Har du oljefyr og parafinkamin?

Gå til hovedinnhold

Har du oljefyr og parafinkamin?

Forbudet mot fossil oppvarming som inntrer 1. januar 2020 betyr ikke at du må kvitte deg med installasjonen.

KAN KONVERTERE: Du kan lett konvertere oljefyr og parafinkamin til biobrensel.

Hus & Bolig har skrevet utfyllende om forbudet mot fossil oppvarming som gjelder fra januar 2020, og alternativene man har til andre typer oppvarming. Mange er fortsatt usikre på hva de skal gjøre. Hvis oljefyren eller parafinkaminen er i god nok stand, er det ingenting i veien for at den kan konverteres til bio-brensel.

Vannbåren varme

- Dersom du har et vannbårent anlegg med en oljefyr i kjelleren kan det være smart og miljøvennlig å konvertere til biofyringsolje hvis oljefyren er i god nok stand, sier daglig leder i Norsk Varmeteknisk Forening (NVF), Knut Olav Knudsen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 En del hus som har olje eller parafin som varmekilde kan slite med størrelse på sikringer, dette kan også være et argument for å fase over til biofyringsolje eller bioparafin. Som mange kanskje vet, så trenger en varmepumpe vesentlig større sikringer enn en oljefyr. Det kan også være at biofyringsolje er en god løsning parallelt med andre oppvarmingskilder.

- Det er umulig å gi et standard svar på om oljefyren din er i god nok stand, men det kan en fyringstekniker svare deg på, sier Knudsen.

Fyringsteknikeren vil også kunne fortelle deg hvor mye det vil koste å rense og å konvertere en oljefyr når du likevel har en årlig sjekk av anlegget. Benytt bare neste besøk til å undersøke om nettopp din oljefyr eller din parafinkamin kan konvertere.

Forskjellige kvaliteter

Noen detaljer er det likevel viktig å få med seg. Biofyringsolje og bioparafin selges i ulike kvaliteter. Noen kvaliteter er beregnet for grovere utstyr, for eksempel til næringsbygg og borettslag. Til boligformål anbefales beste kvalitet. Velger man denne kvaliteten så unngår man at biofyringsoljen går ut på dato og blir tyktflytende i kulda. Denne kvaliteten har samme brennverdi og brukskvalitet som fossilt brennstoff.

- Seriøse produsenter og forhandlere av biofyringsolje leverer over hele Norge. Det er heller ikke alle kvaliteter som legger beslag på råvarer som kunne gått til mat, sier Knudsen.

At Enova går hardt ut for å få deg med på laget kan forstås. Som nasjon har vi akseptert målet om å redusere klimagassutslippene, og selvsagt er det bedre å finne andre løsninger på sikt.

- Mange tror at dette forbudet betyr at de MÅ hive ut oljekjelen, men det er de ikke nødt til, sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Drivkraft Norge.

Hun anbefaler å be om standarden EN 14214 for biofyringsolje, noe fyringsteknikeren bør kunne undersøke.

Parafinkamin ofte tilleggsoppvarming

Knudsen understreker at kvaliteten på bioparafinen bør være i henhold til EN 15940, som er standarden for fornybar biodiesel-kvalitet. Eco-1 Bioenergi AS, som er leverandør av bioparafin i dag, kaller denne kvaliteten «BFO 2G».

- Parafinkaminen er ofte en del av oppvarmingen i boligen, mange bruker også strøm i tillegg til parafin, sier Knudsen.

Ofte vil man bruke parafinkaminen gjennom årets kaldeste måneder i boliger som ellers bruker elektrisk oppvarming. Knudsen ser ingen grunn til å kvitte seg med parafinkaminen som en følge av forbudet.

- Men husk at tanken skal kontrolleres regelmessig. Det kan få store konsekvenser om olje eller parafin lekker ut i bakken, og verst blir det om det lekker inn under huset, påpeker Knudsen.

Det er derfor viktig at en ekspert har sjekket tanken før en eventuell konvertering.

Billig konvertering, men dyrere bruk

- Det desidert mest økonomiske alternativet når man ser på investering er å gå over til bioparafin eller biofyringsolje innen 1. januar 2020, men bruken blir noe dyrere slik situasjonen er i dag, forteller Knudsen.

Det er fordi biofyringsolje er dyrere i bruk enn strøm gjennom en varmepumpe. Med det mener Knudsen at lav investering gir dyrere bruk, mens en høyere investering, som for eksempel en varmepumpe, gir billigere bruk.

For å få parafinkaminen klar til bruk for bioparafin, må man få den tømt, renset og kontrollert av en fyringstekniker. En slik service vil koste mellom 5 000 til 7 000 kroner antar Knudsen.  

I tillegg bør en servicetekniker bruke litt tid på justere kaminen til bioparafin.

- Denne justeringen vil trolig koste mellom 1 500 til 2 000 kroner, avslutter han.

Andre løsninger

Fortsatt har over 100 000 husstander fossil oppvarming. Hvis du ønsker å dra nytte av Enovas ekstra støtteordninger for fjerning av disse installasjonene, bør du bestemme deg raskt, for tilbudet gjelder bare ut 2018, halveres i 2019 og avvikles helt i 2020.  

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler