Derfor slår røyken ned fra pipa

Gå til hovedinnhold

Derfor slår røyken ned fra pipa

Fyringssesongen er godt i gang flere steder i landet, og mange oppdager igjen at røyken kan slå inn i rommet og ikke ut av pipa. Hva er det som egentlig skjer?

Problemet oppstår gjerne i nyere boliger. De er så tette at det kommer lite luft inn i boligen utenom via det balanserte ventilasjonssystemet. I nye boliger er det ventilasjonssystemet som altså balanserer luften innvendig. Når nordmenn da skal fyre i peisen kan det oppstå problemer fordi det blir et undertrykk i boligen i mangel på luft inne og da reverseres luftstrømmen i pipa.

- Tette hus med balansert ventilasjon er på mange måter bra, og vedfyring er også bra. I kombinasjon ser vi allikevel at dette kan skape en del utfordringer, sier kompetansesjef Thomas Fransrud i VVS-foreningen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Det er mangel på tilførsel av luft som gjør at tette nye hus kan ha utfordringer med vedfyring. Styreleder i bransjeforeningen for norske ildsteder og skorsteiner, Norsk Varme, forteller at det er viktig å tenke nøye igjennom hvordan ventilasjonssystemene er satt opp.  

- En feil som ofte gjøres er at avtrekksviftene på kjøkken og bad blir for kraftige. Når viftene trekker mer luft ut av huset enn det som kommer inn i huset vil mange oppleve at luften hentes fra pipa. Resultatet kan bli at trekken blir for dårlig og at ildstedet ikke fungerer som det skal. I verste fall kan man oppleve at røyken går inn i huset og ikke ut av pipa, sier Steinar Vigdal i Norsk Varme. 

Ifølge Fransrud kan en vifte normalt suge så mye som 5-10 kubikkmeter luft i minuttet, og noen også mer. Da har ikke pipa sjans til å konkurrere og peiskosen kan ta en lei endring.

- Det er et ubehagelig problem som du kan løse ved å regulere luften i enten huset, peisen eller ventilasjonsanlegget. Du kan selvfølgelig gjøre forandringer på ventilasjonsanlegget, men det enkleste er nok å sørge for at du får laget en egen lufttilførsel inn til peisovnen. Dette er noe de fleste nye peisovner har muligheten til, sier Fransrud.

Kjent problem i gamle boliger

Det er ikke bare nye boliger som opplever dette problemet. Også i eldre boliger hvor ovn og for eksempel kjøkkenvifte konkurrerer vil vifta vinne over ovnen. Mange har i tillegg åpne løsninger med stue og kjøkken i kombinasjon.

- En mekanisk kjøkkenvifte vinner i alle tilfeller når den konkurrerer med en peisovn. Når det ikke er nok luft inne i huset vil det skapes et undertrykk. Da vil vifta vinne over pipa, og luften trekkes inn når det ikke kommer luft fra andre steder, sier Fransrud.

Nye skorsteinene kan også ha et innebygget hulrom for tilførsel av friskluft som gjør det enklere å få en god løsning. Tilluft og avgass fra ildstedet blir et lukket system som fungerer uavhengig av kjøkkenavtrekk og ventilasjonsanlegget, men gir den samme fine opplevelser av å få varme og peiskos i huset. 

Har du kjøkkenventilator eller andre avtrekksvifter som for eksempel en sentralstøvsuger i bruk samtidig som du fyrer i ovnen, blir det lett røyklukt i huset. Løsningen kan være så enkel som å sette opp et vindu eller en utedør på gløtt mens disse brukes for å få inn ekstra luft i huset. Da bør røyklukten kunne bli borte.

Røykfullt utenfra

Som om ikke det er nok med røykfull luft fra egen peis opplever også mange med nye hus at huset trekker røykfull luft inn utenfra. Dette er et problem som er blitt mer kjent i de senere år.

- Dette er et økende problem, som skyldes kombinasjonen av gamle og nye boliger i samme boligfelt, sier fagsjef for inneklima i Norges Astma og allergiforbund (NAAF), Kai Gustavsen. 

- Vi opplever at veldig mange ikke tenker noe særlig på hvor de plasserer lufteventiler i yttervegg eller friskluftinntaket til ventilasjonsanlegget når de bygger. Nye boliger bygges med balanserte ventilasjonsanlegg som trekker uteluft inn i boligen. Hvis naboen fyrer med et gammelt forurensende ildsted med dårlig trekk, og man har plassert ventilasjonsanlegget feil, kan røyken sive rett inn i boligen med balansert ventilasjonsanlegg, sier Kai Gustavsen.  

Renere luft med rene ovner

Gustavsen oppfordrer alle husbyggere til å tenke på plassering av bolig med tanke på røyk fra pipen til naboen. Dette gjelder også for de som skal kjøpe en eksisterende enebolig i et boligfelt.

- Det er lurt å observere hvordan røyken oppfører seg i utemiljøet på en kald vinterdag før man bygger eller kjøper bolig. Når naboen fyrer kan du du følge med på vindretningen, og om det er områder rundt huset hvor det legger seg særlig mye røyk. Det kan også være lurt å søke råd hos fagpersoner, sier Gustavsen.

Tall fra Norsk Varme viser at omtrent halvparten av alle vedovner i norske hjem og hytter ikke er rentbrennende. Gustavsen understreker også viktigheten av å skifte til rentbrennende vedovn for å bidra til renere luftkvalitet og bedre inneluft både i egen bolig og hos naboen. 

 -  En rentbrennende vedovn gir langt renere uteluft, som igjen gir renere inneluft. Jo flere rentbrennende ovner, dess færre uønskede partikler får vi i luften, sier fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Astma og allergiforbundet, Kai Gustavsen. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer