Når det bygges utenfor vinduet

Gå til hovedinnhold

Når det bygges utenfor vinduet

Bor du i by er det ikke uvanlig at det bygges eller pågår veiarbeid rett utenfor døra. Men hvilke rettigheter har du egentlig når bygningsarbeidet skaper bråk dagen lang?

Du våkner 07. Ikke av vekkeklokka, men av dundrende, pipende, borende bygningsarbeider. Det bygges nye boliger rett ved siden av blokka di, og de siste ukene har det vært umulig ikke å våkne tidlig.

Kanskje har du jobbet nattevakt, er hjemme med sykt barn eller klar for å nyte en etterlengtet fridag. Er det egentlig noen vits i å klage?

Med jevne mellomrom får eiendomsadvokat Finn Linde Eriksen og kollegaene i Codex Advokat spørsmål knyttet til rettigheter rundt bråk og bygningsarbeider.

- Det er vanskelig, for det handler jo også om at samfunnet skal utvikles. Det må jo bygges, og det er vanskelig å ta hensyn til alle som bor i nærheten, sier han.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

«Må tåle»

Det er naboloven som regulerer støy, men hvis du som boligeier er plaget av normalt byggebråk er det stort sett noe du «bare må tåle», forklarer advokaten. Han har ikke vært borti boligeiere som har fått dekket alternativ bolig under en byggeperiode på grunn av bråk.

- Det kan selvfølgelig være helt grusomt, spesielt hvis du er hjemme til de tidspunktene det står på som verst, eller helst skulle ha sovet. Skulle alle hatt rett på hotell hver gang det bygges en ny blokk ved siden av boligen hadde det fort blitt dyrt å bygge i Norge, sier han.

Linde Eriksens beste råd til de som opplever å være plaget av støy i en begrenset periode er derfor å undersøke om det er et annet sted de kan oppholde seg i de verste periodene.

- Finnes det noen mulighet for å være litt hos familie, venner eller kanskje på hytta de månedene det står på?

Vanskelig for nattarbeidere

Også hos Støyforeningen får de ofte henvendelser som dreier seg om bråk fra bygningsarbeider. Generalsekretær Ulf Winther mener regelverket gir liten beskyttelse for de som trenger å sove på dagtid, for eksempel nattarbeidere.

- Folkehelseloven skal sørge for at folk får nødvendig restitusjon. Har du en vanskelig livssituasjon kan du ta kontakt med kommunelegen hvis du er veldig plaget. Det er absolutt ikke alltid du vinner frem, men det hender man får tilbud om alternativ bolig i en periode, forteller han.

Støyforeningens beste tips er å være tidlig ute, og å gå i dialog med utbygger allerede når du får varsel om arbeidene. Bor du i et borettslag er det lurt å gå flere sammen.

Winther forteller at de erfarer at en del ansvarlige utbyggere tilbyr hotell i perioder hvis arbeidene er veldig støyende eller hvis de er nødt til å gjøre arbeider på natta.

- Det er mange som synes det er fryktelig at bråket begynner klokka 07 om morgenen, men der kan vi dessverre ikke trøste så mye. Som regel skal det være stille fra rundt klokka 18-19. I sjeldne tilfeller får utbyggere lov å jobbe til 23, sier han.

Innrette seg

Også Winther i Støyforeningen forteller at de fleste må forsøke å innrette seg med alternativer hvis de opplever å bli plaget av byggearbeider.

- Du kan sørge for å være bortreist eller på hytta en periode hvis det er mulig. Fortetting er jo dagens mantra, spesielt i byene, så folk får byggeprosjektene stadig tettere på seg, sier han.

Han påpeker også at det ikke nødvendigvis vil bråke veldig hele tiden selv om bygningsarbeidene holder på i noen måneder.

- Det er jo ikke alt som bråker like mye. Spunting er nok noe av det som skaper mest støy, men det holder utbyggerne sjelden på med over veldig lang tid.

 tbg@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer