Smartmålerne: Når blir de lønnsomme?

Gå til hovedinnhold

Smartmålerne: Når blir de lønnsomme?

Fristen for ferdig utrulling av smartmålere er for lengst forbi, og selv om prosjektet ble billigere enn antatt i startfasen, sitter kundene igjen med regningen. Vi skal kunne tjene inn kostnadene, påstås det, men hvordan gjør vi egentlig det?

Den estimerte totalkostnaden på å installere smarte strømmålere ved om lag 2,9 millioner målepunkt, har landet på 9 milliarder kroner – mot tidligere anslåtte 10 milliarder i 2016. Det viser en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Gjennomsnittlig pris per målepunkt ble 2 936 kroner.

Det er kundene som skal betale for målerne, men det gjøres over flere år. I gjennomsnitt vil investeringen merkes som 300-400 kroner ekstra på nettleien årlig.

Du leser nå en artikkel i Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund. Visste du at medlemmer får gratis juridisk, økonomisk og teknisk rådgivning om bolig?

Spare på måleren?

«Mange kunder vil spare penger gjennom en mer effektiv energibruk» står det å lese på informasjonsnettsiden nymaler.no, som driftes av Energi Norge. Men – merker du noe til noen innsparing? Ikke det? Da er du ikke alene. Det er nemlig ikke slik at den nye måleren i seg selv gjør at du får mer effektiv energibruk. AMS-måleren sender informasjon om din strømbruk i sanntid til nettselskapet ditt, men du selv får ikke tilgang på denne informasjonen før du aktiverer HAN-porten på måleren din og kobler på tilleggsutstyr. Da Hus & Bolig intervjuet kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund nett, Norges største nettleverandør, i februar 2019, var det kun et fåtall spesielt teknologiinteresserte kunder som hadde henvendt seg til nettselskapet for å få åpnet HAN-porten, som av personvernhensyn er stengt når smartmåleren installeres.
 

Sanntidsmonitor

- Du kan umulig tjene inn noe om du ikke har ekstrautstyret på plass, sier Lars Albert Albretsen, daglig leder i Cedel Norge. Cedel er et av firmaene på markedet som selger såkalte sanntidsmonitorer. Det er ekstrautstyr du kobler på AMS-måleren som gjør at du kan lese av forbruket ditt i sanntid.

- Hvis du i dag har en spotprisavtale, er det slik at energiprisen din varierer i løpet av døgnet. Høyest er den gjerne på ettermiddagen. Om du justerer forbruket ditt etter priskurvene på strøm vil du etter hvert merke det på strømregningen, sier Albretsen, som har eksempler på folk som – uten annet utstyr enn sanntidsmonitoren – reduserte strømforbruket sitt med en tredel.

- Bare det å være bevisst på hva ting koster gjør noe med forbruket. Tenk bare når du går i butikken: Du vet prisen på hver eneste vare. Med strøm gjør du ikke det, om du ikke har et instrument som visualiserer det for deg. Min søster, som har tenåringsbarn i huset og svært høye utgifter til varmtvann, satte bare iPaden som viste strømforbruket fra seg på bordet, uten å mase. Men da barna så hvordan de kunne påvirke forbruket, endret de dusjvaner, og varmtvannsforbruket gikk merkbart ned, sier Albretsen.

Sanntidsmonitoren han selger koster 2 960 kroner. I tillegg må norske kunder ha en HAN-adapter til 499.

Vil du i tillegg ha systemer som automatiserer strømstyringen, må dette kjøpes separat.

Dersom du ikke har utstyret som viser kostnadene i sanntid ennå kan du lese vår artikkel om kostnadene ved dusjing her. Tallene blir større enn man skulle tro.

Sjekke NordPool

Informasjonssjef Aslak Øverås i bransjeorganisasjonen Energi Norge er imidlertid ikke enig i at man ikke allerede uten ekstrautstyr kan ha nytte av at smartmåleren.

- Spottimeprisene for neste dag er tilgjengelige på NordPools nettside fra kl 13.00. Da kan du planlegge for eksempel lading av elbil etter når strømmen er billigst. Det hadde ikke vært mulig uten en smartmåler som registrerer forbruk på timesnivå. Også uten å sjekke NordPool kan man legge til grunn at strømmen er rimeligere om natten enn om dagen. Men dette blir jo langt enklere og mer effektivt med automatiske styringssystemer, sier Øverås. Han sammenligner måleren med en badevekt:

- Den gjør ikke jobben alene, like lite som en badevekt automatisk får deg til å passe på kostholdet.

Vær oppmerksom på at det å sette på apparater som vaskemaskin, tørketrommel og lignende om natten ikke anbefales av brannsikkerhetsårsaker.

Dårlig oppfølging

Gode råd om å følge med på Nord Pool til tross: Det skorter på god informasjon om hvordan vi som kunder skal bruke smartmålerne våre, mener forbrukerorganisasjonen Huseierne. 

- Vi får mange spørsmål om de nye strømmålerne, hvordan de fungerer og hvordan man kan nyttiggjøre seg av informasjonen som sendes om eget strømforbruk. Når det kommer til kunnskap rundt mulighetene i målerne, og hvordan man som kunde kan bruke dataene til egen fordel og besparelse, så har informasjonen og oppfølgingen fra NVE og nettselskapene vært veldig dårlig, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne. Hun påpeker at mange boligeiere ønsker å gjøre tiltak for å endre egen energibruk, men ikke vet hvor de skal begynne.

- Hvis man skal motivere til adferd som gir bedre utnyttelse av strømnettet, som utjevning av effekttoppene, må man hjelpe forbrukerne på veien. I dag er det lite hjelp å få, og da er det kun de spesielt interesserte som hiver seg på, sier hun.

Effekttariffer

De fleste aktører tror at mange først vil begynne å bruke mulighetene som ligger i den smarte strømmåleren når nye effekttariffer på nettleien innføres. Akkurat hvilken form disse effekttariffene vil ha, er foreløpig uklart, men at høyt effektuttak vil straffes økonomisk, er klart, rett og slett fordi strømnettet ikke tåler at alle bruker masse strøm samtidig. Det vil si: Du kommer ikke til å kunne ha på alle elektriske apparater på én gang, og heller ikke samtidig med alle andre, uten at det kommer til å svi på lommeboka.

- Dersom det blir slik at den høyeste forbrukstoppen din skal bestemme nettleien din, må du se den og forstå hva du kan gjøre for å få den ned. Først da kan du ta aktive og fornuftige strømvalg, sier Albretsen. Et slikt valg kan for eksempel være å sette på vaskemaskinen klokka åtte om kvelden i stedet for klokka fem på ettermiddagen mens du også lager middag.

Sannsynligvis vil folk begynne å investere i systemer som kutter strømmen til apparater i prioritert rekkefølge slik at en viss effekttopp ikke overskrides. Slike systemer må du imidlertid regne med å betale en del penger for.

- Hvor smart boligen din skal være, og hvor mye du er villig til å investere, vil avgjøre kostnaden. De enkleste løsningene koster i dag noen tusenlapper, mens omfattende styring av varme, strøm, elbil, lys og diverse naturlig nok vil koste mer, forklarer Öberg.

Lavere nettleie

Øveraas i Energi Norge påpeker at forbrukerne vil spare inn smartmåler-investeringen også i form av utsatt utbygging av strømnettet.

- Målerne gjør at nettselskapene får mye bedre oversikt over belastningen i strømnettet. Når flere jevner ut forbruket sitt gjennom døgnet, blir behovet for kraftigere strømnett mindre. Dermed kan nettselskapene utsette dyre investeringer og holde nettleien lavere for kundene. Ringerikskraft som var blant de første til å installere smarte målere hos sine kunder, fikk allerede i 2017 en sparegevinst på 13 millioner kroner, sier Øveraas.  

Ikke hundre prosent

97 prosent av alle målepunkt i lavspentnettet i Norge har nå AMS-målere. Det er sammensatte årsaker til at andelen ikke er hundre prosent. Noen steder har nettselskapene blitt forsinket i jobben på grunn av interne årsaker, andre steder har de støtt på tekniske problemer.

Litt over 7 000 personer har fått innvilget fritak med legeattest, mens ca. 13 000 personer ikke var hjemme da den nye strømmåleren skulle installeres, eller nektet nettselskapet tilgang til målepunktet. Ca. 10 000 personer har opplyst at de ikke vil ha AMS-måler. Nettselskapene har lov til å kreve inn gebyr for manuell innlesning av strøm fra kunder som av ulike årsaker har motsatt seg installasjon av ny måler.

- Det all grunn til å være fornøyd med en gjennomføringsgrad på 97 prosent. Grunnet innvilgede dispensasjoner og fritak var det ikke forventet at absolutt alle målepunkt ville få ny måler innen fristen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer