Bli kvitt kald trekk

Gå til hovedinnhold

Bli kvitt kald trekk

Har du et gammelt trekkfullt hus, betyr det gjerne også at det er godt luftet, tørt og fint. Med enkle grep kan du bli kvitt trekken og bedre komforten betraktelig.

Før stearinlyset rundt overganger mellom gulv og vegg, vegg og karmer og vegg og tak, der flammen flakker eller blafrer er det trekk.

- Et klassisk problem vi møter i samtaler med huseiere når de vil pusse opp gamle hus er at de er lite målbevisste, sier fagsjef for bygningsvern i Bygg og Bevar Olle Christer Stenby.

Han mener at det kan være lønnsomt å begynne med små oppjusteringer og se om de virker, som for eksempel å isolere rundt vinduer og dører, overganger og etasjeskiller i gamle hus.

Har du valgt å kjøpe et gammelt og sjarmerende hus, er det sannsynligvis nettopp sjarmen som For å beholde sjarmen i et gammelt hus bør man unngå store inngrep. Foto: Nina Granlund SætherFor å beholde sjarmen i et gammelt hus bør man unngå store inngrep. Foto: Nina Granlund Sæthertiltalte deg. Det er stillestående luft som isolerer, så for å bevare sjarmen, men likevel øke komforten kan det være nok å stoppe trekken, og dette er sesongen. Da Bjørge Sandberg-Kristoffersen og kona kjøpte Villa Dammen i Moss, var det ett av de første tiltakene han satte i gang.

Enkelt å sjekke

Sandberg-Kristoffersen, som selv er ingeniør med fokus på energi og bygninger, ville gå grundig til verks og valgte derfor termografering og trykktesting av boligen. Likevel mener han at man like gjerne kan bruke sansene og et stearinlys for å finne ut hvor det trekker. Det vanligste er at det trekker fra alle overganger.

- Før stearinlyset rundt overganger mellom gulv og vegg, vegg og karmer og vegg og tak, der flammen flakker eller blafrer er det trekk, sier han.

Ekteparet plukket av lister i alle overganger, og stappet hulrommene med linull ved hjelp av kniver, strikkepinner og binders. Da de hadde fylt hulrommene, stiftet de fast diffusjonsåpen duk over overgangene før de satte listene på plass igjen. I tillegg la de tettelister rundt vinduene.

Isolasjon av etasjeskiller

Gulvet i første etasje i Villa Dammen var kaldt. Dessuten var tregulvet klart for å skiftes. Derfor benyttet ekteparet muligheten til å etterisolere gulvet til kjelleren med 20 cm linullisolasjon, og på undersiden av bjelkelaget mot kjelleren satte de på en diffusjonsåpen vindsperreduk.

Hvorfor linull?

- Fordi linull eller annen cellulloseisolasjon, er helt overlegent, sier Sandberg-Kristoffersen. Bjørge Sandberg-Kristoffersen klarte å halvere lekkasjetallene med enkle grep i Villa Dammen. Foto: EnergibyggBjørge Sandberg-Kristoffersen klarte å halvere lekkasjetallene med enkle grep i Villa Dammen. Foto: Energibygg

Å benytte lin som isolasjon er ikke noe nytt, fibrene er brukt i boliger i tusenvis av år. I motsetning til mineralull som samler opp fuktighet, ved for eksempel kondens, vil ikke linisolasjon spre fuktigheten til den omliggende konstruksjonen, men vil binde fuktigheten til den fordamper. Dessuten er den organisk og miljøvennlig og noe gamle, «pustende» hus liker godt.

- I tillegg er den naturlig motstandsdyktig mot skadedyr, råte og mugg, forteller han.

Villa Dammen har også et kaldloft. Der valgte ekteparet å blåse ut 40 cm trefiberisolasjon. Ved ny trykktesting etter utført isolasjonsarbeid viste målingen at lekkasjetallet var nesten halvert til 4,4. Til sammenligning var kravet til lekkasjetall i byggeforskriftene på nye hus bygget innen 2007 på 4,0. Det ble slett ikke verst for den gamle damen fra 1935.

Stor etterspørsel etter råd

Selv om gamle hus ofte er lokalisert og utformet for å redusere energibruk og eksponering for vind og fuktighet, og mange har en kompakt bygningskropp med lavt utvendig areal i forhold til bruksarealet med plassering av vinduer som maksimerer tilfanget av lys, så kan de være trekkfulle.

Nå i vintersesongen er det naturlig nok stor etterspørsel etter råd for isolasjon av gamle hus hos Bygg og Bevar.

- Gamle hus er gode utgangspunkt for oppgradering, sier fagsjefen i Bygg og Bevar.

Termografering og trykktesting

Termografering og trykktesting kan være smart, men bør gjøres av profesjonelle. Da vil man se nøyaktig hvor kuldebroene ligger og hvor det trekker. Dersom termografering og trykktesting er gjort i forbindelse med energirådgivning kan dette kan være berettiget til støtte fra Enova. Sørg da for å finne en energirådgiver som har erfaring med og kunnskap om- gamle hus.

Men som Sandberg-Kristoffersen, mener også Stenby at det er mye en kan gjøre selv.

- Det kan også være smart å vurdere om energikildene man har er tilstrekkelige, tror han.

Vær oppmerksom på ventilasjonen

Da Sandberg- Kristoffersen isolerte kaldloftet, fikk han satt inn to ekstra luftespalter på hver side av  loftet.

Stenby forteller at det uansett er veldig kostbart og ikke så smart å ville forvandle et gammelt hus til Kanskje bør du også vurdere isolasjon av etasjeskiller. Foto: Nina Granlund SætherKanskje bør du også vurdere isolasjon av etasjeskiller. Foto: Nina Granlund Sæther «ny standard». Når man likevel velger å etterisolere vegger i et gammelt hus, kan det føre til at det blir for lite lufting, og at det dermed oppstår fukt og råte.

- Gamle hus er bygd med naturlig ventilasjon, men når man tetter utettheter, risikerer man også å gjøre huset mer sårbart, slik at det er viktig å forsikre seg om at det er nok luftespalter, påpeker han.

Vanskelig å finne lin

Sandberg-Kristoffersen forteller at det er vanskelig å finne linullisolasjon. Selv kjøpte han linullisolasjonen hos Liers produkter.  Hus & Bolig har funnet bygningsvernbutikken Molo i Oslo. Der kan man blant annet finne dyttestrimler, laftevatt og tetningslister til dører og vinduer, mens Liers produkter selger laftevatt, ruller og plater av linisolasjon fra den finske produsenten Isolina.

Celluloseisolasjon er det litt lettere å finne. Bedriften CBI Norge selger produkter av resirkulert papir. Også flere byggevarekjeder har begynt å føre trefiberisolasjon fra Hunton, deriblant vår samarbeidspartner Montér. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer