Smarte ryddetips for familien

Gå til hovedinnhold

Smarte ryddetips for familien

Rett etter jul er det småkaotisk i mange hjem: Nye leker, klær og utstyr skal krangle seg på plass der det fra før av er trangt. I tillegg skal julepynten bort og hverdagen fungere igjen. Vi gir deg tipsene til orden i det nye året.

Ryddig barnerom.

Har du fått unna julepynten? I følge norske tradisjoner kan du vente helt til 20. dag jul, altså 13. januar, men svært mange vil ha jula ut allerede rett over nyttår.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

- Like etter jul er det mange som føler at det er litt kaotisk hjemme, og mange tar dermed kjapt tak i julepynten, som skal ut i en fei, - man skulle nesten tro det var en konkurranse om å bli kvitt jula rasket mulig. I tillegg skal man tilbake til en hverdag med jobb, skole og forpliktelser, og samtidig få på plass barnas julegaver: Leker, klær og sportsutstyr. Det er mye som kommer på en gang, sier Eva Isachsen, interiørkonsulent og ryddeekspert i firmaet Slank ditt hjem. Sammen med kollega Line Marie Skaget lanserer hun i disse dager boken «Ryddeglede», der de to gir konkrete tips til hvordan man kan få orden i hjemmet. Ett av tipsene hun gir nå i januar er å ikke løpe og kjøpe nips og annet som kan erstatte julepynten, hvis du synes det blir tomt i stua.

- Sjekk i skuffer og skap – du har helt sikkert noe du kan bruke. Å fylle på med mer er for de fleste av oss helt unødvendig. Et annet godt alternativ er å bare nyte det åpne rommet litt, sier Isachsen.

Hun anbefaler også å rydde vekk julepynten i ro og mak. Bruk anledningen til å sortere ut ting du ikke er fornøyd med lenger, så er det hyggeligere å ta frem alt til neste jul.

Dillemma

Mens det kan føles litt tomt i stua, vil gjerne barnerommet og entreen være problemområder etter jul: Der skal nye leker og ofte også vintersportsutstyr og -klær på plass.

- Mange som kontakter oss trenger hjelp til barnerommene. Jeg har vært på barnerom som er helt fullstendig overfylt, hvor både barn og voksne har mistet helt oversikt - slike steder finner man jo ingenting.

I boken «Ryddeglede» har Isachsen og Skaget et enkelt og helt konkret råd til opprydding som barnet kan være med på:

- Dere skal ha tre kasser. En kasse til ting han eller hun vil beholde, og en til ting han eller hun har vokst fra og kan gi bort. Ofte er barn flinke til å kjenne etter hva de har blitt for store til å leke med. Den tredje kassen er kanskje-kassen. Når ting er sortert må dere ta en vurdering av det som ligger i kanskje-kassen: Hva skal ut? Dersom barnet fortsatt føler seg usikker – så lag en dillemma-kasse. Det som legges over i den setter dere bort for en avtalt tid, for eksempel tre måneder, sier Isachsen.

I løpet av denne tiden kan barnet hente tilbake ting som det savner. Dersom ingenting er savnet etter tre måneder, er det et tydelig tegn på at tingene der kan gis bort, leveres til gjenbruksstasjoner eller kastes.

En annen måte å sortere med barn er å gi dem klistrelapper i ulik farge. Rosa for det som skal beholdes, gult for det som er usikkert og grønt for det som skal ut.

Lagring av leker

Isachsen advarer mot å ta vare på fravokste leker til neste generasjoner. Hun snakker av egen erfaring:

- Jeg tok selv vare på en haug med lego til barnebarna. Men da vi tok det frem igjen var det ikke helt kompatibelt med dagens lego, lenger. Vi endte med å kvitte oss med det, likevel. Da hadde det vært mye bedre om vi ga det bort i første omgang, mens det fortsatt var brukbart, til noen som kunne leke med det da.

I tillegg kommer det at materialene har en viss levetid: Lagring i 20-30 år er sjelden gunstig for leker, som gjerne er laget av plast som skal ha en viss mykhet eller fleksibilitet.

Å rydde bort noe og spare til småsøsken er selvsagt noe helt annet, og absolutt å anbefale i familier med flere barn.

Utboksen

Liv Loftesnes og Yngvar Andersen har skrevet boken «De beste tingene i livet er ikke ting» - om hvordan de mere enn halverte innholdet i boligen i en kjempestor ryddesjau over et halvt år. Loftesnes anbefaler alle – ikke bare barn – som synes det er vanskelig å kvitte seg med ting å etablere en «Utboks».

- I utboksen legger du alt du er litt usikker på om du vil ha ut av huset. Sett en frist, for eksempel en måned. Innen denne fristen kan du når som helst hente ting ut av utboksen igjen, dersom du ønsker det. Men etter måneden må tingene ut, sier Loftesnes.

Hun har også et «90-dagers»-triks: Alt du ikke har brukt de siste 90 dagene, og ikke helt ser for deg at du vil bruke de neste 90, bør ut. Sesongutstyr må selvsagt holdes utenfor denne regelen, men for både klær, kjøkkenutstyr, pyntegjenstander og annet, kan dette være en smart måte å luke ut ting på.

Etter familiens store ryddeprosjekt er det langt fra tomt i huset til Loftesnes. Forskjellen er at de finner det de trenger når de trenger det, og forbruket har faktisk gått ned, forteller Loftesnes, fordi de har fått en annen bevissthet rundt det.

- Og så setter vi større pris på de tingene vi faktisk har. På den måten kan man si at på en merkelig måte har vi blitt mer opptatt av, og glad i tingene våre når vi har luket ut alt vi ikke egentlig trengte eller likte. Det er en luksus å bare sitte igjen med fine, brukbare ting man virkelig vil ha, sier Loftesnes, som skriver om blant annet denne livsstilsendringen på bloggen livogyngvar.no.

Vinterklær

For mange byr vinteren, med utedresser, votter, luer, skjerf, støvler, skiutstyr, skøyter og hjelmer, på utfordringer.

- Jeg tror at gangen er en utfordring i mange hjem. Uansett om du har en stor eller liten gang, vil det bli rot om oppbevaringsløsningene ikke fungerer, altså om de ikke utnytter plassen godt og er lagt opp etter livet som leves i hjemmet, sier Hilde Børresen Istre, markedskoordinator hos Elfa.

- Kaosformelen er ofte: begrenset plass + mange ting + mangel på system = kaos. Er det flere familiemedlemmer i husstanden, er man helt avhengig av at alt har sin faste plass og at alle følger systemet, sier Istre.

Hun anbefaler alle med mulighet for lagring i bod å sortere sesongklær hver vår og høst, og legge bort det som ikke tilhører sesongen. Skoene dere bruker oftest bør få plass på trådhyller i yttergangen, de som brukes noe sjeldnere bør få bo i garderobeskapet.

Barn som ikke raskt finner en ledig knagg i riktig høyde har en lei tendens til å slippe ytterjakker og annet på gulvet. Det samme gjelder for sekker og bager. Derfor er det viktig for barnefamilier å ha nok knagger i lav høyde, slik at barna enkelt kan henge fra seg. Enklest blir det dersom alle har sine egne knagger, da unngår man forvirring om hva som skal henge hvor.

Sesongutstyr

Sesongutstyr er ofte vanskelig å få plassert. Ski kan med fordel lagres i høyden i boden. Også annet tilhørende utstyr, som skisko, støvler, hjelmer og briller kan være smart å få opp i høyden. De siste 30-40 centimeterne opp til taket glemmer mange av oss, og plassen er fin å bruke til ting som ikke må frem i det daglige, og som har lange pauser i bruk.

 

Fakta:

Ryddetips i januar

  • Bruk tid når du rydder vekk julepynten. Skal noe lukes ut? Gjør det nå, og pakk kun vekk det du vil ha opp igjen til neste år.
  • Ikke erstatt julepynten med impulskjøpt nips.
  • Er barnerommet fullt? Ta med minstemann på sorteringen, og lag en «dillemma-kasse» til de tingene det er tvil om skal beholdes.
  • Lagre sommerklær, -sko og -utstyr i boden, så de ikke tar opp plass i gangen.
  • Heng opp nok knagger i riktig høyde til barnas klær og sekker.
  • Sørg for faste plasser til alles yttertøy, nøkler, luer votter og så videre.
  • Utnytt plassen i høyden. Har du 30-40 cm mellom garderobeskapet og taket? Her kan du plassere kurver og bokser.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler