Forbrukerrådet: - Utrygg bolighandel uten takst

Gå til hovedinnhold

Forbrukerrådet: - Utrygg bolighandel uten takst

Både selger og kjøper er tjent med takst i tillegg til prisvurdering fra megler, mener Forbrukerrådet og Norges Takseringsforbund.

Thomas Bartholdsen er fagdirektør for bolig hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
Thomas Bartholdsen er fagdirektør for bolig hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Hus og Bolig skrev tidligere i uka om at flere store meglerhus velger å slutte å opplyse om takst i boligannonsene hele landet, etter at dette har vært normalen i både Trondheim og Stavanger over lengre tid.

- Vi har lenge ment at det er det ryddigste for alle parter. Prisantydning er en pris megler mener det skal være mulig å få for boligen, og som selger aksepterer, noe som gjør det enklere å forholde seg til, sa Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Les også: Nå forsvinner taksten fra boligannonsene

Det mener Thomas Bartholdsen, fagsjef for bolig hos Forbrukerrådet, er et skritt i feil retning og en negativ utvikling for forbrukerne.

- Forbrukerrådet mener det blir helt feil at den personen som faktisk har kompetanse på bygg ikke skal sette prisen på boligen, sier han, og fortsetter:

- Hvis taksten forsvinner fra annonseringen vil både selger og kjøper bli mer prisgitt eiendomsmegleren, og etter Forbrukerrådets syn blir handelen da mer utrygg for begge forbrukerne i handelen. Både selger og kjøper har nytte av at to fagpersoner vurderer boligens pris, og dersom en av den vurderer klart feil skal den andre på ryddig vis bidra til at feil blir korrigert. 

Tiltro til takstmannen

Are Andenæs Huser er administrerende direktør i Norges Takseringsforbund. Han stemmer i med Bartholdsen:
Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges takseringsforbund. Foto: Nicolas Tourrenc / Norges takseringsforbund

- Vi mener en markedsvurdering av boligen gjort av en uavhengig part er nytte for begge parter. Når undersøkelser gjort av Forbrukerrådet viser at størsteparten av boligkjøpere ønsker en takst å forholde seg til, synes jeg det er merkelig at meglere velger å ta den vekk fra annonsene.

Han viser til en undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte i 2014, hvor åtte av ti svarer at det er viktig for dem at en kyndig takstmann har gitt en prisvurdering av boligen før de legger inn bud. Nesten ni av ti svarer at det er viktig for dem at takstmann har gjort tilstandsvurdering av boligen før de legger inn bud.

- Treffer bedre med takst

Selv om det kun er prisantydningen som føres opp i boligannonsene, vil du som potensiell kjøper fortsatt få teksten, hvis det er brukt takstmann, i salgsoppgaven.

Bartholdsen i Forbrukerrådet frykter også at manglende takst i annonser vil gjøre det enklere for de meglerne som ønsker å sette såkalte «lokkepriser». Han forteller at de det siste et og et halvt året har fått mange henvendelser om akkurat lokkepriser på Østlandet.

- Forbrukertips og våre stikkprøver viser også at meglere helt uforståelig ofte setter prisvurderingen noe lavere enn takstmannen. Ofte er prisvurderingen noen titusen lavere, men noen ganger er det også snakk om flere hundre tusen, selv om markedet har vært stigende. Vi mener taksten til en viss grad har vært en brems på ulovlige lokkepriser, fordi en potensiell kjøper vil stusse over mye lavere prisantydning enn takst, sier han.

Bartholdsen trekker frem et fiktivt eksempel han mener er representativt:

- Et klassisk eksempel er at takstmannen setter verdien av en bolig til 5.200.000, mens megleren setter en prisantydning på 4.990.000. Til slutt går boligen for 5.400.000. Da er det tydelig at takstmannen treffer oftere enn megler.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer