Slik steller du julens blomster

Gå til hovedinnhold

Slik steller du julens blomster

Visnet fjorårets vakre julestjerner før nissen rakk å banke på døren? Å få juleblomstene til å trives i varme stuer med lite lys kan være en aldri så liten utfordring.

Julestjerner

Vi handler millioner av blomster i ukene før jul, og de fleste av oss vil at de skal leve og ha det bra i høytiden – og gjerne et stykke ut i januar, også. Problemet er at mange av plantene kommer fra drivhus med en masse lys og god temperatur, og så skal de plutselig ut i kulda, inn i iskalde biler og så inn i varme, mørke stuer. Ikke alle tåler overgangene og de nye forholdene like godt.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Pakk dem inn i kulden

- Ingen av julens blomster liker å plutselig komme ut i iskald desemberluft, men julestjernen er nok den som tåler det dårligst, sier gartner og kategoriansvarlig i Hageland Knut Tveit. Han understreker at selv om du bare skal rett ut i bilen og en kort tur hjem, kan det være nok til at julestjernen får seg en ordentlig knekk. Utsettes julestjernen for frost, selv for en kort tid, kan det føre til at bladene faller av.

Tofarget julestjerne- Julestjernen tåler verken trekk eller kulde. Derfor må den pakkes godt i avispapir eller annet før den fraktes ut, og tiden den er ute i kald luft bør begrenses, sier Tveit.

Spesielt dersom jorden er våt, vil julestjernen tåle kulden dårlig. Derfor gjør det ikke noe om den er litt tørr når du kjøper den.

Amaryllis, svibler og asalea tåler kulda litt bedre, men minusgrader er ikke noe for noen av julens planter. Unntaket er juleroser – de kan tåle noen få grader under nullpunktet, men har det ideelt når gradestokken viser noen plussgrader. Da vil denne planten faktisk trives bedre ute enn inne. I mange deler av landet egner derfor juleroser seg godt til å ha på trappen ute.  

 

Ikke for varmt

Når du først har fått juleplantene hjem og inn i stua, er både varmen og mangelen på lys problematisk. Alt over ca. 20 grader er egentlig for varmt for mange av våre vanligste juleplanter. De tørker fort opp og trives dårlig. Pass på ikke å plassere dem på peishylla, like ved panelovnen eller rett ved andre varmekilder.

AsaleaAsalea, juleglede og svibler er særlig varmefølsomme, så dersom du har en kjølig forstue, hall eller lignende med ca. 15-18 grader vil disse trives langt bedre der enn i den varme stua eller på kjøkkenet.

Svibler vil fort kunne strekke seg for langt dersom det er for varmt og de i tillegg får for mye vann. Amaryllis er muligens den juleblomsten som tåler våre innetemperaturer best; den trives i rundt 20 grader når den blomstrer.

 

Nok lys

I tillegg til riktig temperatur vil plantene – i likhet med mange av oss mennesker – gjerne ha mer lys enn det desember naturlig har å by på i våre hjem.

- Sørg for å sette juleblomstene lyst: I det mørket som ofte er i våre stuer på denne tiden av året er det vanskelig for blomstene å trives. Noen blomster viser raskt mistrivsel: Dersom julestjernen står for mørkt, for eksempel, vil bladene fort bli gule og ramle av, forklarer Tveit. Gir du derimot julestjernen nok lys, vil den belønne deg med intense farger på bladene.  

Selv om juleplantene liker lys, må en del av dem skånes for direkte sollys. Asalea og julegleder er blant de som kan være litt ekstra følsomme for dette. Da kan for eksempel en vestvendt vinduskarm være en god plassering.

JulegledeGamle vinduer med lav isolasjonsevne er ikke det beste for fyringsutgiftene dine, men slike vinduskarmer, der det er kjøligere enn ellers i boligen, og lysere, vil ofte være det beste stedet for juleblomstene.

 

Passe mye vann

Julens blomster skal ha passe mye vann. I praksis betyr det at du må sjekke jorden ofte, særlig hvis du har dem stående i varme rom. For julestjernen betyr passe mye at den heller kan være litt på den tørre siden enn altfor våt – om den blir stående i for våt jord, slipper den bladene. Når du først vanner den, så bruk lunkent vann, og vann godt.

Svibel, som har mye av sin næring i løken, må du derimot passe på ikke å vanne for mye så lenge når den er i knopp. Når den blomstrer skal du vanne jevnlig, men sørg for noe opptørking mellom hver gang.

AmaryllisAsalea må i mange tilfeller vannes daglig; den skal ikke tørke ut.

- Asalea vanner du ved å fylle kummen med vann og holde potten nedi. Når det slutter å boble tar du den opp. Hvor lenge en slik vanning holder er helt avhengig av temperaturen blomsten står i, samt potten. I leirpotte vil den tørke raskere enn i plast, sier Tveit. Bruk gjerne temperert vann.

Ridderstjerne eller amaryllis kan stå tørt før blomsten springer ut, fordi den har mye næring i løken. Dette kan være et triks dersom du ønsker kortere blomsterstilk. Når den blomstrer bør du likevel ikke la den tørke ut; tørke vil forkorte blomstringstiden. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer