Lønnsomt å bygge kjeller

Gå til hovedinnhold

Lønnsomt å bygge kjeller

Lyst på større hus? For mange er det en reell mulighet å bygge ordentlig kjeller på egenhånd.

LØNNSOMT: Å grave seg en kjeller kan være lønnsomme kvadratmeter.
LØNNSOMT: Å grave seg en kjeller kan være lønnsomme kvadratmeter. Illustrasjon: Kenneth Lauveng.

Marius Løvig Husby og Tinna Kuld Gudmundsdottir følte de trengte mer plass i huset de eier på Kolbotn i Akershus. Løsningen for ekteparet ble å utvide sin eksisterende kjeller. Ifølge SINTEF Byggforsks kjellerveileder er det ikke søknadspliktig å senke golvnivået i eksisterende kjeller.  


– Kjelleren var ikke mulig å bruke uten å krumme nakken. Utfordringen vår ble å få full etasjehøyde slik at den kunne bli beboelig. Vi hadde et visst utgangspunkt å jobbe med. Det var en fordel. I snitt var takhøyden 186 centimeter, som ikke er spesielt høyt.

Gravde seg ned

For å få full takhøyde ble de nødt til å grave seg nedover. En kjellervegg ble åpnet og inn kom en minigraver. Huset hadde kun en råkjeller med et enkelt støpt betonggulv i bunn.  

– Grunnmuren er 60 cm understøpt med armering. Dette gjorde vi i seksjoner for å unngå setningsskader. Huset er tross alt fra 1919 så man kan ikke være nok forsiktig i forhold til hva det tåler. Gulvet er støpt med 10 cm isolering under, hvor nye rør i rør systemer på det som skal bli baderom er støpt ned i gulvet, sier Husby.

Etter utgraving i kjelleren og støping av nytt gulv, drenerte de rundt hele huset og la 10 cm isolering på utsiden. I dag er takhøyden hevet fra et snitt på 186 cm til 230cm. Dette skal holde for å opprettholde en takhøyde på minimum 220 cm etter at nytt gulv og nytt tak er lagt.  

– Dette gjør at vi holder oss innenfor anbefalingene til Byggforsk, sier Husby.  



Daglig leder Kai-Haftor Olsen i NITO-takst mener det er viktig at det ikke slurves på noe når man bygger selv og når man først setter i gang med et slikt prosjekt.  

– Vi har alle vært i kjellere som både er lave under taket og hvor det er lite lys. Ingenting av dette regnes som direkte ulovlig. Selv om kjelleren ikke tilfredsstiller krav til varig opphold er det ikke dermed sagt at du ikke kan bruke den som kjellerstue, sier daglig leder Kai-Haftor Olsen i NITO-takst. Problemer blir at man ikke kan kalle rommet for et p-rom (rom for varig opphold) dersom det ikke tilfredsstiller kravene. Det kan gjøre stor forskjell på endelig salgspris når objekter eventuelt skal selges videre.  

– I dag har Teknisk forskrift krav til rom for varig opphold. Der står det blant annet at et rom skal ha et volum på minst 15 m3, og at rommet skal ha vindu og utsyn. Krav til dagslys kan verifiseres ved at rommets dagslysflate utgjør minimum 10 prosent av rommets bruksareal. Dette høres kanskje ut som en bagatell, men det er noe selvbyggeren må ha tenkt gjennom på forhånd, fortsetter Olsen.

Fortsatt rom for selvbyggeren

Dagens plan- og bygningslov gir fortsatt mange muligheter for deg som ønsker å være selvbygger. Samtidig stiller den visse krav.  

– Enkelte byggemetoder er tillatt å gjøre selv, etter å ha gått på kurs hos leverandøren. Hvis du for eksempel kan dokumentere at du har deltatt i oppsetting av grunnmur tidligere, vil denne erfaringen være tilstrekkelig. I enkelte tilfeller kan man også få være håndlanger hos grunnmurentreprenøren for å gjøre en besparende egeninnsats, sier pressekontakt Arne Skjelle i Byggevareindustriens forening som også er ansvarlige for informasjonsnettstedet Kjeller.no.  

I huset til familien Husby-Gudmundsdottir er det gravet ny kjellerinngang på kortsiden av huset der det tidligere var inngang med lem. Ny trapp er støpt med støttemur. Ny ytterdør er også satt inn, slik at man får direkte tilgamg toø bad/vaskerom. Husby har gjort mye av arbeidet selv, men henter inn hjelp fra fagfolk der han ikke kan eller ikke har lov til å drive selv.  

– Det er to motivasjoner for å gjøre ting selv. For det første sparer jeg penger, men det er også noe jeg liker å gjøre. Det gir meg en god følelse å bygge mitt eget rede. Jeg ser ikke på dette som tvungen oppussing, men det er et prosjekt som i aller høyeste grad gir mening, sier han.  

Blant annet har han mottatt veiledning fra Norsk Hussoppforsikring etter at det ble oppdaget omfattende angrep av stripet borrebille i bærebjelker i gulvet til første etasje.  

– Etter befaring av Norsk Hussoppforsikring er planene for kjelleren som tørt rom godkjent og eventuelle tilfeller av stripet borrebille som kunne overlevd til i dag vil dø i løpet av våren. Badet får mekanisk avtrekk som også tilfredsstilte Norsk Hussoppforsikring. De har også anbefalt at alle bjelker skal behandles med Permentrin. Vi kommer til å følge alle disse anbefalingene, sier han.

Gunstig areal

Kjelleren eller sokkelen er det rimeligste arealet du bygger. I følge Husbankens beregninger har kjelleren en kvadratmeterkostnad på en femtedel av kostnadene i hovedetasjen.  

– Grunnen til dette er selvfølgelig at selv kjellerløse hus trenger fundamentering, og da må det graves. Merkostnadene ved å grave kjelleren ut i full høyde er så lave at det ikke koster så mye ekstra som man tror. Og har man satt opp sokkelen, kan man jo ta innredningen på et senere tidspunkt når man har lyst eller råd, sier Arne Skjelle.  

Skjelle mener det er mange fordeler med å ha kjeller. Investeringen kan gi meget god avkastning.

– Avhengig av hvor stor egeninnsats man utfører, regner man med at råbygget til en sokkel kommer på mellom 200 000 og 300 000 kroner. Og det må jo sies å være svært gunstig for et areal på størrelse med hovedetasjen. I det totale byggebudsjettet utgjør dermed sokkeletasjen en mindre del. En fiks ferdig sokkel med utleieleilighet har du klar for mellom 500 000 og 600 000 kroner, sier Skjelle  For denne prisen får mange en utleieleilighet på 40 – 50 m². I tillegg disponerer huseierne selv et tilsvarende areal til eget bruk. Skjelle er forundret over at for eksempel ikke flere hytter bygges ut med kjeller på samme måte.  

– Når man allikevel bygger en hytte i millionklassen er jo neppe 200 000 kroner en stor ekstra utgift i forhold til hva du får i kvadratmeter. Se bare på tomtekostnadene. Et hus med underetasje krever selvfølgelig mindre tomt. Sagt på en annen måte; du kan spare penger på tomtekjøp når du bygger underetasje, sier Skjelle.

Videre planer

Videre planer for kjelleren blir at det skal legges varmekabler på baderom. Først planlegger Husby å legge aluminiumfolie oppå det støpte gulvet.  

– Da slipper man å varme opp støpt gulv i tillegg til flisene som ligger oppå. All varmen vil da slå oppover til det som blir flislagt gulv i stedet for å bruke energi i flere retninger. I det som blir gang og trapperom, og det som blir kjellerstue, skal vi bruke varmefolie under tregulvet.  Til sommeren skal den nye etasjen stå ferdig og familien gleder seg til det ferdige resultatet.  

– Til slutt må også etableres to eller tre lufteluker i stue og soverom for å skifte ut luft og unngå fuktighet. Dette glemmer veldig mange som pusser opp selv. Det er veldig viktig å være nøye når man er selvbygger. Skal du noen gang selge kan du ryke på en smell hvis du ikke har alle papirer i orden på at det er blitt skikkelig utført, avslutter Husby.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler