Alt du trenger å vite om å bygge

Gå til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om å bygge

Sitter du i hagen og fantaserer om små og store byggeprosjekter du kunne gjort? Med enkle steg kan du finne ut av hvor mye du faktisk kan gjøre.

Direktoratet for byggkvalitet (DiBk) sine hjemmesider er et godt å sted å begynne for deg som trenger informasjon om hva du kan bygge eller ikke bygge. Ikke minst har de lansert en flott trappetrinnsveiledning for hvor stort du har lov til å bygge. DiBk har laget veivisere rettet mot de som bygger selv, for å gjøre det enklere å finne fram i et komplisert regelverk.

- Veiviserne er laget med utgangspunkt i tjenestedesign, som handler om å sette brukeren i fokus. Derfor er løsningene brukertestet underveis i utviklingen, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Bente Skaarud DiBk.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Sjekk om du kan bygge uten å søke

Sidene Bygge selv er rettet mot publikum. Her er det samlet tips og råd til den som har byggeplaner, hva han eller hun må tenke på før de starte planleggingen, og man får en god oversikt over hva som kan bygges uten søke og hvor stort man kan bygge.

- Sidene er laget med utgangspunkt i de områdene hvor vi vet at forbruker har mange spørsmål. DiBK svarer på generelle henvendelser om regelverket. For henvendelser om konkrete byggeprosjekter, må den som skal bygge kontakte sin egen kommune for hjelp, sier Skaarud.

På sidene finner du egne veivisere om blant annet:

- Dette kan du bygge uten å søke

- Hvor stort kan du bygge?

- Nabovarsling

- Si i fra til kommunen når bygget er ferdig

- Regler rundt ombygging

Det er mye du kan bygge uten å søke, men den som bygger ut har ansvar for at det som bygges ikke kommer i konflikt med regelverket. Dette gjelder for eksempel kommunale planer. 

- Det er derfor viktig å først undersøke om du kan bygge uten å søke. Dette for å sjekke at du er innenfor kommunens planer. Hvis du kan bygge uten å søke er det allikevel viktig å merke seg at du må rapportere inn til kommunen etter at du har bygget, slik at kommunen får oversikt over bygg som settes opp.  

Vanskelig å finne info

Tidligere undersøkelser viser at brukere sliter med å finne informasjon på kommunenes nettsider. På direktoratets hjemmesider har man forsøkt å samle masse info på ett og samme sted med flere forskjellige vegvisere.

- Brukertester vi har gjennomført viser at det er svært nyttig for brukerne om kommunene gjør denne veiviseren tilgjengelig på sine nettsider med lenker til gjeldende kommuneplaner, parkeringsnormer, og linker til kartportal med reguleringsplaner, sa senioringeniør Anna Schultz i DiBk i et tidligere intervju.

Gjennom etterspørsel ønsker også DiBk å utvikle sidene enda mer til det beste for forbrukerne slik at det skal være lett å få raske svar.

- Vi jobber stadig med å videreutvikle nettsidene og i løpet av det neste halve året vil lansere flere veivisere eller tjenester retter mot selvbyggere. Vi har også fokus på relevante tema gjennom året, sier Skaarud.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler