Store fremskritt for varmepumper

Gå til hovedinnhold

Store fremskritt for varmepumper

Det har skjedd mye på varmepumpefronten de siste årene, både når det gjelder energieffektivitet, kulderesistens, lyd og teknologi.

VARMEPUMPER: Mindre lyd, mer energieffektiv og kulderesistent

Den store boomen med varmepumper i private hjem kom på begynnelsen av 2000-tallet da vi opplevde strømkrise og iskalde vintre. Men hvordan har teknologien forandret seg?

- Først og fremst er fremskrittet at de modellene som dominerer i det norske markedet i dag er tilpasset nordiske forhold, sier daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), Rolf Iver Mytting Hagemoen.

Ikke minst er dagens varmepumper blitt mer energieffektive enn de var for 20 år siden. Det er solgt over 1 million varmepumper i Norge og de fleste av disse er luft-til-luft-varmepumper.

- Mange modeller gir dobbelt så mye varme som det varmepumpen bruker av elektrisitet ved -20 °C, forteller han.

Der det for 20 år siden ble solgt luft-til-luft-varmepumper som ikke tålte lave temperaturer, består det norske markedet i dag nesten utelukkende av modeller som virker ned til -25 °C eller lavere.

- I tillegg bruker pumpene mindre energi på avriming, fortsetter han.

Mer stillegående

Innedelen, som vanligvis plasseres i et oppholdsrom, sprer varmen ved hjelp av en vifte, og dette gir litt lyd. Men de siste årene har slike varmepumper blitt mer stillegående, takket være stadig forbedret teknologi.

- De mest stillegående modellene på markedet er gulvmodeller, forteller Hagemoen.

Han anbefaler å tenke grundig gjennom hvor man plasserer varmepumpen, både av hensyn til varmefordeling og støy.

- Det ble solgt en del «jalla-modeller» i starten, og mange fikk dårlig erfaring med varmepumper, innrømmer Hagemoen.

I dag dominerer varmepumper av høy kvalitet det norske markedet.

- I Norden er det nesten eksklusiv interesse for topp-modeller, forteller sivilingeniør i kuldeteknikk, Morten Solsem hos Toshiba, og forteller videre at dette blant annet skyldes at man har rendyrket fokuset på varmebehovet.

Mer teknologi og ny design

Enkelte huseiere synes varmepumpene er for store og klumpete, og noen skulle ønske at de var mindre.

- Derfor forsøkte noen produsenter i en periode å lage mindre innedeler, sier den daglige lederen i NOVAP.

Tanken ble raskt forlatt fordi veldig små modeller lager mer støy. Litt større modeller er mer stillegående. Derimot legges det større vekt på design.  I tillegg til at produsentene lager mer strømlinjeformede modeller er de også mer brukervennlige med mange funksjoner.

- Bedre fjernkontroller er tilgjengelige, men man kan også styre varmepumpen med app’er fra en mobil eller et nettbrett, forteller Hagemoen.

Du kan derfor styre varmepumpen du har hjemme eller på hytta samme hvor du er.

- I dag finner vi mange varmepumper med energimerke trippel A (A+++), sier han.

Mer miljøvennlig

Felles for alle nye varmepumper er at kuldemediet R22 forsvant på begynnelsen av 2000-tallet og ble erstattet med R410 som gir mer energieffektive pumper. For de miljøbevisste er det nyttig å vite at nye kuldemedier med lavere Global Warming Potential (GWP) nå er på vei inn i markedet. I løpet av kort tid vil de aller fleste merkene levere varmepumper med det nye mediet R32.

- I 2013 ble f-gass-forordningen innført, og alle som installerer luft-til-luft varmepumper må være f-gass-sertifisert, presiserer Hagemoen, som legger til at en installatør også skal være i stand til å finne den beste plasseringen i boligen slik at man får en optimal utnyttelse av varmepumpen.

Levetid og besparelse

Luft-til-luft-varmepumper har en forventet levetid på 12 til 15 år - forutsatt at de blir korrekt installert og at du som eier sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden, men flere varmepumper «lever» likevel lengre enn dette.

- Lavere energiutgifter gjør at investeringen i varmepumpen ofte er nedbetalt i løpet av tre til seks år, påpeker Hagemoen.

Det betyr at når varmepumpen er nedbetalt, vil man kunne ha en nettogevinst på flere tusen kroner hvert år sammenlignet med alternative energikilder.

Ønsker du mer informasjon om varmepumper og oversikt over forhandlere godkjent av Norsk Varmepumpeforening finner du det på varmepumpeinfo.no

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer