Synes du ikke radiatoren i leiligheten gir den varmen du forventer at den skal gjøre? Det kan være en ganske enkel årsak til det. Et par ganger i året bør du nemlig lufte radiatoren slik at den fungerer optimalt.
- Årsaken til at du skal lufte radiatoren er at luft i systemet svekker sirkulasjonen, som igjen fører til at den ikke gir den varmen du krever. Slike luftlommer kan også være årsak til at radiatoren lager lyder som kan oppfattes som irriterende, sier rørlegger Ronny Engan i Rørlegger’n Fauske AS.
Radiatoren blir ikke varm
Når radiatoren ikke fungerer optimalt, merker du at den ikke blir skikkelig varm. Luft hindrer den øverste delen av radiatoren i å varme seg opp.
Derfor må du manuelt slippe ut luften av systemet. Dette er noe man bør gjøre med jevne mellomrom. Gjerne et par ganger i året.
- Når du skal lufte radiatoren trenger du en luftenøkkel. Dette kan du få kjøpt i en jernvarebutikk, men bor man i et borettslag eller i et sameie kan det godt være at noen har en liggende. Når du lufter radiatoren vil det sive ut luft helt til det ikke er mer luft igjen i systemet. Da kommer det vann, sier Engan.
Du skal lufte helt til vannet kommer og vannstrålen skal være jevn. Ikke hakkete. Dersom strålen hakker er det fortsatt luft igjen i systemet.
- Når vannet kommer, er radiatoren ferdig luftet og du stenger ventilen slik at det ikke renner ut unødvendige mengder vann, sier Engan.
Lufteskruen på radiatoren som du bruker luftenøkkelen til å løsne, sitter som regel på motsatt side av siden termostaten på radiatoren sitter.
Radiatoren surkler
Hvis du er usikker på om du skal lufte radiatoren eller ei er det bare å sette i gang å lufte. Om radiatoren lager lyd eller du kjenner at den ikke er varm øverst, er det uansett på tide.
- Regelmessig lufting er bare positivt. Normalt behøver man ikke gjøre det mer enn et par ganger i året, men om du lufter tre eller fire ganger gjør du uansett ingen skade, avslutter Engan.
5 steg til å lufte radiatoren
1. Husk radiatornøkkel og noe til å samle opp vannet som kommer ut
2. Steng radiatoren
3. Skru lufteskruen med radiatornøkkelen til du hører at det siver ut luft. NB: Pass på at du ikke skrur lufteskruen helt ut.
4. Hold et glass eller liknende under slik at du fanger opp vannet som kommer etter luften.
5. La vannet renne helt til det kommer en jevn stråle før du stenger den igjen. Da er all luften ute.