en sjekk av el-anlegget.

- Vær ekstra oppmerksom etter tordenvær. Etter lynnedslag kan overspenninger i strømnettet føre til skader man kanskje ikke merker med en gang. Vi anbefaler alle boligeiere å anskaffe overspenningsvern. Dette er teknisk utstyr som kan lede overspenninger til jord før de kommer inn i boligens el-anlegg og gjør skade, sier Søtorp.

6) Unngå brannskader

Sommeren er høysesong for brannskader etter nærkontakt med bål, grill og andre varmekilder.

- Vær forsiktig med brennbar væske i kombinasjon med åpen flamme. Å sprute tennvæske på brennende kull går som oftest bra, men er en farlig øvelse å gjøre.

Hold barn og fulle folk i trygg avstand fra ilden. Hvis ulykken er ute, vil rask og riktig førstehjelp forebygge alvorlige senskader. Kjøl ned brannskaden med 20 graders vann i 20 minutter. Ring 113 ved mistanke om alvorlig skade.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer