Hva koster det å bruke vaskemaskinen nå?

Gå til hovedinnhold

Hva koster det å bruke vaskemaskinen nå?

Å vaske klær er billigere enn før fordi hvitevarer er blitt mer effektive med årene. Men hva koster det egentlig å sette i gang en vaskemaskin og en tørketrommel nå som strømprisene er rekordhøye?

Omtrent 75 prosent av strømmen vi bruker går til oppvarming. Panelovner og varmekabler er det som trekker aller mest strøm sammen med oppvarming av varmtvann. Belysning står for omtrent ti prosent, mens ca. 15 prosent går til teknisk utstyr.

EUs krav om energimerking av hvitevarer har gjort nye maskiner strømgjerrige. Mens tørketromler tidligere blåste overskuddsvarmen rett ut, resirkuleres nå mye av varmen. Men hvor mye koster det egentlig å sette på vaskemaskinen? Da Statnett gjennomførte en spørreundersøkelse i 2017, var det nesten ingen som kunne svare riktig.

Jo varmere vann, desto dyrere

Hus & Bolig har fått Enova til å beregne hvor mye energi en vaskemaskin bruker ved ulike temperaturer.

- Det er selvsagt ulik energibruk avhengig av hvor stor maskin man har og hvor mange kilo tøy de tar, men generelt sett opererer vi med følgende snittforbruk, forteller kommunikasjonsrådgiver Daniel Milford Flathagen:

30 °C vask = 0,4 kWh pr. vask

40 °C vask = 0,5 kWh pr. vask

60 °C vask = 1 kWh pr. vask

90 °C vask = 1,8 kWh pr. vask 

Temperaturen har altså mye å si for hvor mye det koster å vaske.

Rekordhøy strømpris

Normalt består strømregningen av en tredjedel strøm, en tredjedel nettleie og en tredjedel avgifter til staten. De siste årene har det kostet ca. 1 kr pr. kilowattime for strøm, nettleie, skatter og avgifter. Men akkurat nå er det kaldt over store deler av landet samtidig som det er relativt lite vann i magasinene etter fjorårets tørkesommer. I tillegg har prisen på fossil kraft i Europa økt. Det betyr at vi totalt betaler omtrent 1,20 kr pr. kilowattime nå i februar 2019.

Omsatt i kroner og øre koster

30 °C vask = 0,48 kroner pr. vask

40 °C vask = 0,60 kroner pr. vask

60 °C vask = 1,20 kroner pr. vask

90 °C vask = 2,16 kroner pr. vask 

Å bruke tørketrommel er noe dyrere.

- Hvor mye det koster vil også variere basert på størrelse, sentrifugehastighet og energimerke. En A-merket tørketrommel ligger på rundt 3 kWh per tørk, og en A+++-tørketrommel på ca. 1 kWh per tørk, opplyser Flathagen i Enova.  

Det betyr altså at en omgang i tørketrommelen koster mellom 1,20 kroner og 3,60 kroner.

Å vaske og tørke sengetøy eller store frottéhåndklær til to personer vil altså kunne koste 5,76 kr i strømutgifter. Det de færreste tenker på, er at vaskemiddel er vel så dyrt. Omo color Power Dose koster for eksempel 3,89 kroner pr. vask hvis du handler på Kolonial.no, mens vanlig Omo Color koster 1,81 kr.

Vask mindre

Det er lett å slenge tøy i skittentøyskurven når vi rydder, uten å sjekke om det virkelig er skittent eller flekkete. Hvor ofte man vasker klærne er en smaksak, men de fleste vasker klærne for ofte, mener Ingun Grimstad Klepp. Hun er etnolog og arbeider ved Statens institutt for forbruksforskning. For mye vasking er verken bra for strømregningen eller miljøet. I tillegg er det tidkrevende.

- Vann som skal varmes krever energi. Og det koster, selv i Norge. Vi bør vaske så lite som mulig og med fulle maskiner. En måte å få mindre klesvask på, er å bruke klær som ikke så fort blir skitne, for eksempel ull, og satse på klær som ikke er for tunge og derfor fyller maskiner unødig opp. Hvor ofte, avhenger av deg og av fibrene. Treningsklær i syntetiske fibre vil de fleste vaske etter én gangs bruk, mens tilsvarende i ull kan brukes til saltet fra svetten gjør plaggene harde, sier hun.

Ellers råder Grimstad Klepp oss til å vaske etter vaskeanvisningen, men ikke kjøpe plagg som ikke kan vaskes rene.

- Bomull er vanskelig å få rent. Styr derfor unna når truser har bomullskiler og skal vaskes på 30 grader. Dersom vi snakker om en anorakk er det jo litt annerledes. Det at den ikke kan vaskes ren, er jo ikke så farlig.

 

3 vasketips hvis du vil spare strøm

1) Vask sjeldnere. Bruk ull som ikke blir så fort skittent. Heng eventuelt tøyet til lufting ute.

2) Fyll opp maskinen. De fleste maskiner tar 5 kg tøy eller mer.

3) Bruk kortprogrammet på vaskemaskinen hvis tøyet ikke er veldig tilsmusset.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer