Varmepumpen må vedlikeholdes

Gå til hovedinnhold

Varmepumpen må vedlikeholdes

I likhet med bilen som må vaskes, poleres og på service med jevne mellomrom, krever også varmepumpa stell og vedlikehold.

 

- En god varmepumpe bør ha en levetid på minst 15 år, altså omtrent som en vaskemaskin. Tar du ikke godt vare på maskinen, vil levetiden raskt kunne reduseres, og til slutt blir det et spørsmål om varmepumpa var verdt investeringen i det hele tatt, sier ingeniør Harald Gulbrandsen. Han har blant annet skrevet ”Varmepumpehåndboka”, en veiledning til installatører av luft til luftvarmepumper, og holder også kurs for fagfolk om hvordan man skal installere varmepumpe. Han har også flere varmepumper hjemme. Den eldste er 13 år og varmer fortsatt effektivt opp store deler av huset.

 

Innedelen

 

Innedelen av varmepumpen er enkel å rengjøre utvendig med en fuktig klut. Filtrene inni er vanskeligere å komme til, men enkelte av dem bør renses månedlig.

- Hvis noen i huset røyker, eller dersom det er dyr i huset, kan det være nødvendig å rengjøre filtrene enda oftere, påpeker Gulbrandsen. Når filtrene blir tette, reduserer det varmeeffekten betraktelig.

Ikke alle varmepumper ser helt like ut, men prinsippet er det samme. (Husk å sjekke bruksavisningen for å se hvordan du gjør det på din modell.) Begynn i alle tilfeller med å slå av pumpen. Når du åpner frontdekselet skal du lett kunne ta ut og sette på plass igjen de fremste støvfiltrene, som er forholdsvis store og blir fulle av støv og fin lo. Filtrene kan du helt enkelt skylle under springen på kjøkkenet, du kan støvsuge dem, eller tørke over dem med en våt klut fuktet i såpevann. La dem tørke før du setter dem inn igjen.

De andre filtrene, som ligger bak de store og er mindre tilgjengelig, det vil si kullfilteret, ioniseringsenheten og det elektrostatiske filteret, bør overlates til fagfolk en gang i året.

- Spesialfiltrene bør byttes eller rengjøres av fagfolk årlig. Våren eller forsommeren er en fin tid å gjøre det på – da har varmepumpa gått en hel sesong og mye støv og skitt kan ha samlet seg. Når det er varmt i været kan varmepumpa fint stoppes for en stund. Dessuten er det en fordel å kunne kjøre anlegget i kjølemodus noen timer, noe som vil fjerne støv som gjerne fester seg i varmevekslerens finner til tross for filtrene, sier Gulbrandsen.

 

Utedelen

 

Utedelen er stort sett lite tilgjengelig for andre enn fagfolk, men det er likevel viktig at du holder et øye med at den fungerer som den skal, påpeker Gulbrandsen. Spesielt om vinteren er det viktig å følge med på om avrimingen fungerer. Når maskinen avrimer seg, skal den automatisk stenge spjeldene på innedelen, slik at kald luft ikke blåses inn i rommet når varmepumpen for en liten periode reverseres. Avriming er noe maskinen i utgangspunktet selv skal sørge for, men hvis det ikke fungerer og maskinen av en eller annen grunn likevel iser ned, bør du sørge for å få fjernet isen så fort som mulig.

- Slå først av strømmen til varmepumpa ved å trekke ut støpselet. Deretter heller du varmt vann over batteriet på baksiden så isen smelter. Noe av det verste som kan skje er at kobberrørene som ligger på innsiden iser ned og ødelegges av frostsprengning, sier Gulbrandsen, og minner om at så å si ingen varmepumper i utgangspunktet er laget for kalde, norske forhold. Han legger til at smelting av is på utedelen ikke er noe man skal trenge å gjøre jevnlig. Er det et gjentagende problem at maskinen rimer ned, bør du få en sjekk av en fagmann. Årsaker til gjenising er ofte feil på varmekabel, feil i avrimingsstyringen eller at gass har lekket ut.

I bunnen av utedelen på maskinen bør det være festet en varmekabel som slår seg på med termostat ved ca. pluss fire grader, og som sørger for at snø og is ikke blir liggende. Dersom ikke pumpene kommer med en slik varmekabel fra produsenten, bør installatøren sørge for å legge det inn før maskinen monteres på en norsk husvegg. En issvull som blir liggende på ”gulvet” i utedelen vil raskt vokse og dermed kunne skade viften som roterer på innsiden, og vil i tillegg til å skaffe deg en dyr reparasjon sørge for at du ikke får varmen fra pumpen når du kanskje trenger den som mest.

 

Selvtesting

 

Da du kjøpte varmepumpen, ble du trolig presentert for regnestykker som viste hvor effektiv varmepumpen skulle være – men har du egentlig noen oversikt over hvorvidt dette stemmer? Det er enkelt å kontrollere om varmepumpen holder det som ble lovet deg. Dersom effekten er betraktelig lavere enn forventet, er det gjerne et tegn på at noe er galt og det bør rettes opp før det har gått så langt som til at pumpen slutter å fungere eller at garantien er utløpt. Alt du trenger er, ifølge Gulbrandsen, en enkel strøm/effektmåler og et steketermometer.

- Når du får montert varmepumpa kan du be leverandøren om å sette en strøm/effektmåler i stikkontakten slik at du kan holde øye med hvor mye strøm maskinen trekker. Eller du kan dra og kjøpe en måler hos for eksempel Clas Ohlson, der koster de i underkant av 200 kroner. Selv om slike målere ikke er helt nøyaktige, holder de fint til denne bruken, mener Gulbrandsen.

 Strømmåleren kan blant annet vise hvor mange kilowattimer som er tilført varmepumpen siden installasjonen; hvor mange watt den bruker i øyeblikket og hvor mye den makismalt har brukt.

Hvor mye varme pumpa faktisk avgir sjekker du med steketermometeret.

- Sett maskinen på maksimum temperatur og viften på maksimum styrke. Hold termometeret helt opp under spjeldene der luften kommer ut. Luften bør minst ha en temperatur på 45 grader, i hvert fall så lenge det ikke er kaldere enn minus10 grader ute. Dersom luften fra varmepumpa har en temperatur på under 40 grader, er det gjerne noe galt, sier Gulbrandsen. De beste varmepumpene blåser ut en temperatur på mellom 55 og 60 grader ved fullt turtall og utetemperaturer ned til null. Denne kontrollen kan det være lurt å ta før varmesesongen begynner.

 

Husk serviceavtale

 

Selv hos fagfolk ser Gulbrandsen ofte at ting blir gjort feil, og at den nødvendige oppfølgingen av maskineriet uteblir. Tilbyr ikke installatøren en årlig serviceavtale, kan det være lurt å spørre om å få det.

- En serviceavtale innebærer at installatørene kommer tilbake til deg ett år etter at du har fått installert varmepumpa. Da kontrollerer de at den går som den skal, og en slik serviceavtale er absolutt å anbefale, fordi en del feil ikke viser seg før etter en viss tid, eller før temperaturen synker om vinteren, sier Gulbrandsen. På et servicebesøk sjekker fagmannen varmeeffekten, det vil si at varmepumpa avgir så høy temperatur den skal; han sjekker også strømforbruket, samt trykket i systemet. Tallene han får skal da omtrent stemme overens med tallene han fikk ved de samme målingene året i forveien, da varmepumpa var helt ny. Harald Gulbrandsen anbefaler å benytte fagfolk med dokumentert kunnskap og kompetanse fra for eksempel kurs hos Norsk varmepumpeforenig (Novap) eller tilsvarende. For mer informasjon, se www.novap.no.   raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer