Stor råtefare ved downlights

Gå til hovedinnhold

Stor råtefare ved downlights

Drømmer du om en vakker stjernehimmel innendørs? Dessverre er det stor fare for at du samtidig får et alvorlig råteproblem i taket.

 

Feilmonterte downlights kan forårsake brann. At downlights også fører til store råteproblemer i takkonstruksjonen er lite kjent for folk flest. Det kommer av at de færreste undersøker hva som skjer over himlingen, mener Roy Malmo Nilsen. Men Anticimex har vurdert den byggtekniske standarden på nærmere 9 000 boliger og 11 000 bad. Resultatet er skremmende.

- Når det monteres downlights i himling mot kald sone, oppstår det et gedigent kondensproblem. Varme bad med høy luftfuktighet er særlig utsatt, men jeg vil fraråde bruken av denne type belysning i alle rom som ligger mot kalde loft og tak, sier Malmo Nilsen.

Når et glass med kaldt øl begynner å dugge i sommervarmen, er det fordi den varme luften avkjøles mot det kalde glasset. Det er akkurat det samme som skjer når varm og fuktig luft stiger opp, gjennom stjernehimmelen av lyspunkter og treffer et kaldt tak. Den kalde luften klarer ikke å absorbere like stor luftfuktighet, og det begynner å dugge.

 

Skorsteinseffekt

 

Kondensproblemet blir aller størst når man monterer downlights i eldre bygg, mener Malmo Nilsen.

- Det sier seg selv at man da får gjennomtrekk. Man borer hull, og perforerer plasten som skal hindre fuktigheten i å nå den kalde ytterflaten. På grunn av et visst overtrykk får man en skorsteinseffekt, og den varme, fuktige luften suges opp i isolasjon og bjelkelag.

Det er også vanskelig å få det tett når man monterer downlights i nye hus. Mange av kassettene som monteres i himlingen er ikke laget av damptett materiale. Papp slipper fukten rett igjennom. Andre kassetter leveres flatpakket for så å brettes ut. Å få disse boksene tette blir nærmest umulig, mener forsikringsmannen.

- Det finnes helstøpte bokser av plast, og disse brukes det heldigvis mer og mer av, men her er utfordringen å få det tett i overgangen mellom kassetten og dampsperren, sier Malmo Nilsen. Men han er også bekymret for at plasten som brukes som dampsperre skal bli sprø når den varmes opp av lampene.

- Det er så vidt jeg vet ikke gjort undersøkelser på dette, men jeg tror ikke plasten tåler høy temperatur. Levetiden må bli kortere, tror han.

 

Maksimalt uheldig

 

Konsekvensen av kondens i bjelkelaget er råte, sopp og mugg. Det er kjempealvorlig i en takkonstruksjon, påpeker Roy Malmo Nilsen. Og kostnadene for å utbedre skadene kan bli store, advarer han.

Downlights på badet er i øyeblikket svært populært. Men stjernehimmel på et våtrom er maksimalt uheldig. Det er på badet det er varmest luft og mest fuktighet.

- Vi ser dessverre skadene som følger av downlights også i andre rom som ligger mot yttertak, opplyser Malmo Nilsen. -- Ligger det varme rom over stjernehimmelen er dette ikke noe problem.

Kondensproblemer oppstår allerede første vinteren etter at lyspunktene er montert. Jo kaldere det er ute, desto verre blir det. Og skadene kan utvikle seg veldig fort. Takkonstruksjoner er heldigvis grovt dimensjonert, men når råteskadene får lov til å utvikle seg over tid blir dette et kjempeproblem, understreker Anticimex-lederen. Han mener små spotlights på skinner er et langt bedre alternativ. ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler