Unge bør spare i bolig

Gå til hovedinnhold

Unge bør spare i bolig

Hallgeir Kvadsheim er ikke i tvil. Unge bør spare i bolig frem til de er minst 40. Men etter det bør du ikke ha alle eggene i samme kurv.

- Jeg er veldig tilhenger av at man sparer i sin egen bolig. Å betale ned lån er bra, men før eller siden kommer man til et punkt i livet hvor det er fornuftig å ikke legge alle pengene i boligen, eller alle eggene i samme kurv. Da kan det være lurt å legge pengene i andre type spareformer. Bankene er veldig interessert i at folk skal legge pengene andre steder enn i boliglånet, fordi bankene tjener mer penger på andre spareformer.

Kvadsheim har lenge vært skeptisk til måten bankene selger inn Individuell pensjonsordning (IPS) som en slags BSU-sparing for voksne. I følge Kvadsheim er dette å føre kundene bak lyset.

IPS og BSU er ikke det samme

- Hvorfor er ikke IPS BSU for voksne?

- Rett og slett fordi IPS ikke er et varig skattefradrag. Det er bare et skattefradrag til låns. Dette må betales tilbake når du løser ut pengene. BSU-ordningen er jo en skattegave fra staten, hvor du ikke trenger å betale tilbake skattefradraget man får hvert år.

Kvadsheim mener at ingen bør spare i slike produkter før man har kommet over en viss formuende grense i livet.

- Det er få under 40 som bør spare IPS, for du bør være ganske formuende for å gjøre det. Paradokset her er jo at jo lenger du sparer i IPS, jo bedre er det. Men selv om det da hadde vært lurt å spare IPS fra man var 20 så skal man ikke det fordi det er så mange andre ting i økonomien som tilsier at du bør spare annerledes. IPS er en ordning som er for bankene, og bare helt grei for folk. Forutsigbarheten burde vært løst. Fikk du 23 prosent skattefradrag når du satte inn burde du vært garantert å ha 23 prosent når du skal betale det tilbake. Nå risikerer man at skattesatsen for eksempel kan være 40 prosent når du skal betale tilbake. Det er skummelt.

"Det eneste riktige svaret her er BSU. Gi blaffen i IPS frem til du er 40 og vel så det."

 

Lånet bør ligge på 60 prosent.

Fordi renteutgiftene på et lån i det lange løp er høye, kanskje høyere enn det meste av avkastning du sannsynligvis kan forvente å få på penger noe sted, mener Kvadsheim man bør jobbe ned lånet til en magisk grense.

- Jeg får stadig henvendelser fra folk i 20-årene som er stresset for at de ikke sparer til pensjon. Det eneste riktige svaret her er BSU. Gi blaffen i IPS frem til du er 40 og vel så det. Det viktigste er å få ned lånet. Det må ned på et fornuftig nivå og da snakker vi rundt 60 prosent. Her er du alltid garantert bankenes beste rente. Ligger du på det nivået kan du fint begynne å spare på andre måter.

- Hvordan vurderer du IPS i forhold til andre aksjespareformer?

- Jeg er fristet til å si at IPS er dårlige, og det er en grunn til det. Når du setter pengene i IPS er disse låst frem til du er pensjonist. Det betyr at du ikke er likvid i det hele tatt med disse pengene. Da kan det være bedre å ha det i et aksjefond. Selv om du kanskje ikke tjener fullt så mye i lengden har du i hvert fall mye større handlingsrom med pengene dine, dersom du av forskjellige årsaker skulle ha behov for å bruke de eller å flytte investeringen.. Og når alt kommer til alt er det ikke stor forskjell på hvor mye du får ut av IPS i forhold til en vanlig aksjesparekonto når man setter to streker under sluttsvaret.

Selv har Kvadsheim nådd punktet hvor han mener alle bør tenke litt utover boligspareing.

- Jeg er litt der at jeg har prioritert bolig og hytte, men har kommet til det punktet hvor jeg setter litt penger aksjer. I tillegg har jo jeg også satt litt penger i et par «start-ups», så jeg er jo litt grunder i tillegg, blant annet «Spiff» og noe som heter «True Groups». Jeg kommer i hvert fall ikke til å putte pengene mine i kryptovaluta med det aller første. Det er i hvert fall helt sikkert. Skulle jeg gjort det hadde det bare vært noen hundrelapper for å lære om det.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer