O jul med din glede, eller...?

Gå til hovedinnhold

O jul med din glede, eller...?

I disse tider opplever mange at naboen gjør gaten om til en attraksjon ved å pynte huset sitt fra topp til tå med julelys, musikk og nisser.

JULEHUS: Tomannsboligen til Bjørn Sværen og Christopher Hars på Nordstrand i Oslo er hvert år dekorert med tusenvis av julelys. De sier selv at de forsøker å holde stilen moderat av hensyn til naboer. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix.

Noen voksne elsker julen så høyt at huset prydes med julelys og musikk fra november til januar. Glitrende og blinkende julelys, nisser, engler og julemusikk kan vekke barnet i de fleste av oss, og vrede i noen.

Bjørn Sværen og Christopher Hars er to av dem som tar i litt ekstra når julen nærmer seg. Tomannsboligen deres på Nordstrand i Oslo er kjent for mange, og lyser godt opp i mørketiden.

- Vi gjør dette for å glede, ikke irritere, sier Sværen.

Tidlig i november starter de med planlegging og rigging av lys på eiendommen, slik at alt skal være klappet og klart til første søndag i advent.

Sluttet å telle lys

I over ti år har de gode naboene pyntet huset utvendig til jul. Det som begynte med en lysslynge, har utviklet seg til en samkjørt pynting hvor de sluttet å telle ved 20 000 lyspunkter.

- Vi mener selv at vi kjører en moderat stil. Resultatet blir mye bedre når vi samkjører pyntingen, sier Sværen.

Hvor mye penger han har brukt på pyntingen vil han ikke ut med, fordi han tror det er fare for at kona ikke liker sluttsummen. Det meste handles på nett, og ifølge han selv så koster det med kvalitet. Han forteller at folk tidligere har hengt seg opp i alt fra energibruk til strømregning. Led- pærene har nå gjort ting enklere, og de har kun opplevd sikringsbrudd en gang i løpet av de årene de har holdt på.

- Nå er ikke strømregningen et problem lengre, og i motsetning til før så blir julematen varm på julekvelden, ler han.

Vil skape julestemning

Julelysene og musikken på Nordstrand holder koken til trettende dag jul, men Sværen forsøker å ta hensyn til naboene.

- Vi setter som regel på lyset rundt 16.30, og slukker ved 23.00. Julaften og nyttårsaften drar vi på litt ekstra. Vi hører på naboene og tar hensyn, og de fleste tilbakemeldingene er positive. Mange har til og med hevet seg på pyntingen, sier han.

Han bryr seg ikke om at noen synes pyntingen er harry, forurensende eller fæl, alt Sværen og naboen vil er å skape skikkelig julestemning.

Men hva med naboene som synes det er ok med litt, men som mister nattesøvnen når lysshowet trenger inn soveromsvinduet på nattestid. Kan du som nabo sette ned foten selv om lysene er på naboens eiendom?

Kan nabo si stopp ved lyssjokk?

Thore Eithun Helland, advokat i Huseiernes Landsforbund, forteller at naboen slettes ikke kan henge opp ting i hytt og pine på egen eiendom uten at det får konsekvenser. Nabolovens paragraf 2 sier at man kan gjøre hva man vil på sin egen eiendom så lenge det ikke er til sjenanse for andre på en unødvendig eller urimelig måte, og så lenge det ikke er i strid med gjeldende lov og regler.

- Men her kommer det inn en skjønnsmessig vurdering, nemlig hva som er urimelig og unødvendig. Man kan ikke klage på naboens juletrelys i deres egen stue, men når eiendommen forvandles til en lyspark blir det fort en annen sak, sier Helland.

I dette tilfellet vil man kunne bruke nabolovens paragraf 9 og 10.

- Det innebærer i praksis at du kan kreve lysene fjernet gjennom dom i forliksrådet, eller at du kan kreve økonomisk erstatning i tingretten hvis du eksempelvis ikke får solgt huset som følge av naboens krumspring, sier han.

Helland mener at man må tåle litt julelys i midten av desember, men at det er forståelig at julelys fra november til januar kan oppleves som urimelig og unødvendig.

- Jeg oppfordrer alle til å være moderate når de setter opp julelys ute. Tenk på at du har en nabo, og generelt kommer man langt med å bruke sunt bondevett, sier han.

- Dropp blinkende lys

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, sier at det er fint å lyse opp i en mørk årstid, men at måtehold er viktig.

- Julelys er fint det, men man kan tenke over hvor mange lys man har oppe og hvor lenge man har dem på. Man trenger ikke å ha lysene hengende i månedsvis, desember bør holde, sier han.

- Hvis man bor i rekkehus eller andre kollektive boformer, kan man også gå sammen om å pynte. Det er mye hyggeligere med felles pynting av tre, enn å konkurrere om hvem som har mest, best og størst lysshow på boligen, sier Hermstad.

Han legger også til at det kan være smart å slå av alle julelysene når det er veldig kaldt ute og mye varme på inne, for å sikre at strømnettet tåler belastningen.

Erlend Lillelien, fagsjef i Lyskultur, sier at den ekstreme pyntingen av hus til jul heldigvis er et forbigående problem siden det bare gjøres rundt juletider.

- Generelt så vil jeg si at folk bør tenke moderasjon når det kommer til julelys, og at man må ta hensyn til naboer, sier han.

Han mener at grensen er nådd ved blinkende lys.

- Da er det ikke lenger god lyskultur, men tivoli og amerikanske tilstander.

- Unngå farget lys og lys som blinker, for dette kan være utrolig irriterende for de som får effekten inn vindusruten. Lysene tiltrekker seg oppmerksomhet, og blir fort et sjenerende element for naboen som skal se på fjernsyn. Skru også av lysene om natten manuelt eller ved hjelp av timer, og ta ellers hensyn til naboer hvis de ikke ønsker lys på kveldstid, sier Lillelien.

Han anbefaler alle å bytte ut de klassiske glødepærene med led- basert belysning.

loo@huseierne.no

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler