Utleieforsikring gir sikkerhet utover depositumet

Gå til hovedinnhold

Utleieforsikring gir sikkerhet utover depositumet

En utleieforsikring dekker skadeverk, misligholdt husleie, utkastelsesutgifter, tyveri og underslag. – Som de fleste andre forsikringer er den god å ha om uhellet virkelig er ute, sier advokat Anders Leisner i Huseierne.

Svimerker: Skikkelig irriterende. Dekkes det av forsikringen? (Se punktene nederst i artikkelen.)

De fleste av oss har boligforsikring mot de store uhellene: Brann, vann og store skader. I tillegg har vi innboforsikring som ivaretar tingene våre. Trenger man enda en, dersom man leier ut?  

- Vi har sett at det er en større risiko for skader på boligen om man leier ut, enn om man ikke gjør det. Det gjorde at vi så behovet for en utleieforsikring, sier fagansvarlig Even Nikolai Kjensbekk i Storebrand.

Det holder ikke med bare husforsikringen, påpeker han.

- En vanlig husforsikring dekker skadeverk – men ikke skadeverk som leietaker påfører. Det er her utleieforsikringen kommer inn. Den dekker blant annet skadeverk påført av leietaker, i tillegg til misligholdt husleie, tyveri, tapt leieinntekt, samt rimelige og nødvendige utgifter du har i en eventuell utkastelsesprosess, sier Kjensbekk.  

Advokat Anders Leisner i Huseierne mener det er lurt av utleiere å tegne utleieforsikring.

- Det er ikke en veldig dyr forsikring. Og forhåpentlig kommer du ikke til å trenge den. Men sett at du virkelig får store skader på eiendommen, eller at husleien uteblir og du ikke får dekket den inn med depositumet – da er denne forsikringen veldig god å ha, sier han.

Dekker ikke slitasjeskader

Det er imidlertid en del ting utleieforsikringen ikke dekker.

- Utleieforsikringen dekker ikke slitasjeskader. Slitasje, feilbruk eller hard bruk er ikke å anse som skadeverk, sier Kjensbekk i Storebrand.

Hakk og riper i gulv er et typisk eksempel. Det er vanskelig å bo et sted over tid uten å slite på gulvet på noe vis.

- Utgangspunktet er at slike ting ikke dekkes. Men i enkelte tilfeller blir det en vurdering: Hvor stor er skaden? Er det kun en kosmetisk flekk, eller er det så alvorlig at det kan betegnes som skadeverk, som dermed dekkes? Her blir det en individuell vurdering fra sak til sak, sier Kjensbekk.

Forsikring erstatter ikke depositum

Typiske ting utleiere reagerer på etter at leietaker har flyttet ut, er slitasjeskader på gulvet, spikerhull i veggene etter bilder, knagger og lignende, avskalling av maling og lignende. Dette er slitasjeskader man må regne med når man overlater et hjem til en annen.

ANSVAR: Advokat Anders Leisner i Huseierne minner om at styret har ansvaret for ettersyn og dokumentasjon av ettersynet i sameier og borettslag. 

- Det er viktig å huske på at når du leier ut, så leier du ut et hjem til noen. Og hjemme må man få henge opp bilder. Kanskje må du som leier ut sparkle og male før neste beboer flytter inn – det er sånt som følger med utleie, sier Anders Leisner.

En leieboer skal ikke måtte liste seg rundt i myke tøfler og føle seg som gjest i eget hjem. Men er slitasjen urimelig, har du som utleier mulighet til å holde tilbake depositumet. Er leietaker uenig i at depositumet skal dekke skadene, går saken til Husleietvistutvalget. 

Det er derfor viktig å ta depositum selv om du også har utleieforsikring. Forsikringen er ikke en erstatning for depositumet.

- Ofte vil også depositumet tilsvare egenandelen ved skade. Depositumet og forsikringen utfyller altså hverandre, de erstatter hverandre ikke, påpeker Kjensbekk i Storebrand.

Vær våken og følg med

Det er heller ikke slik at en utleieforsikring skal være en sovepute. Ser du for eksempel at husleien uteblir, må du følge opp og eventuelt avslutte leieforholdet etter gjeldende regler, slik at tapet minimeres.

Du må også passe på å ha en god og utfyllende leiekontrakt.  

- Vi har faktisk krav om at det brukes en god leiekontrakt i våre vilkår for forsikringen. Bruk for eksempel Huseiernes leiekontrakt, da er du sikret en god avtale, sier Kjensbekk.

Det er så enkelt som at dersom du har orden i sakene, er faren for uheldige opplevelser mindre.

- Vi ser at det går en rød tråd mellom skadene vi får innmeldt og dårlige kontrakter. Kontrakter der det kanskje ikke fremgår helt tydelig ansvar og rettigheter. Har man uklare avtaler med leietaker vil det også være større fare for at noe galt kan skje, sier Kjensbekk.

I tillegg til en god kontrakt bør du sørge for god dokumentasjon på hvordan det var da leietaker flyttet inn. Bruk for eksempel Huseiernes overtagelsesprotokoll. Dette gjør det enklere både å finne ut hva som eventuelt skal dekkes med depositum, og om noe eventuelt skal dekkes av utleieforsikringen.

3 typiske saker:

1) Leietaker har satt varme kjeler rett på kjøkkenbenken og laget stygge svimerker.

- Sjekk branndekningen i husforsikringen. I Storebrands boligforsikring dekkes brenn- og svinmerker inntil 10.000 kroner. Brenn- og svimerker vil ellers normalt sett betegnes som skadeverk og dekkes av utleieforsikring.

2) Veggene er fulle av spikerhull og skruer.

- Dette vil trolig gå inn under normal slitasje og ikke dekkes av utleieforsikring. Er hullene større og flere enn man normalt kan forvente, kan du tilbakeholde depositumet, og deretter ta saken til Husleietvistutvalget.

3) Hunden til leietaker har hoppet, og skrapet opp innsiden av ytterdøren.

- Dyreskader vil stort sett gå under skadeverk. Husk at depositumet først vil dekke egenandel. Et depositum på tre måneders leie vil i mange tilfeller dekke utgifter til ny ytterdør.

4) Parketten er blitt stygg fordi leietager har vasket med for mye vann.

- Dette er feil bruk og vil normalt ikke dekkes av utleieforsikringen.

5) Kjøkkenet er vannskadet fordi leier glemte å skru av krana og sluket var tett.

- En slik vannskade dekkes normalt på ordinær husforsikring.

 

Obs! Sjekk alltid med ditt forsikringsselskap om utleieforsikring allerede er «innbakt» i vilkårene i husforsikringen din! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler