Spare penger med mikrosparing

Gå til hovedinnhold

Spare penger med mikrosparing

Vi bruker i stadig mindre grad kontanter når vi handler, følgelig blir det ingen småpenger vi kan putte på sparegrisen heller. Mikrosparing kan være en god erstatning.

Enkelte banker tilbyr å spare selvbestemte småbeløp på en egen konto. Den største fordelen er at denne sparingen er «smertefri» fordi du ikke vil merke den i hverdagen. I følge nettsiden smartepenger.no er det 16 banker i Sparebank1-gruppen samt fem andre banker som tilbyr disse spareavtalene.

Bekker små

Sparingsavtalen knyttes kan knyttes opp til bruk av kort. Hver gang kortet brukes, vil et selvbestemt beløp overføres til sparekontoen. Med den lave renten vi har, vil ikke sparekontoen gi en god avkastning. Derimot sparer du penger du ellers kanskje ikke ville gjort. Denne ordningen blir mer som en «sparegris» hvor du etter en stund blir positivt overrasket over hvor mye du har klart å sette til side. Har barna dine bankkort? De kan spare så lite som to kroner hver gang de bruker kortet, og kan fungere som et pedagogisk virkemiddel for dem.

Gøy å spare

Hvis du savner å ha en buffer som hjelper deg hvis du plutselig må kjøpe dyre hvitevarer eller foreta en reparasjon på bilen, kan det være godt å ha en slik konto med noen ekstra kroner. Deretter glemmer du den en stund slik at den kan få gjøre seg god og rund igjen.

På topp i «Morsom sparing» hos DNB ligger ferie og reiser, fulgt av generell sparing som til buffere. Deretter velger kundene å spare til hjem og bolig, kjøretøy og diverse.

Finansrådgiver Hanna Folkvord i DNB kan fortelle at 133 000 kunder hadde spareavtalen inntil appen de kaller «Spare» ble lansert.

Hos DNB sparer disse kundene i gjennomsnitt 655 kroner per måned. Spare-appen tillater flere muligheter. Enten kan man spare når man trekker kortet, betale regninger, ved impuls eller ved å opprette et fast månedlig trekk.

 - Antallet økte til 150 000 kunder etter lansering av spare-appen "Spare", der man kan opprette sparemål og bruke mekanismene fra «Morsom sparing», sier hun. 

Sette seg mål

Pengene du har spart kan brukes til den ferien du har hatt lyst til, men som feriepengene ikke vil kunne betale alene. Kanskje er det noe du trenger til boligen din?

Hva om du bruker de ekstra kronene du setter til side for å øke nedbetalingen på boliglånet ditt? Mange er ikke klar over hvor mye man kan tjene på å korte ned huslånet. Det kan du lese mer om i artikkelen «Spar penger på lånet»

Det ligger mikroparing også i dette

Nå som du har fått sparing på hjernen, se deg rundt etter andre ting du kan spare penger på. I artikkelen «Slik sparer du penger i 2017» får du mange tips du kan se litt nærmere på.

Mange av oss har også en drøss med digitale tjenester vi betaler små summer for. Likevel kan det bli en god slump med penger i løpet av året forteller artikkelen «Digitale tjenester kan bli et pengesluk».

Har ungdommen fått pengegaver i forbindelse med konfirmasjon elle andre store anledninger? Det er ikke for tidlig å begynne å spare. Artikkelen «Konfirmasjon: Smart plassering av pengegaver» gir deg flere tips.

Eller hva med å bruke mikrosparingen til å betale ned kredittkortgjeld? «Når kredittkortet går varmt», forteller historien om et ungt par som gikk i fellen, men kom seg ut igjen.

Fra mikrosparing til langsiktig investering

Med den lave renten på sparekontoer, kan du få pengene du har spart til å jobbe for deg i et indeksfond. Det er markedets absolutt billigste fond, men krever at du er villig til å spare langsiktig.

Nettsiden smartepenger.no viser en grei oversikt over hva indeksfond er, hvordan det fungerer og hvor du kan investere. I tillegg finner du mange forskjellige kalkulatorer som kan hjelpe deg til å få oversikt over mulighetene.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer