7 tips om varmepumpe

Gå til hovedinnhold

7 tips om varmepumpe

I luft, jord, sjø, grunnvann og fjell finnes det energi i form av varme. Denne energien kan utnyttes til å varme opp vann og boliger. Her kan du lese hvordan du bør bruke en varmepumpe for å oppnå best resultat.

1)

Sjekk at varmepumpen er tilpasset norsk vinter.
Den bør ha varmekabel i bunnpanne / dreneringskanal. Sjekk også at varmepumpen tåler saltholdig luft, noe som er vanlig langs kysten.

2)

Fra innedelen bør varmen kunne spres videre til andre rom relativt fritt. Dersom huset har to eller flere plan, kan innedelen for eksempel plasseres på nederste plan i boligen i nærheten av en åpen trapp. Det er også mulig å installere flere innedeler.

3)

Varmepumpen bør ha jevn temperatur døgnet rundt fordi besparelsen vil være ingen eller minimal ved å senke temperaturen. I tillegg kan det bli større slitasje på varmepumpen ved å heve temperaturen to ganger om dagen. Når det er ekstra kaldt kan det være lurt av hensyn til støy og naboer å senke pumpens aktivitet om natten.

4)

Når du skal være borte over lengre tid, for eksempel på ferie, vil det være smart å senke innetemperaturen. Når innetemperaturen senkes vil varmepumpen arbeide mer effektivt.

5)

Varmepumpehusene har ikke bare den funksjonen at de skjuler varmepumpen, de beskytter den også mot ytre belastninger og unødig slitasje. Varmepumpen beskyttes mot vind, regn og snø, og i kuldeperioder kan avisningstiden reduseres. Dette kan føre til at varmeeffekten øker.

6)

En fast installasjon som varmepumpe bør ikke få strøm fra stikkontakt, men ha en egen kurs (10-16 A). Noen pumper trenger strømtilknytning til utedel og andre til innedel. Bruker du imdlertid stikkontakt, må den være jordet, og kursen må ha tilstrekkelig kapasitet og jordfeilbryter.

7)

Norsk varmepumpeforening (NOVAP) anbefaler service hvert andre år. Montøren sjekker da om anlegget fortsatt gir deg optimal besparelse og om det er slitasje på noen av komponentene. Service og riktig vedlikehold sikrer deg god, stabil og økonomisk drift i mange år.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer