Sjekk vannforbruket i sommer

Gå til hovedinnhold

Sjekk vannforbruket i sommer

Har du vannmåler i boligen? Husk at den kan brukes til mer enn bare å melde om vannforbruket til kommunen.

Mange husstander har installert vannmåler. I de fleste tilfeller, og i hvert fall i boliger som er store, men kanskje har få beboere, vil dette være lønnsomt. Med en vannmåler rapporterer man inn faktisk forbruk og betaler for det, i stedet for å få stipulert et bruk basert på boligens størrelse.

En boligeier fra Oppegård oppdaget da han fikk installert vannmåler at han hadde betalt 10 000 kroner for mye i året i vannavgift. 

Sjekk om det lekker

En annen fordel med vannmåler er at du kan oppdage skjulte lekkasjer. Når det ikke brukes vann i boligen skal det ikke registreres forbruk på vannmåleren. Dersom kontrollhjulet eller en av de små viserne på måleren beveger seg når ingen i husstanden bruker vann, tyder det på at du har en lekkasje på vannettet i huset. I sommerferien har mange familier det slik at noen reiser på sommerskole, hyttetur eller lignende, mens noen er igjen hjemme i perioder. Dersom du er alene igjen i boligen i noen dager, kan det dermed være lurt å benytte anledningen til å kontrollere vannmåleren.

 225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Dyrt

Noen vannlekkasjer er skjulte, andre er synlige. En dryppende kran betyr noen hundrelapper ekstra i vannutgift i året, men er for de fleste irriterende nok i seg selv til at man tar grep og skifter pakning. Noe annet er det med toaletter som lekker fra sisternen. Asker kommune har regnet på hva det vil koste beboerne deres dersom de ikke reparerer et lekk toalett: En ikke synlig lekkasje vil kunne koste ca. 4 000 ekstra i året, mens en synlig lekkasje vil bruke 400 ekstra kubikkmeter vann per år og koste 16 000 kroner ekstra.

Test med konditorfarge

Dersom du ser på vannmåleren at du kan ha en lekkasje, men ikke vet helt hvor, er rådet fra Asker kommune at du kan teste toalettet på følgende måte:

Tøm en liten flaske konditorfarge i sisternen. Hvis vannet i toalettskålen endrer farge, har du en lekkasje. Husk å skylle ned et par ganger så vannet blir klart igjen.

Les mer om hvordan du kan oppdage lekkasje i toalettet her.  

Lekkasje på stikkledningene

Stikkledningene er vannledningene fra huset ditt og ut til det kommunale vannettet. Huseier er selv ansvarlig for stikkledningene. Er det vannlekkasje på disse, vil det ikke registreres av vannmåleren. Da må man se etter andre tegn, som blant annet:

  • Sus i rørene
  • Misfarget vann
  • Dårlig vanntrykk/ vannmengde
  • Fuktig grunn i området hvor vannledningen ligger
  • Hull eller setninger i grunn

raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler