Fikk endelig støtte fra Enova

Gå til hovedinnhold

Fikk endelig støtte fra Enova

Det gikk til slutt i orden med støtten fra Enova for Trine Sandberg og Frank Ravn Hansen som totalrenoverte villaen sin i Spydeberg for flere millioner kroner.

Desentral ventilasjon krever ikke omfattende innvendige bygningsarbeider, men det kan være flere elementer som påvirker kostnadene. Be alltid om kostnadsoverslag.

- Nå kan vi endelig senke skuldrene, sier Hansen.

I artikkelen «Advarer mot Enovas energiråd» publisert i Hus & Bolig høsten 2018, forteller paret at villedende energirådgivning førte til at de tok mange kostnadskrevende valg som kunne ha vært unngått om rådgivningen hadde vært tilpasset det gamle huset fra 1905.

Manglende kompetanse ga krøll

Blant annet hadde ikke energirådgiveren de engasjerte kompetanse til å se at systemet for balansert ventilasjon han planla ikke kunne tilpasses boligen. Balansert ventilasjon er et grunnleggende krav fra Enova i tiltaket «Oppgradering av bygningskroppen» som har en øvre støtte på 150 000 kroner.

Heller enn å forsøke å finne en annen løsning da dette ble kjent, fortalte energirådgiveren at søknaden ville bli avslått. Fordi balansert ventilasjon var den eneste mangelen på listen over krav som ikke var oppfylt, var paret både fortvilte og fryktelig leie etter flere år med arbeid på huset.

- Denne støtten vi stolte på at vi fikk, var jo egentlig bare en dråpe i havet sammenlignet med de voldsomme kostnadene vi hadde hatt, men det ble også dråpen som fikk begeret til å renne over, og som førte til at jeg kontaktet dere, forteller Hansen.

Desentral ventilasjon ble løsningen

En telefon fra Hus & Boligs redaksjon til ingeniør Bjørge Sandberg-Kristoffersen i Energibygg AS ga løsningen på Sandberg og Hansens ventilasjonsproblem. I stedet for ventilasjonsanlegget som ikke kunne tilpasses huset, ble fire sett med frittstående vifter, såkalt desentral ventilasjon, fra firmaet Lavenergisystemer AS strategisk plassert i etasjene.

Størrelsen på støtten fra Enova avhenger av hvilket energinivå huset får etter oppgradering. Parets hus hadde kommet opp på energinivå 2 eller tilnærmet lavenerginivå, og kvalifiserte til en utbetaling på 120 000 kroner. 

Viftene, av merket Lunos, skulle Hansen få fra leverandøren til rundt 55 000 kroner.

- Når det ligger til rette for effektiv montasje, ser vi at den anslagsvis utgjør rundt en tredjedel av den samlede investeringen, forteller daglig leder i Lavenergisystemer, Morten Storegjerde.

Be alltid om kostnadsoverslag

På råd fra leverandøren ble en lokal byggmester med erfaring fra denne løsningen satt til arbeidet. Da Hansen fikk regningen fra byggmesteren konstaterte han at monteringen hadde blitt fakturert med nesten 70 000 kroner. Det overrasket Hansen.

- Jeg ringte byggmesteren med en gang, som etter noe diskusjon satte ned totalbeløpet fra 120 000 til 100 000 kroner, forteller han.

Storegjerde presiserer at desentral ventilasjon ikke krever omfattende innvendige bygningsarbeider, men at det kan være flere elementer som påvirker kostnadene. For eksempel vil det kreve tilrettelagt strøm, og dersom veggene er av betong eller i massivt tømmer vil det by på større utfordringer for hulltaking enn for vegger i bindingsverk. 

- Den håndverkeren som boligeier velger vil ta håndverksmessige beslutninger basert på individuelle forhold, og jeg anbefaler generelt at man alltid innhenter et kostnadsoverslag, avslutter han. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer