Gode råd når du trenger elektriker

Gå til hovedinnhold

Gode råd når du trenger elektriker

Å finne rett elektriker til jobben er ikke alltid så lett. Dersom du innhenter flere tilbud, sjekker referanser og DSBs register er risikoen for å trå feil mindre.

Sjekk at elektrikeren er registrert i Elvirksomhetsregisteret til DSB.

De fleste av oss gruer litt for elektrikerjobber som må gjøres i huset. Ofte er det kostbare arbeider, og vi vil jo at det skal bli så bra som mulig. Da er det viktig å finne riktig firma til jobben, slik at den blir utført best mulig og til en fornuftig pris.

 

Flere tilbud og referanser

Organisasjonen NELFO, som organiserer blant annet elektrobedriftene, anbefaler folk å innhente minst to tilbud og sammenligne.

- Be om skriftlige tilbud. Skriftlighet er veldig viktig, understreker administrerende direktør Ove Guttormsen.

Han påpeker videre at man bør sjekke referansene fra bedriftene man har fått tilbud fra. For man bør ikke automatisk velge den som ligger lavest i pris – i hvert fall ikke uten å sjekke tidligere jobber godt.

- Har du for eksempel tre tilbud og det ene ligger på en fjerdedel av prisen til de andre, ville jeg sjekket referansene svært godt, sier Guttormsen.

Har du fått med deg denne? Ti tips når du velger håndverker. 

 

Må rette opp

Å velge første og beste billig-tilbud lønner seg ofte ikke i lengden.

- Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært i anbudsrunder og tapt på grunn av litt dyrere sluttsum – for så å bli tilkalt noen måneder etterpå for å rydde opp i rotet etter elektrikeren som fikk jobben.

Det sier daglig leder Rune Natås i ACR Elektro på Jar i Bærum. Han mener folk er altfor raske til å hive seg på tilbud som er for gode til å være sanne.

- Det er mange useriøse håndverkere. Derfor er det så viktig at folk vet hva de skal se etter for å finne de seriøse, i stedet for bare å fokusere på billigst mulig, mener Natås, som har vært i bransjen i over 30 år. Han forteller at det ofte er unge folk som går på en smell fordi de har brukt useriøse håndverkere. Manglende erfaring og kunnskap om hva som kan gå galt kan være en av årsakene.

- På våtrom har det blitt en økende bevissthet – folk har etter hvert fått øynene opp for viktigheten av Våtromssertifikatet. Det er ikke alltid samme bevissthet rundt elektrojobber, selv om det er stor risiko om man gjør feil i vårt yrke, vi som jobber med brann- og berøringsfare, sier Natås.

 

DSB-register

I tillegg til å innhente tilbud og referanser, og sørge for skriftlighet i alle ledd, bør du forsikre deg om at bedriften du velger er registrert i Elvirksomhetsregisteret til DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.) Der kan du søke opp på firmanavn og kommunen firmaet er registrert i. Elektrikeren skal være registrert her.

- Det er som at bussjåføren har førerkort, forklarer Guttormsen i Nelfo.

Det kan også være lurt å etterspørre HMS-kort. HMS-kortets funksjon er å identifisere den enkelte arbeidstaker og opplyse om hvem som er vedkommendes arbeidsgiver. Det er imidlertid ikke pålagt virksomheter som ikke har arbeidere på byggeplass å utstyre sine ansatte med disse.

 

Jo flere jo bedre?

Mange firmaer presenterer seg på hjemmesidene, Mittanbud eller lignende steder med en haug merker og godkjenninger: Er det slik at jo flere jo bedre?

- Du kan jo si at det er en fordel jo bedre kvalifikasjon firmaene har, men det viktigste er DSB-godkjenningen, mener Guttormsen. Som legger til at det også er positivt om bedriften er medlem hos dem.

- Vi har fokus på at våre medlemsbedrifter skal holde høy standard, sier han.

I tillegg vil det være smart å se etter kvalifikasjoner som gjelder akkurat det arbeidet du skal få utført. Er det arbeid på baderommet som skal utføres? Da vil det være en fordel om firmaet er godkjent våtromsbedrift. Skal du fikse på smarthuset, bør elektrikeren ha godkjenning fra Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet).

 

Juster forventningene - og vis folkeskikk

Et annet poeng – om du som huseier vil bli fornøyd – kan være å justere forventningene. Det er ikke sikkert at elektrikeren kan trylle.

- Jeg hadde forleden en kunde på Sagene i Oslo, hun skulle pusse opp en gammel leilighet der det var begrenset med strøm. Jeg forklarte at hun gjerne kunne få oppvaskmaskin, induksjonstopp, vaskemaskin, tørketrommel og alt, men uten å søke Hafslund Nett om mer strøm til leiligheten kunne hun ikke bruke alt på én gang. Hun syntes det ble for dyrt å legge inn mer strøm, men var heller ikke fornøyd med ikke å kunne bruke alle apparater samtidig. Men slikt kan vi bare ikke ordne, sier Natås i ACR Elektro. Siden han var ærlig på det hørte han ikke mer fra kunden.

- Det går an å vise folkeskikk og takke nei til de man velger bort, minner Natås om. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer