Varmepumper uten støy og «vind»

Gå til hovedinnhold

Varmepumper uten støy og «vind»

Det er to spørsmål som går igjen hos de som vurderer å skaffe seg luftvarmepumpe: Vil varmepumpen støye inne? Og hvor mye blest kan jeg forvente?

Mange lurer på hvor mye en luftvarmepumpe støyer. Men hva som oppleves som støy varierer fra person til person. Lyd som gjør noen gale og holder dem våkne natten igjennom, kan gå upåaktet hen hos andre.

Lydnivå på elektriske apparater oppgis gjerne i decibel (dB). Når du kjøper varmepumpe bør du sjekke hva slags lydnivå pumpen har ved ulike ytelser. Det er verdt å vite at enkelte forhandlere vil skryte av lydnivået når viften går på minimumsfart. Men dersom lydnivået også på kalde vinterdager er viktig for deg, bør du etterspørre hvordan lyden er når pumpen går med normal viftefart og maksimal viftefart. De fleste av oss vil oppfatte en forskjell på 3 dB som merkbar, mens en endring på 5–6 dB vil være tydelig.

Markedssjef Tommy Nilsen i Mitsubishi Electric sier at en god varmepumpe som står og går normalt sett ikke vil forstyrre nevneverdig i hjemmet. Enkelte leverandører sammenligner lyden med den som kommer fra en pc-vifte.

- Det er klart; stiller du deg rett under en varmepumpe og bestemmer deg for at denne skal jeg lytte til, så vil du jo høre den. Men ofte bor folk slik til at støy utenfra, for eksempel fra vei, vil være tydeligere innendørs enn lyden fra varmepumpa, sier Nilsen.

Selv har han to varmepumper hjemme – den ene like over sengen på soverommet.

- Den fikk vi installert på forsommeren, med fjorårets tropesommer friskt i minne. Den har surret og gått på kjøling i hele sommer, og jeg har aldri sovet så godt! Dersom du har varmepumpen over sofaen vil antagelig TV-støyen gjøre at du ikke tenker på den, og om du skal lese en bok og føler du blir forstyrret så er det jo bare å skru ned viftehastigheten akkurat når du sitter der, mener han.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

Interesse for stillegående modeller

At lydnivået opptar mange, merker han godt på salgstallene. Det er stor interesse for de stillegående modellene:

- Lavt lydnivå er noe vi selger bra på. Det er også noe produsentene vet at forbrukerne er opptatt av, derfor har det skjedd mye de siste ti-femten årene. Varmepumper i dag lager generelt mindre lyd enn de gjorde for ti år siden, sier Nilsen.

Han forklarer at produsentene i stor grad jobber med å avveie behovene. For: Dersom varmepumpen skal kunne være effektiv på de kaldeste dagene, må den ha evne til å skyve ut relativt store luftmengder.

- Inni varmepumpens innedel sitter det en vifte som sørger for å skyve varmluften ut i rommet. Skal du få god skyvekraft, må du skru opp viftehastigheten. Høyere viftehastighet vil alltid lage noe mer lyd enn lavere hastighet, forklarer Nilsen.

Stor vifte

Ingeniørene jobber stadig for å utvikle varmepumpene til å levere bedre luftdistribusjon og lavere lyd uten at det går på bekostning av virkningsgraden. Ett tiltak for å oppnå dette er å øke viftestørrelsen. Modellene med store vifter kan distribuere større mengder luft på en lavere viftehastighet. Det er gjerne de aller mest stillegående modellene. Da går ikke ønsket om lav lyd så mye på bekostning av varmeeffekten. 

- Men så er det gjerne slik at forbrukeren også vil ha små og nette innedeler som tar opp lite plass. Så det er jo begrenset hvor store vifter man kan sette inn i innedelene, før det går på bekostning av design og størrelse, sier Nilsen.

Gulvmodeller er større enn veggmodeller, og har større overflate som avgir varme til rommet. Da kan luftstrømmene som blåses ut fra innedelen være litt lavere, og viften kan gå roligere. Derfor er gulvmodeller jevnt over noe mer stillegående enn veggmodeller.

Blest?

Men hva med luftbevegelsen? Vil det oppleves som sjenerende «blest» i rommet når viften står på fullt?

- Du bør unngå å plassere varmepumpen rett over sofaen eller et sted der den vil blåse rett på der du sitter mye, påpeker daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i interesseorganisasjonen Norsk Varmepumpeforening. Hvis du bruker den om sommeren til kjøling vil du kunne oppleve «kald trekk» fra pumpen dersom vifta blåser kald luft rett på deg. Hvis du er av typen som er var for slikt, vil det nok være lurt å ikke henge pumpen rett over godstolen, for eksempel. Å ha den i samme rom, vil derimot være uproblematisk – det vil bare være på nært hold at kaldluften vil kunne føles sjenerende.

Hagemoen påpeker at ca. halvparten av alle eneboliger i Norge nå har varmepumpe, og at størsteparten av disse er luft-til-luftvarmepumper.

- Hvis ubehagelig trekk og høyt støynivå var gjennomgangsproblemer tror jeg neppe produktene ville vært så populære, sier Hagemoen.

Velg profesjonelle

Han legger til at hvor mye lyd og hvor mye luft det kommer fra pumpen er spørsmål man alltid går igjennom når man har befaring av montører for å finne ut hvor innedelen på varmepumpen bør plasseres.  

- Derfor er det viktig å bruke seriøse forhandlere. Jeg vil si at det nesten er viktigere enn akkurat hvilket merke det er på varmepumpen. Bruker du seriøse forhandlere med mye erfaring og kunnskap får du den beste løsningen for dine behov. Hvis behovet ditt er så lite lyd og «vind» som mulig, vil en profesjonell forhandler både kunne finne frem til det beste produktet og den beste plasseringen i din bolig, sier Hagemoen.

Seriøse aktører

Som legger til at markedet nå domineres av seriøse aktører som tilbyr gode pumper for norske forhold. Slik har det imidlertid ikke alltid vært.

- På begynnelsen av 2000-tallet var det nok en del useriøse forhandlere som tilbød pumper som slett ikke var tilpasset norske forhold, og som ikke var spesielt gode verken på støy eller annet. Nå er heldigvis markedet langt mer seriøst, sier Hagemoen.

Han anbefaler alle som vurderer å skaffe seg en varmepumpe å kontakte to-tre ulike forhandlere for å kunne sammenligne ikke bare pris, men også anbefalinger på plassering og type pumpe.

- På nettsiden varmepumpeinfo.no kan du gjøre forhandlersøk i ditt nærområde blant firmaer som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening. Vi kan selvsagt aldri garantere at alle installatørene er perfekte, men for å få godkjenning fra oss må de tilfredsstille en rekke kriterier, som for eksempel at de har et kvalitets- og styringssystem, at personellet er kvalifisert til å gjøre oppgavene de utfører og at økonomien er tilfredsstillende, sier Hagemoen. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer