Hvilken ovn til hvilken kokk?

Gå til hovedinnhold

Hvilken ovn til hvilken kokk?

Hvilken type kokk er du, og hva trenger du egentlig av utstyr? Bloggerne bak “Fru Timian” og “HellesKitchen” gir råd.

Markedet bugner av ovner, men hva skal man velge? Hus & Bolig har snakket med Marit Røttingsnes Westlie fra bloggen “Fru Timian” og Helle Øder Valebrokk, bloggeren bak HellesKitchen om deres erfaringer.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Må-ha-funksjoner

Kvalitet er det viktigste mener Marit Røttingsnes Westlie. Hun har en kombidampovn hjemme fordi hun lager mye mat. På «verkstedet» sitt har hun derimot to ovner. En kombidampovn, og en vanlig ovn. Men hva hun ville valgt selv om hun bare skulle hatt en ovn, er hun ikke sikker på.

- Jeg måtte hatt både over- og undervarme, varmluft, grillfunksjon og pyrolyse, sier hun mens hun tenker seg om.

«Fru Timian» er opptatt av å lage oppskrifter som alle kan følge, også de som har en litt umoderne ovn. Derfor legger hun aldri ut oppskrifter som baserer seg på damping.

- Jeg har jo også folk som kontakter meg og spør hvordan de kan lage maten uten for eksempel å ha varmluftfunksjon, forteller hun.

Selv ville hun ikke klart seg uten pyrolyse.

- Jeg hater å måtte vaske kombidampovnen som ikke kommer opp i mer enn 230 grader celsius, sier hun, og mener det er den største bakdelen ved å ha kombiovn.

Samtidig har hun veldig god erfaring med å bruke dampfunksjonen.

- Når du lager litt for mye middag et par dager, har du plutselig mye rester. Da får dampfunksjonen maten til å smake nylaget, sier hun.                                        

Unngå billigovner

Det hun absolutt fraråder er å kjøpe billigovner hvis man vil være sikker på å få riktig temperatur, for billigovner lekker ofte varme.

- Første regel bør være at man velger kvalitet, selv om man kun trenger en vanlig ovn. Man får jo som regel hva man betaler for, understreker hun.

For det andre råder hun til å tenke over hva slags vaner man har, og hva man har behov for.

- Det er ikke en dampfunksjon som vil avgjøre om maten blir god, presiserer hun, og anbefaler å lese forbrukertester før man handler.

- Gå ut i fra den økonomien du har, for man lager veldig god mat i vanlige stekeovner, avslutter hun.

Inn i HellesKitchen

- Hvis jeg ikke var matblogger ville jeg ha kjøpt en 90 cm bred ovn med sidekammer slik at jeg hadde to ovner (en vanlig og en liten), sier Helle Øder Valebrokk.

Hun synes det er smart å ha ett kammer til å holde en rett varm i mens det som steker i hovedkammeret blir ferdig, eller hvis man vil bake en kake til dessert. Valebrokk ville også ha valgt en ovn med en god grillfunksjon og en egen pizzainnstilling som går opp til 300 grader. Selv hadde hun i sin tid en ovn fra Ikea som gjorde det, og var en av de beste komfyrene hun hadde hatt.

- Da jeg valgte ovn til mitt nye kjøkken var det viktig å velge en ovn med flere kammer. Som matblogger har man ofte flere ting på gang i ovnen til samme tid, sier hun.

Et arbeidsverktøy

Hennes SMEG-komfyr med induksjonstopp er en 110 cm bred ovn som har tre kamre. Dette er fordi hun ofte tilbereder flere retter samtidig på forskjellige temperaturer, og selvfølgelig fordi dette også er arbeidsverktøyet hennes. Den har et system som heter Vapor Clean, og som rengjør ovnen. Ovnen ligger i en prisklasse på 40 000 kroner, og er ikke en hvilken som helt ovn.

- Jeg har valgt induksjonstopp da jeg har hatt det i årevis, sier hun.

Hun liker at man kan regulere temperaturen fort og synes det er et fint alternativ til gass. For henne var det også viktig å velge en induksjonstopp med knotter.

- Jeg blir sprø av induksjonstoppene som har kontrollpanelet på selve platen. Det er så lett å komme bort i og forandre temperaturen uten at man merker det, sier hun.

Modeller til enhver kokk

Salgssjef Robert Terøy i Elkjøp, forteller at den mest etterspurte funksjonen i dag er pyrolyse.

- Det gjør jo at man slipper å tenke på rengjøring, noe som er manges frykt, forteller han.

En ovn med pyrolyse vil koste rundt 10 000 kroner og oppover, men bedriften tilbyr ovner fra 2 500 til 38 000 kroner. I den øverste prisklassen finner man ovner med finjusterte innstillinger som gir perfekte resultat, og passer til de som ønsker å lage gourmetmat uten å ha store kokkekunnskaper.

- Det er gjerne mennesker som vil servere gourmetmat til sine gjester, og foretrekker å invitere hjem heller enn å gå på restaurant, sier han.

Terøy understreker at bedriften er veldig opptatt av å finne ut av hvilket behov den enkelte har, og ville aldri anbefalt noe annet enn en helt standard ovn til noen som i hovedsak spiser frossenpizza.

- I dag kan du få ovner med funksjoner med stor presisjon hvor du for eksempel får en innstilling for steking av ribbe, forteller han, og tror det i hovedsak er nye funksjoner som får noen til å velge å kjøpe en ny ovn selv om den gamle fungerer.

Billig er ikke alltid bra

På billige ovner vil man ofte ha en mekanisk termostat, og enkelte retter krever en riktig temperatur for å lykkes. Men langt fra alle har det problemet.

- Det er årsaken til at vi vil vite litt om vanene våre kunder har når det gjelder matlaging, forteller han.

Noe mange glemmer å undersøke før de kommer for å handle, er hva slags elektrisk installasjon de har. Terøy vil for eksempel vite om det er lagt opp riktig kurs til ovnen, og opplyser om at de fleste integrerte ovnene har behov for 16A, mens frittstående komfyrer gjerne har 25A. En moderne koketopp vil alene ha behov for en kurs på 25A.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer