Balkongen: Hvor mye kan du skjerme deg?

Gå til hovedinnhold

Balkongen: Hvor mye kan du skjerme deg?

Når du vil skjerme deg på balkongen, må du ta hensyn til sameiet eller borettslagets regler.

Er det for mye innsyn på balkongen? Les advokatens råd om hva du kan gjøre. 

Det er deilig med balkong, men for enkelte kan følelsen av å sitte på utstilling være sjenerende. Kanskje kan alle som går forbi se rett på deg der du slapper av med kaffen, eller kanskje sender naboen nysgjerrige blikk over på din side.

Men hva kan man egentlig gjøre for å skjerme seg når man bor i et sameie eller borettslag?

Borettslaget eller sameiet bestemmer

- Utgangspunktet er at du ikke kan gjøre hva som helst på balkongen, fordi den er en del av boligens fasade. Fasaden er det ikke du alene, men sameiet eller borettslaget du bor i, som rår over, forklarer huseiernes advokat Annita Magnussen.

Advokat Annita Magnussen i Huseierne.

Som oftest er det nokså tydelige regler i et sameie eller borettslag om hvordan balkongene skal se ut. Målet er gjerne at bygningen skal ha et helhetlig uttrykk.

- I praksis betyr det at dersom du vil gjøre noe på terrassen som endrer utseendet på bygningen, må du søke styret om det, sier Magnussen.

Kan gå til retten

Men om du ikke søker styret, eller trosser deres innsigelser, hva kan skje da?

I ytterste konsekvens kan du bli stevnet for retten dersom du ikke får godkjent løsningen du velger. Det skjedde for noen år siden i Kristiansand:

Et sameie stevnet et ektepar for retten fordi de hadde klistret en folie på innsiden av glassrekkverket på balkongen, uten å få tillatelse fra styret. Folien ga glasset et frostet utseende som avvek fra de andre, glassklare balkongene.

Ekteparet var eldre og på grunn av helsen fikk de ikke vært så mye ute som de ønsket, derfor brukte de balkongen mye og ville skjerme bruken. I denne saken ga tingretten ekteparet medhold i at de kunne få beholde folien. Sameiet ble idømt sakskostnadene.

- Men man vil jo helst slippe å få en sak i rettsvesenet. Man vet ikke hvilken vei det vil gå, og uansett er det mye jobb og ofte mye penger på spill, både til saksomkostninger og annet, sier Magnussen.

Ting som lett kan løsnes

Utgangspunktet er derfor at hvis du vil skjerme balkongen på en måte som synes for naboene eller de som går forbi, må du først søke styret.

Men: Det finnes mange skjermingsløsninger som ikke er permanente. For eksempel stoffvegger som bare festes med en snor i balkongrekkverket og som skjermer deg uten at du trenger å skru i en eneste skrue. Er det da like viktig å få godkjenning fra styret?

- I utgangspunktet er ikke festemåten så relevant. Det er selvsagt lettere for deg å fjerne noe som er festet i balkongrekkverket med snorer dersom du får pålegg om dette fra styret. Men det som betyr noe er egentlig hvordan det ser ut – ikke hvordan det er festet, sier Magnussen.

Planter kan være en god løsning

For mange er planter på balkongen en god løsning når de vil skjerme seg, og andre løsninger strander.

Store potter med ulike planter kan skjerme godt – og det skal mye til før man ikke får ha planter på en balkong. Å dyrke sin interesse for planter er godt innenfor det som må anses å være normalt bruksområde for en balkong. 

Ta det opp på årsmøtet

I sameier og borettslag skal det avholdes henholdsvis årsmøte eller generalforsamling årlig. Dette er boligselskapets øverste myndighet.

- Dersom du ønsker deg bedre skjermingsmuligheter der du bor, kan du melde inn dette som en sak til årsmøtet eller generalforsamlingen. Du kan for eksempel komme med konkrete forslag til regler eller løsninger som skal gjelde alle. Da blir det rettferdig, og fasaden fortsetter å ha et enhetlig uttrykk. Det kan være gode muligheter for å nå igjennom med et gjennomarbeidet forslag, sier Magnussen.

Husk å sende styret ditt forslag til vedtak tidsnok. Fristen skal være oppgitt på innkallingen til møtet.

Forslag som ikke er forhåndsinnmeldt, men kommer opp på selve årsmøtet eller generalforsamlingen kan kun diskuteres, ikke vedtas.

Bli medlem!

Uansett om du bor i hus eller leilighet får du hjelp fra Huseierne

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på boligrelaterte produkter og tjenester

Bli en trygg boligeier for 639 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler