God luft i tette hus

Gå til hovedinnhold

God luft i tette hus

Har du et tett hus med tykke vegger er du nødt til å ha et system som transporterer fuktig luft ut og trekker frisk luft inn. I et eldre og trekkfullt hus kan et slikt system i verste fall gi høyere fyringsutgifter.

Balansert ventilasjon med varmegjenvinning trekkes ofte frem som en installasjon som kan fikse det meste: Både gi lavere strømregning, bedre komfort og rense luften i huset så den blir god å puste i. Det stemmer i mange tilfeller, men ikke for alle hus. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning er først og fremst et system beregnet for boliger bygd etter de nyeste tekniske forskriftene, der kravene til isolasjonsevne i vegger, vinduer og dører er svært høye.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund. Visste du at medlemmer får gratis økonomisk, juridisk og teknisk rådgivning om boligrelaterte spørsmål?

Forvirrende

– Det er en del forvirring der ute rundt balansert ventilasjon. I tette hus har du ingen naturlig luftutskiftning, og det er nødvendig med et anlegg som sørger for å trekke ut luft, og føre like mye tilbake. Det er det som ligger i «balansert»: At det går like mye luft ut som inn. I et eldre hus, derimot, vil et slikt anlegg riktignok kunne gi noe renere inneluft, fordi noe av uteluften går gjennom et filter før den suges inn – men du vil ikke klare å holde balansen i luftstrømmene som går ut og inn: Viften som trekker ut luft vil i verste fall gjøre at huset suger inn kald uteluft gjennom utettheter i veggen og rundt vinduer og dører, sier energirådgiver Bjørge Sandberg-Kristoffersen i rådgivningsfirmaet Energibygg.

Den luften vil ikke gå gjennom noe filter, og du vil risikere å få en høyere strømregning enn før du installerte ventilasjonsanlegget, fordi mer kald luft utenfra må varmes opp. Derfor bør du tenke deg nøye om hvis du vil installere balansert ventilasjon i en eldre bolig.

Ved oppgradering

Det stiller seg annerledes dersom du skal oppgradere bygningen ved å bytte kledning, legge på ekstra isolasjon, isolere mot loft og kjeller og bytte vinduer og dører. En slik oppgradering vil sette en stopper for naturlig ventilering gjennom utettheter, og dermed må man inn med et nytt ventilasjonssystem. Da vil balansert ventilasjon med varmegjenvinning være en god løsning både for lommeboka og inneklimaet.

 - Men du begynner aldri en oppgradering av en eldre bolig med å installere balansert ventilasjon. Det må komme til sist som en følge av store endringer i tetting og isolasjon, sier Sandberg-Kristoffersen.

Tett utenpå – men ikke inni

Et riktig montert balansert ventilasjonsanlegg fungerer slik at det fører frisk, filtrert luft utenfra og inn i soverom og oppholdsrom, mens fuktig og forurenset inneluft trekkes ut fra bad, toaletter og våtrom. Luftsirkulasjonen i huset skal være slik at friskluften går fra «rene» til «forurensede» områder før den derfra trekkes ut av huset. For at luftsirkulasjonen skal fungere, bør man ha det terskelfritt eller ha rist i innerdørene, slik at luften kan bevege seg fritt mellom rommene. Er det helt tett mellom rommene, kan man ikke forvente at ventilasjonssystemet vil fungere optimalt.

Må stå på

En av innsigelsene mot balanserte ventilasjonsanlegg er at de er lite brukervennlige. Stadig dukker det opp eksempler på at de som bor i husene ikke selv forstår hvordan de skal bruke anleggene riktig. Ifølge Jon Dehli i Flexit er det imidlertid ikke særlig krevende å ha balansert ventilasjon i huset:

- Du må bytte filter én til to ganger i året. Bortsett fra det er det ikke mye du trenger å gjøre, sier Dehli. 

Pollenallergikere anbefales å bytte filter etter pollensesongen.

- Men må man la det stå og gå året rundt? Også når man er på ferie og huset står tomt?

- Det bør stå på hele tiden, ja, slik at man unngår kondensskader. Men når boligen ikke brukes kan man skru ned kapasiteten på anlegget. Da trekker det minimalt med strøm, sier Dehli.

I en ellers tett bolig er ventilasjonsanlegget husets «lunger», og de bør altså puste hele tiden, også når huset er tomt. Noe annet man bør ha i mente, er at selv om ventilasjonsanlegget har varmegjenvinning som sørger for at til-luften varmes opp av luften som er på vei ut, skal man ikke bruke ventilasjonssystemet som en oppvarmingskilde. Poenget er at friskluften som trekkes inn må være kjøligere enn inneluften, slik at den synker og blander seg med resten av inneluften, for så å varmes opp med den.


Tilpass antall

Med et balansert ventilasjonsanlegg kan du skru opp kapasiteten når dere er mange i boligen, slik at det ikke blir tung luft når du har middagsselskaper eller andre sosiale sammenkomster.

Dehli avkrefter myten om at man ikke kan åpne vinduer og dører og lufte på naturlig vis når man har balansert ventilasjon med varmegjenvinning installert i boligen.

- Er det varmt om sommeren er det bare å lufte i vei så mye du vil med dører og vinduer. Husk bare at da slipper du ufiltrert luft inn; for allergikere er det kanskje ikke så smart. Men for mange er det viktig å kunne ha veranda- eller balkongdøren åpen når solen skinner og fuglene kvitrer, og det kan de selvsagt gjøre også med balansert ventilasjon, sier Dehli.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler