Høysesong for vedfyring

Gå til hovedinnhold

Høysesong for vedfyring

Visste du at det jobbes for å innføre en egen dag for vedfyring? Bruk dagen til å forberede ildstedet ditt for fyring, og sjekk at du har nok ved så det varer vinteren gjennom.

Peis og vedovn er en viktig del av norsk tradisjon. De fleste har et forhold til begrepet peiskos, enten det er i hjemmet eller på en hytte. Det er bransjeorganisasjonen Norsk Varme som har tatt initiativet til at 2. oktober skal være dagen som markerer at vi går inn i høysesongen for vedfyring.

Målet med dagen er ifølge Norsk Varme «å sikre at ungdommen får et like tett og nært forhold til vedfyring som det den eldre garde har.»

Medlemmer i Huseierne får gode rabatter på byggevarer gjennom våre samarbeidspartnere.

Hva brenner best?

Når du først skal fyre med ved er det viktig å være bevisst på hva slags egenskaper de forskjellige tresortene har. Nordmenn flest ønsker bjørkeved når de skal fyre, men det er ikke den veden som varmer mest. Ifølge Enova er det kristtorn som avgir mest varme per favn, mens bjørk kommer langt ned på listen over tresortene som avgir mest varme. Ikke før ellevte plass finner vi den populære bjørka. Kristtorn vokser bare langs kysten av Sørlandet og Vestlandet, men det finnes også andre alternativer.

De fem beste tresortene for brenning er ifølge Enova:

Kristtorn

Barlind

Bøk

Ask

Eik

Vær samtidig oppmerksom på at ikke alt materiale er godt egnet til å fyre med. Uegnede materialer kan gi fra seg giftige gasser og etterlate tungmetaller i asken.

Hvordan sjekke at veden er tørr?

Naturtørket ved skal ikke ha høyere fuktighetsgrad enn 20 prosent. Jo tørrere veden er, desto bedre er det. Når Enova beregner hvilken ved som avgir mest varme beregner de ut fra en fuktighetsgrad på 17 prosent.

Det er flere måte å sjekke om veden er tørr på. For det første kan du kjenne det på vekten. Fuktig ved veier mer enn tørr ved. Jo hulere lyden høres, jo tørrere er den. Når du handler ved kan du gjerne ha med en fuktmåler, men du kan også benytte deg av Zalotrikset for å sjekke at veden er slik den burde være.

Et annet godt triks kan være å pakke en vedkubbe inn i en tett og gjennomsiktig brødpose. Etter noen timer i romtemperatur vil en fuktig vedkubbe avgi dugg på innsiden av posen. En tørr vedkubbe vil ikke avgi dugg.

Sørg for riktig oppbevaring

I og med at veden har vært og fortsatt kan være ganske fuktig må man tenke på hvor man lagrer den. Det er viktig å lagre den riktig for vedens skyld, fordi det hever kvaliteten på den, men man må heller ikke glemme helseperspektivet. Å lagre ved i sin egen stue er dekorativt, men det kan gi dårlig inneklima, helseplager og invasjon av skadedyr.

Ifølge Mycoteam kan man forvente at all ved som tas inn har muggsopp. Derfor bør man ikke ta inn mer ved enn man planlegger å bruke for hver gang man fyrer.

Har du en god nok peisløsning?

Har du en peis eller en ovn du ikke er fornøyd med er det kanskje greit å investere i en ny. Du har mye å hente på å ha en god ovn i huset. Undersøkelser utført av SINTEF viser at 1 000 liter stablet bjørkeved, med luft mellom kubbene, gir følgende oppvarming i hjemmet:

- Åpen peis: 200 kWh

- Gammel vedovn/ lukket gammel peis: 700 kWh

- Ny, rentbrennende vedovn/ lukket ny peis: 950 kWh

I tillegg til å varme dårlig er en åpen løsning også mye mer skadelig for inneklima enn hva en rentbrennende ovn er. Forskjellene er faktisk overraskende store. Dermed er effekten av å bytte til en moderne ovn merkbar både for oppvarming og for helse.

Ikke fyr feil

Når du skal fyre i peisen bør du tenke over hvordan du går frem. Fyrer du feil kan du risikere pipebrann. Hele 13 prosent av alle utrykninger fra brann- og redningsetaten i 2017 skyldtes brann i skorstein. Denne statistikken utarbeides av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

For å unngå pipebrann er det viktig å fyre på riktig måte. Da skal du ikke fylle peisen for full og du skal ikke bruke den som forbrenningsovn. Det betyr at brennkammeret ikke bør fylles fullere enn to tredjedeler fullt, og du skal ikke brenne papir, papp eller liknende. Det viktigste er å ha god trekk i pipa og at du fyrer med god og tør ved.

Med disse små tipsene i verktøykassen er det bare å nyte fyringssesongen med levende ild.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer