Unngå kalde gufs fra gamle dører

Gå til hovedinnhold

Unngå kalde gufs fra gamle dører

Døren kan være svært trekkfull. Det finnes råd også når inngangspartiet er bevaringsverdig.

Han har etterisolert veggene, og om vinteren setter han inn ekstra vindusglass. Men når temperaturen synker trekker det kaldt fra både entreen og balkongdøren selv om oljefyren går for fullt. Geoffrey Kempton er sørgelig klar over at dørene i den gamle funkisboligen fra 1930-tallet er lite energivennlige. Dørbladene er tynne, og de holder slett ikke dagens standard med hensyn til varmetap. Men hva gjør man når man gjerne vil beholde huset så originalt som mulig?

Eldre dører ble ikke isolert. Arkitekt Mari Kollandsrud, som har skrevet heftet ”Gode råd om eldre hus” for Fortidsminneforeningen og Huseiernes Landsforbund, mener likevel man bør forsøke å bevare husets opprinnelige dør. Hvis døren går rett inn til et oppvarmet rom, kan det være en mulighet å isolere dørbladets innside selv om man mister preget inn mot rommet, skriver hun. Hun anbefaler også tetningslister.

Seniorrådgiver Anne Gunnarshaug Lien hos Enova mener også man kan undersøke om det er mulig å isolere døren innvendig og gjøre noe med tettingen rundt. Er det glass i døren kan det byttes med to- eller trelags lavenergiglass med belegg.

- En annen mulighet er å lage en kopi av den originale døren som tilfredsstiller dagens energikrav. Jeg tror det i mange tilfeller kan være en god løsning, sier hun.

Energirådgiveren innrømmer at det har vært lite fokus på varmetap gjennom dører, og sier at en dårlig dør kan være like ille eller til og med verre enn et dårlig vindu.

- Er døren uisolert og det i tillegg trekker rundt, kan den være et skikkelig varmesluk. Tettelist og karm har også stor betydning, påpeker hun. Vindfang som ikke varmes opp fungerer som en buffersone og reduserer varmetapet noe, spesielt når det er isolasjon i vegger, dør og tak mellom vindfanget og resten av huset.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer