Pusser opp til skader

Gå til hovedinnhold

Pusser opp til skader

Når du pusser opp, og under flytting, er faren for branntilløp og vannskader langt større enn ellers, melder forsikringsselskapet If.

Det er viktig å ha det så ryddig som mulig under oppussingsarbeider. Slik minker sannsynligheten for brann, ifølge forsikringsselskapet If. Foto: If/Morguefiles

- Det er dessverre en overrepresentasjon av boliger som er under oppussing eller rehabilitering på brannstatistikkene, sier fagsjef Arne Lycke i If.

– Vi opplever rett som det er å få fortvilte huseiere på tråden fordi noe har gått forferdelig galt under arbeider på huset. Årstiden vi er inne i har gjerne ekstra aktivitet på boligmarkedet, og mange skal gjøre tilpasninger og oppgraderinger i sitt nye hjem, sier Lycke.

 

Knekk på ledningen

Vannskader peker seg også ut.

– Et typisk eksempel: Når det skjer arbeider på rør, kommer rørene i bevegelse, og det kan skje at koblinger og pakninger kan forskyve seg. Resultatet blir en lekkasje, sier Lycke.

Under oppussing er det også en del midlertidige løsninger på det faste el-anlegget, og det er utstrakt bruk av skjøteledninger og koblinger. Miljøet disse befinner seg i – med spon, sagflis og bygningsmaterialer – øker risikoen for brann.

Vær forsiktig med varmeovner, arbeidslamper og varmelamper under oppussing. De bør ikke stå på uten tilsyn.

– Det er viktig å ha det så ryddig som mulig under oppussingen, slik at brannfaren blir minimal. Ledninger og koblingspunkter skal ikke ha brudd og knekker på seg, siden det kan oppstå såkalte lysbuer med svært høy varme, sier Arne Lycke i If.

 

Lavere erstatning

Ett rom skal handymannen holde seg unna: Badet.

– Det er krav om å bruke fagfolk på VVS og elektriske arbeider. Dessuten må du ha dokumentasjon på arbeidet som utføres og hvilke produkter som er montert. Eksempelvis skal membran gjøres på forskriftsmessig måte og fotodokumenteres, sier Arne Lycke.

Dersom VVS- og el-arbeider ikke er gjort av autoriserte installatører, kan det bety avkortning i erstatningen ved skade.

– Sørg for å bruke skikkelige fagfolk når du pusser opp. Enkle snekkerarbeider, maling og overflatebehandling kan du godt gjøre selv, men ut over det dette er det håndverkere som gjelder, sier fagsjefen i If.

 

Den viktige sjekklisten

Når du engasjerer håndverker, bør du sjekke at firmaet er momsregistrert, har et organisasjonsnummer og har regnskap i Brønnøysundregistrene. Tenk også over at du har reklamasjonsfrist etter lov om håndverkertjenester, og dermed bør du helst være sikker på at firmaet finnes noen år frem i tid. Og ikke minst: Være mulig å få tak i.

– Firmaet bør også ha ansvarsforsikring. Det er selskapets tabbeforsikring dersom noe skulle gå galt under arbeidene, sier Arne Lycke.

– Be om referanser du kan kontakte. Tidligere kunder er alltid bra å snakke med, sier han.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler