Hva koster klesvasken?

Gå til hovedinnhold

Hva koster klesvasken?

Mange har lært fra barnsben av at man alltid skal fylle vaskemaskinen helt opp fordi det koster å vaske. Men det er ikke så dyrt med klesvasken som folk flest tror.

BILLIG: Å vaske en maskin med klær koster faktisk ikke mer enn i underkant av en krone.

En ny undersøkelse som TNS Gallup har gjort for Statnett, viser at det er billigere å bruke vaskemaskinen enn folk tror.

For vet du hvor mye det koster å kjøre en klesvask på 60 grader hver dag i ett år?

Billig strøm

Svaret på spørsmålet over er under en krone per vask.

– Jeg tror folk tipper feil fordi vaskemaskinen er en ting man legger veldig godt merke til i hjemmet. Den bråker og må stadig settes i gang og tømmes. Da er det lett å tro at den også bruker mer strøm enn den faktisk gjør. Panelovner bruker adskillig mer strøm, men de gjør ikke så mye av seg. Det er lett å undervurdere hvor mye energi de bruker, sier Jan Bråten, spesialrådgiver i Statnett, til Newswire.

Og selv om mange av oss her hjemme klager over dyr strøm, så er faktisk strøm mye billigere i Norge enn det er i mange andre land.

Oppvarming koster

Det er nemlig helt andre apparater i hjemmet gjør utslag på strømregningen. Og synderen er ofte panelovner, varmekabler og annen elektrisitet brukt til oppvarming, som står på store deler av året.

Det er altså oppvarming og varmtvann som utgjør den største energibruken i en vanlig norsk bolig.

– 75 prosent av strømmen går til å varme hus og vann. Belysning står for ti prosent, mens bare 15 prosent går til teknisk utstyr, herunder hvitevarer, TV og andre apparater, sier Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova, til Newswire.

Energieffektive maskiner

Hvitevarer har blitt mer og mer energieffektive med årene, og derfor blir det også billigere å vaske klær og å bruke elektriske apparater.

–Spesielt etter krav fra EU om energimerking av hvitevarer har utviklingen av strømgjerrige apparater skutt fart, sier Flathagen til Newswire.

Overskuddsvarme som tørketromlene tidligere blåste rett ut, blir nå resirkulert. Det gjør at de bruker mindre energi enn før.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler