Ferske tall fra Finans Norge viser at 500 personer hittil i år er tatt i forsikringssvindel. I gjennomsnitt har de forsøkt å svindle til seg 300 000 kroner. Tallene for første halvår i år er høyere enn de var for første halvår i fjor, og kommunikasjonssjef Stine Neverdal er bekymret:
- Det svindles for flere hundre millioner kroner i året, og i tillegg er det store mørketall, sier hun. Hun påpeker at å svindle på forsikringen innebærer å stjele fra de andre kundene i forsikringsselskapet. Svindelen gjør at forsikringen blir dyrere enn nødvendig for det store flertallet, som er ærlige kunder.
Plusser på
Øverst på svindel-listen troner svindelforsøk med bil. Hakk i hel kommer svindel på innbo/hus-forsikring, og som en god nummer tre: svindel på reiseforsikringen.
Blant de som forsøker å svindle på boligforsikringen, er det vanligste å «dra på» når tyveri eller skade innmeldes.
- Å plusse på ved en hendelse er nokså vanlig blant de som forsøker å svindle. Folk er oppfinnsomme: Det er liksom ikke måte på hva de har fått i gaver ved bryllup eller på annet vis skal ha tilegnet seg, og som da går tapt ved en ulykke eller et innbrudd. Noen gjør seg til kjeltring for noen få tusen kroner – mens andre tar virkelig i og prøver seg på flere millioner kroner. Det er ofte snakk om uføreforsikringer når det kommer til de høyeste beløpene, men også svindel i skadeforsikringssaker kan komme opp i flere millioner kroner, sier Neverdal.
Lav ansvarsfølelse
Er terskelen lavere for å føre opp noen ekstra eiendeler på et skjema, enn den er for å stjele rent fysisk?
- Dessverre er det nok en holdning hos en del personer om at det ikke er så farlig å svindle et forsikringsselskap. Det føles litt fjernt, og man har ikke et personlig forhold til det. Dessuten føler man kanskje at det er greit, siden man har betalt inn mye penger. Men det er slett ikke greit, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring, og lister opp noen konsekvenser, dersom svindelen blir avslørt:
- Du mister retten til all erstatning, du får ikke lenger forsikret det du vil, du føres opp i et sentralt register, der andre forsikringsselskaper kan se at du tidligere er tatt i svindel – og i verste fall risikerer du fengselsstraff. Det kan få store konsekvenser for livet ditt senere, sier Berge.
Har «etterforskere»
Han anslår at bare rundt ti prosent av all forsikringssvindel oppdages. Til tross for at forsikringsselskapene bruker store ressurser på å prøve å avsløre de uredelige kundene.
- Hos oss i If i Norge har vi atten personer som jobber på avdeling for utredning. Flere av disse er tidligere politifolk, som sjekker alt fra ting man kanskje bare stusser over, til de virkelig store, tunge sakene, forklarer Berge.
Arrangerer hendelser
Selv om det vanligste er å «plusse på» ved et forsikringsoppgjør, er det nesten bare fantasien som setter grenser for hva enkelte prøver seg på. Det er ikke ukjent for bransjen at folk for eksempel får venner eller bekjente til å «bryte» seg inn i huset, noe som potensielt kan gi store gevinster til svindleren.
- Folk er også oppfinnsomme med kvitteringer, og manipulering av bilder er heller ikke ukjent for forsikringsselskapene, forteller Neverdal i Finans Norge.
Menn er verst
Det er en tydelig trend som holder seg jevn år etter år, og det er at menn er verst:
- Menn svindler mer enn kvinner, og når de først svindler, sikter de seg mot høyere beløp enn kvinner gjør, sier Neverdal.
Mer om økonomi fra Hus & Bolig
- Pass opp for mellomfinansiering
- Boutgiftene til himmels
- Gull på loftet
- Trygg hjelp med BankID
- Hvor stor buffer trenger du?
- Solceller et steg videre
- Unngå kredittfella etter ferien
- Skatt: Du kan gjøre endringer tre år tilbake i tid
- Smartmålerne: Når blir de lønnsomme?
- Skattemeldingen 2018:Skattepliktig utleie - dette kan du få fradrag for